Acasă Lifestyle Cum se prepară drobul de miel, una dintre specialitățile de Paște. Doar...

Cum se prepară drobul de miel, una dintre specialitățile de Paște. Doar scoțienii mai au ceva asemănător

113
0
Cum se prepara drobul de miel
Cum se prepara drobul de miel

Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate preparate culinare românești, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.

În mod tradițional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioșii ortodocși jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roșii și pasca cu brânză.

Ingrediente: Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi), verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuștean), ouă (crude și fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte

Preparare: Măruntaiele de miel se spală şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi sare. Cînd dau în fiert se spumează. Se fierb circa 30 minute după care se scot, se răcesc şi se trec prin maşina de tocat carne.

Intr-un vas în untură se căleşte ceapa tăiată şi apoi se introduc măruntaiele tocate şi se prăjesc. Apoi, se ia de pe foc vasul, se lasă să se răcească măruntaiele, li se adaugă jumătate din cantitatea de ouă, verdeaţă tocată, piperul şi sarea şi se amestecă totul bine.

Cu această compoziţie se umple prapurele de miel, care se ţine mai înainte în apă rece pentru a se putea desface bine. Se acoperă compoziţia, împăturind prapurele, i se dă forma rotundă, se trece prin făină pachetul format, se trece apoi prin ou bătut şi se prăjeşte într-o cratiţă, în untură înfierbîntată la un foc încet, arată Rețete AZ.

Drobul de miel se serveşte cu garnitură de legume sau cartofi prăjiţi.

Observaţii: Se poate prepara şi la tavă, înlocuind prapurele cu foi de plăcintă, servi ndu-se la porţii în bufete.

Valori nutritive per portie de 200g:

Protide 55,57

Lipide 40,16

Glucide 25,64

Știați că?: În lume există un număr de preparate asemănătoare cu drobul de miel, dar cel mai cunoscut este haggis-ul scoțian. Una dintre diferențele principale dintre aceste preparate este faptul că haggis-ul se fierbe în burtă de oaie și nu conține o cantitate mare de verdețuri precum drobul românesc.

Citește și: Rețete ardelenești: Cum se pregătește Varza a la Cluj