Acasă Administrație Someșul navigabil. Ne vom plimba vreodată cu barca pe Someș?

Someșul navigabil. Ne vom plimba vreodată cu barca pe Someș?

81
0
someșul navigabil

Someșul navigabil. Au trecut opt ani de când le-a fost promis clujenilor că Someșul va putea fi navigabil. Dar, din păcate, timpul s-a scurs, iar conducerea nu a mai dat niciun semn în legătură acestui proiect mult așteptat.

Încă din Evul Mediul, râul era folosit pentru transportul mărfurilor. Făcea legătura între Dej și Ungaria. Deși au existat câteva inițiative de realizare a acestui proiect și au fost spuse promisiuni, în momentul actual Someșul poate fi admirat doar de pe mal.

Totul a început în 2012 atunci când conducerea orașului Cluj-Napoca s-a întâlnit cu câțiva reprezentanți din Utrecht pentru a discuta cum ar putea deveni Someșul navigabil. Primarul interimar de atunci, Radu Moisin, a declarat că au ales acel oraș olandez datorită vastei experiențe în canalele navigabile. Tot atunci, primăria a beneficiat de asistență prin programul Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC). Acesta era subvenționat în proporție de 50% de guvernul olandez.

În următorul an, conducerea municipiul a investit suma de 800.000 de lei, pentru studiul de fezabilitate. Atunci au anunțat că realizarea propriu-zisă a obiectivului va fi din fonduri europene. La acestea s-ar fi adăugat fonduri din colaborarea cu Olanda. Tot atunci, primarul Emil Boc a făcut următoarea declarație:

„Există un proiect în parteneriat cu Olanda, cel pentru Someș Navigabil. Vom derula o licitație publică cu privire la analizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic care să ne pregătească atlasul apei și pregătirea proiectelor europene de finanțare pentru ceea ce înseamnă Someșul Navigabil. De a reintroduce Someșul în oraș și de a oferi niște proiecte pe care să le putem selecta în urma unor expertize de specialitate. Solicităm iarăși un obiectiv separat, distinct, pentru ceea ce înseamnă proiectul Cluj Navigabil și includerea lui în șirul obiectivelor de investiții”

CITEȘTE ȘI:

Turnul Pompierilor Cluj, de ani de zile tot în renovare

În cadrul aceluiași an, s-a realizat un studiu al Agenției Pentru Protecția Mediului în care s-a demonstrat că Someșul poate să fie navigabil fără afectarea biodiversității zonei. Ulterior, Consiliul Județean a permis construirea unui ponton și deschiderea râului pe o distanță de 22 km, în scopuri sportive.

Conform Planului Urbanistic General din 2015, râul Someș ar fi trebuit să devină navigabil până în anul 2020. În aceeași perioadă, purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu a declarat:

„S-a adus în discuție amenajarea pe o anumită porțiune pe traseul râului Someș din municipiul Cluj-Napoca a unui sistem care poate fi chiar navigabil eventual de agrement cu caiac-canoe sau chiar cu anumite tipuri de ambarcațiuni”.

Someșul navigabil. Unica încercare a proiectului

Abia în anul 2017 a fost testat proiectul în cadrul evenimentului Someș Delivery, unde timp de câteva zile clujenii au avut parte de mai multe activități pe-a lungul râului. S-a amenajat un ponton special. Au fost aduse ambarcațiuni și bărci luminiscente pe timpul nopții. În același timp fiind inițiate proiecte precum cele de ecologizare cu înregistrare de sunete și metamorfoză în muzică.

De atunci nu se mai aude nimic de „Someșul Navigabil”, atât de așteptat. Anul trecut Primăria orașului Cluj-Napoca a câștigat un proiect european pentru dezvoltarea anumitor aspecte ale râului. Valoarea aproximativă a sumei este de 123,7 milioane de euro. Aceste fonduri urmau să fie folosite pentru extinderea și modernizarea substructurii cicliste și pietonale ale Someșului. Termenul de finalizare a acestui proiect este 30 aprilie 2023 și vizează malurile râului care traversează orașul din Florești spre Apahida.

Articol scris de Maria-Raluca Oniga, anul II, Jurnalism în cadrul FSPAC