Acasă Administrație CJ Hunedoara vrea să desființeze Muzeul din Orăștie. Angajații se luptă să-l...

CJ Hunedoara vrea să desființeze Muzeul din Orăștie. Angajații se luptă să-l salveze

800
0
muzeul din orăștie
Timp de lectura: 3 minute

Consiliul Județean Hunedoara dorește să desființeze Muzeul din Orăștie – Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie, singura instituție de cultură funcțională din municipiu, care a funcționat fără oprire în ultimii 69 de ani. Acum, angajații muzeului încearcă disperați să salveze ultimele fărâme de cultură din Orăștie.

La intrarea în municipiul Orăștie, județul Hunedoara, există un panou pe care scrie „Orăștia – Capitala Culturală a județuțului Hunedoara”. Cu toate acestea, cultura este pe moarte în municipiu.

„Casă de Cultură nu, cinematograf nu, edituri și tipografii nu, reviste culturale nu, spectacole sau galerii de artă nu, muzeul vor să-l închidă! Trăiască capitala culturală! Așa nu se mai poate”, a scris pe Facebook Dan Orghici, orăștian.

Ultimele suflări i le oferă doar Muzeul din Orăștie care, în curând, urmează a fi desființat, la dorința Consiliului Județean Hunedoara.

Petiție pentru a salva Muzeul din Orăștie

Personalul muzeului a realizat o petiție online, în speranța că dorința oamenilor ca această instituție de cultură să rămână deschisă va sensibilia membrii CJ.

„Propunerea de desființare a Secției de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și întocmirea Organigramei, Statului de Funcții și Regulamentului de Organizare și funcționare al MCDR nu ține cont de cei 69 de ani de tradiție muzeală la Orăștie. Muzeul din Orăștie și-a desfășurat neîntrerupt activitatea, acumulând valori patrimoniale importante, un număr de peste 13.000 bunuri de patrimoniu, între care peste 100 clasate în categoria Tezaur și Fond. Personalul, calificat în domeniile etnografiei, conservării bunurilor culturale, arheologiei, a valorificat potențialul patrimoniului cultural, artistic și științific sub forma expozițiilor temporare, comunicărilor științifice, studiilor și articolelor de specialitate, făcând din instituția muzeală orăștiană o prezență vie, cu un factor educativ față de populația școlară, comunitățile locale și zonale, prezentând valorile tezaurizate publicului vizitator din țară și străinătate. […] Nu avem cunoștință până la momentul actual de existența unei note de fundamentare care să justifice desființarea Secției de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și mai ales nu reiese care va fi soarta patrimoniului aflat în gestiune. Întrucât încercările de reorganizare a unei instituții muzeale trebuie să aibă avizele legale, iar activitatea muzeală este supusă unor reglementări prin legi speciale, vă înștiințăm, pe această cale, faptul că vom ataca prin toate mijloacele legale încercarea de desființare a Secției de Etnografie și Artă Populară Orăștie” au scris în petiție angajații muzeului.

Întregul mesaj din cadrul petiției poate fi consultat AICI.

„Aici istoria e vie!”

În doar 24 de ore, peste 100 de persoane au semnat petiția, locuitorii din zona arătându-se revoltați de decizia CJ.

„Orăștia, ca centru cultural al județului HD, are nevoie de acest muzeu, de experții care să prezinte, să protejeze și să intervină pentru conservarea siturilor și bunurilor zonei. Este singurul loc în care poți obține informații reale și corecte despre istoria, etnografia, evoluția locurilor și locuitorilor uneia dintre cele mai bogate regiuni ale țării din acest punct de vedere. Nu există grup de turiști cu care să nu începem prezentarea zonei în acest muzeu! Ca să știi unde mergi, trebuie să știi de unde vii… Aici istoria e vie! Nu o ucideți!”, a scris Arpad Toszo.

„Din interese politice vor să desființeze acest muzeu! Casa de cultură este în paragină, pare o… serpărie! Ar trebui să fie oglinda orașului, în schimb este… hotelul poliției de proximitate. Rușinos! Mă doare inima de orașul meu, de unde au ieșit atâtea personalități. Mi se pare că a rămas doar umbra a ceea ce a fost cândva, o fantomă, un municipiu, unde primează second-hand-urile și terasele pe trotuare, cu mașinile de rigoare parcate tot pe trotuare. Trist, foarte trist”,  a scris tocmai de la Paris Oana Stancel, de loc din Orăștie.

Despre Muzeul de Orăștie

Situat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaşti locali care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”. Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.

Mai multe despre Muzeul din Orăștie AICI.

CITEȘTE ȘI:

Ilegalități marca PSD. La teatrul din Petroșani a fost numit un manager… INGINER!

Articolul precedentCăpșuni toxici: secretul pe care românii nu îl știu despre căpșuni!
Articolul următorAeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj anunţă debutul zborurilor spre Constanţa şi Burgas