Acasă FEATURED Castelul Bánffy își merită titlul de „Versailles-ul Transilvaniei”

Castelul Bánffy își merită titlul de „Versailles-ul Transilvaniei”

1586
2
Castelul Bánffy
Castelul Bánffy
Timp de lectura: 2 minute

Castelul Bánffy, cunoscut în trecut drept  ,,Versailles-ul Transilvaniei” este unul dintre cele mai cunoscute locații din punct de vedere turistic din județul Cluj, în ultimii ani fiind locația unde se desfășoară festivalul Electric Castle.

Situat la doar  30 de km de Cluj-Napoca, în locul unei foste reședințe, castelul este un reprezentant de seamă al Barocului Transilvan, deși la început a fost conceput în stil renascentist. Acesta este inclus pe pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume, de către World Monuments Watch.

Castelul Banffy: de la reședință nobilă la spital militar

Construcția castelului aflat la Bonțida a început în secolul XVI, la inițiativa lui Dionisie Banffy al-II-lea. Familia acestuia a intrat în stăpânirea acelui teritoriu încă din secolul XIV, în urma unei donații regale. Inițial a fost o reședință construită în stil renascentist și baroc, însă cu trecerea timpului I-au fost adăugate diverse elemente, transformând-o într-un ansabmlu castelar cu elemente clasice și neogotice. Ulterior, a fost amenajată o curte mare, cu o grădină amenajată în stil franțuzesc, asemenea Parcului Versailles, de aici și asemănarea dintre cele două.

CITEȘTE ȘI:

Castelul cu Inorogi, monument istoric din Cluj, dat uitării

   Pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit drept spital militar. Cu toate acestea, nu a scăpat de distrugeri și pagube, cauzate în principal de trupele germane ce au trecut pe acolo, drept răzbunare față de acțiunile proprietarului de la acea vreme, Miklos Banffy. Acesta a inițat negocieri cu autoritățile maghiare pentru a organiza atacuri comune împotriva nemților. Pe lângă pagubele produse de război, clădirea a avut de suferit și din cauza perioadei comuniste și a naționalizării, în ciuda eforturilor depuse de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca  pentru a salva cât mai multe obiecte valoroase.

 Pe acest domeniu a fost filmată pelicula ,,Pădurea spânzuraților” în 1963, dar au existat urmări și atunci deoarece, pentru o scenă anume, a fost incendiată  una dintre cladiri, distrugând și mai mult locul.

Un final fericit

 În ciuda tuturor problemelor cu care s-a confruntat castelul Bánffy de-a lungul timpului, în zilele noastre tot domeniul este gazda unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din țară, dar și din afară, Electric Castle, nominalizat de 4 ori la premiul European Festival Awards. Prima ediție a avut loc în anul 2013 și a adunat aproximativ 30.000 de oameni, timp de 3 zile. De la an la an, durata festivalului s-a mărit treptat, iar numărul participanților a crescut de asemenea, apogeul fiind  atins în anul 2019 când au fost prezente peste 210.000 de persoane. Din nefericire, pandemia a determinat  anularea concertelor de la domeniul Bonțida, însă organizatorii sunt încrezători că anul acesta vor reuși să organizez acest eveniment, luând toate măsurile de prevenție necesare.

Articol scris de Maria-Raluca Oniga, anul II, Jurnalism în cadrul FSPAC

Articolul precedentFOTO. Avalanșă de gunoaie în pădurea Făget
Articolul următorRestaurante vegetariene Cluj: Top 5 cele mai apreciate localuri