Acasă Produs în Transilvania Operatie cataracta: Se poate trata cataracta fara interventie?

Operatie cataracta: Se poate trata cataracta fara interventie?

101
0
Operatie cataracta
Operatie cataracta

Operatie cataracta: Apare cataracta doar la persoanele in varsta? Exista tratament al cataractei fara interventie chirurgicala? Cum se desfasoara o operatie de cataracta? Medicul oftalmolog Oana Rusu, de la Clinica Q Vision Optics, raspunde la toate aceste intrebari, oferind sfaturi atat in ceea ce priveste cataracta senila cat si cea congenitala.  

Ce este cataracta?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog: Cataracta este o afectiune oftalmologica, care se caracterizeaza prin aparitia vederii scazute, aparitia cetii. Noi, in interiorul ochiului, avem o lentila, care se numeste cristalin.

Aceasta lentila trebuie sa fie transparenta, ca sa permita luminii sa intre in ochi, sa ajunga pe creier, sa dea informatii corespunzatoare.

Odata cu inaintarea in varsta, aceasta lentila devine din transparenta mata. Cu alte cuvinte varsta este principala cauza a cataractei. Dupa varsta de 65 de ani, 75% din populatie incepe sa faca aceasta boala, insa nu numai.

Operatie cataracta congenitala
Operatie cataracta congenitala

Dupa cum spuneam, aceasta lentila incepe sa devina mata iar lumina nu mai intra clar in ochi. Pacientul care are cataracta incepe sa vada din ce in ce mai in ceata, inceapa sa vada obiectele tot mai decolorate iar vederea scade progresiv.

Il deranjeaza foarte tare faptul ca ochelarii pe care i-a avut inainte, chiar daca i-a schimbat de 2-3 luni, nu ii mai satisfac vederea clara, il deranjeaza cateodata lumina si, bineinteles, calitatea vietii este afectata.

Mai exista alte cauze ale cataractei in afara de varsta?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog:  Da, mai exista. Cataracta poate aparea si la copii, existand si forma de cataracta congenitala. Copilul se poate naste cu cataracta. Iar aici este foarte importanta de intervenit la timp, fiind necesar consultul oftalmologic de mic.

Primul consult oftalmologic are loc la varsta de 7 luni la copil, iar urmatorul la 2 ani jumatate. Dar cel de la 7 luni are exact acest rol, de a depista anumite anomalii congenitale.

Operatia cataracta senila
Operatia cataracta senila

La copil, cataracta congenitala, la fel ca si la adulti, se opereaza. Este foarte important de depistat la timp, pentru ca pacientul copil nu stie sa spuna ca nu vede, el are un target de vedere pe care el il considera o vedere normal iar, bineinteles, parintele nu observa pentru ca totul are loc in interiorul ochiului copilului.

Cataracta la copii este o urgenta oftalmologica, trebuie operata cat de curand, pentru ca vederea acestuia sa se dezvolte corect.

Exista o modalitate de prevenire, de profilaxie, a cataractei?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog: In general nu exista o modalitate de prevenire a cataractei.

Daca vorbim despre cataracta congenitala, cauza cea mai frecventa este data de anumite infectii intrauterine, iar aici am putea vorbi, in linii mari, de profilaxie, pentru ca mama merge la controale repetate in timpul sarcinii.

La cataracta senila, cea care apare odata cu varsta, din pacate nu avem o metoda de prevenire, de profilaxie, indiferent de stilul de viata sanatos sau nu al pacientului.

Este o forma de imbatranire al ochiului, dupa varsta de 65 de ani, dar din fericire avem un tratament, un tratament rapid, sigur si o interventie chirurgicala usor de suportat.

Revenind la cauzele cataractei, in afara de cea congenitala la copii si cea de varsta la persoanele de peste 65 de ani, acestea pot fi date si de anumite traumatisme, infectii sau inflamatii in interiorul ochiului.

Clinica Q Vison Optics
Clinica Q Vison Optics

Stim, de asemenea, ca exista anumite probleme ale organismului care se trateaza cu cortizon. In cazul in care acest tratament cu cortizon este desfasurat pe o perioada mai lunga de timp, acesta poate sa duca la formarea cataractei.

De asemenea, cataracta poate sa fie declansata si de anumite boli, iar aici amintesc diabetul.

Diabetul este cel care poate sa agraveze si sa duca la o formare a cataractei.

Pacientul a descoperit ca are cataracta, ce urmeaza?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog: Cataracta se descopera in urma unui consult oftalmologic, iar tratamentul acesteia consta intr-o interventie chirurgicala.

Din pacate, nu avem alte solutii la indemana, nu exista picaturi, nu exista medicamente, cel mai important de retinut, nu exista ochelari.

Din momentul in care apare cataracta, orice ochelari pe care pacientul urmeaza sa si-i faca vor fi fara sens. Nu o sa-i satisfaca vederea buna. Si vreau sa punctez acest aspect, pentru ca avem multi pacienti care vin si se plang ca de doua luni si-au facut ochelari noi si nu le mai sunt buni.

Nu mai sunt buni pentru ca odata ce se formeaza cataracta, aceasta avanseaza, iar in evolutia cataractei apare un simptom, care intr-o prima faza il avantajeaza pe pacient si il face sa i se para ca vede mai bine.

Cu alte cuvinte, el vede bine de aproape. Probabil stim cu totii oamenii persoane care mai spun “Bunicul citea in Biblie la varsta de 85-90 de ani”. Acela probabil nu avea cataracta.

Pentru ca in momentul in care cataracta avanseaza, se schimba indicele de defractie a cristalinului, cristalinul se mareste oarecum in dimensiune, si se comporta ca si o lupa, in prima faza.

Aceasta este insa o bucurie de scurta durata, pentru ca pacientul ulterior nu o sa vada bine nici de aproape, nici de la distanta.

Operatie cataracta: In ce consta interventia? Ce face chirurgul?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog: Operatia de cataracta presupune schimbarea acestei lentile intraoculare, respecitv cristalinul, cu un cristalin artificial. Se inlocuieste practice cristalinul interior, lentila noastra intraoculara, cu un cristalin artificial, care este valabil in ochi pentru toata viata.

Este foarte important de subliniat acest aspect, pentru ca multi pacienti ne intreaba “Cat ma va tine aceasta operatie?”. Toata viata tine acest cristalin, deci nu are o perioada “de expirare”.

operatie cataracta: Este operatia de cataracta una dificila?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog: Nu, este o operatie simpla, care se face in anestezie locala. Aceasta anestezie locala este importanta pentru ca scade riscurile pe care le presupune o anestezie generala. Dureaza 15 minute maxim, cu tot cu pregatiri, iar dupa operatie pacientul pleaca acasa.

Interventia chirurgicala are loc ambulator, pacientul nu este internat. El vine, trece printr-o procedura de pregatire preoperatorie, iar dupa ce este operat, pacientul mai este supravegheat jumatate de ora, dupa care poate pleca linistit acasa.

Operatie cataracta: Operatia de cataracta se face cu laser sau clasic?

Dr. Oana Rusu, medic oftalmolog: Este un fel de laser. Operatia de cataracta este, de fapt, o operatiune care se face cu ajutorul unor ultrasunete si cu ajutorul incizii minime de 1 mm.

Aceasta procedura chirurgicala are avantajul unei recuperari rapide si a lipsei complicatilor intra si post operatorii fara de procedura folosita acum 30 de ani, spre exemplu, atunci cand operatia de cataracta era mult mai traumatica pentru pacient.

Cu alte cuvinte riscurile au fost reduse foarte mult, pentru ca avem la indemana aceasta procedura moderna si care face posibila o recuperare foarte rapida a pacientului.

Inca de a doua zi, pacientul isi poate relua activitatea, nu trebuie sa stea la pat, si vede imediat foarte bine.

Cu ajutorul acestor proceduri si cu ajutorul acestor tehnologii pe care le avem, putem rezolva si problema dioptriilor.

Adica daca pacientul dupa operatie nu mai vrea sa poarte deloc ochelari, avem la dispozitie acele cristaline care se numesc multifocale si care inlocuiesc ochalarul.

Practic pacientul dupa operatie va vedea bine si de la distanta si de aproape, fara sa aiba nevoie de ochelari.