Acasă Administrație Turnul Pompierilor Cluj, de ani de zile tot în renovare

Turnul Pompierilor Cluj, de ani de zile tot în renovare

90
1
turnul pompierilor cluj

Turnul Pompierilor Cluj este un monument istoric din Cluj-Napoca, construit inițial cu scopul de a apăra incinta medievală a orașului în anul 1574. Istoria acestui obiectiv turistic este una complexă, turnul fiind folosit pe parcursul anilor pentru diverse activități. Din 2011, acesta a intrat în posesia Primăriei Cluj-Napoca, iar in 2017 au început lucrările de renovare. Din păcate, termenul de finalizare a trecut cu mult, iar răspunsul conducerii asupra întârzierilor a fost pus pe seama pandemiei.

Inițial acesta a fost numit „Poarta Mică din ulița Săpunului”, urmând să poarte denumirea de Turnul Lăcătușilor apoi Turnul Pompierilor. Construcția, aflată pe strada Tipografiei, a supraviețuit trecerii anilor datorită mai multor intervenții realizate în secolul al XIX-lea, turnul fiind folosit de pompieri pentru supravegherea orașului. Aceștia I-au adăugat o poartă, iar timp de un secol l-au utilizat pentru observarea incendiilor. Ulterior, spațiul a fost folosit pentru găzduirea Muzeului Pompierilor, edificiu ce nu mai există astăzi. După ce o perioadă de timp a fost lăsat uitări, în anul 2011 clădirea a devenit proprietatea primăriei, clujenilor fiindu-le promis în fiecare an că turnul va intrat în circuitul turistic și cultural al orașului.

În anul 2015, pentru o singură zi, turnul a putut avea parte de vizitatori după mult de timp de așteptare. La fiecare etaj au avut loc instalații și expoziții de arta, seara realizându-se un joc de lasere de pe platforma superioară a acestuia, luminile au putut fi observate din fiecare colț al orașului. Toate acestea s-au întâmplat în cadrul programului Cluj Capitala Europeană a Tineretului, evenimentul numindu-se Day 15.

TURNUL POMPIERILOR CLUJ. CÂND SE VOR FINALIZA LUCRĂRILE CU ADEVĂRAT?

Primăria Cluj-Napoca a început din 2017 un proces amplu de relansare a vechiului edificiu prin care și-au propus repararea structurii clădirii și înlocuirea acoperișului de sticlă cu o terasă de tip observator. În următorul an în luna iulie, au început lucrările propriu-zise de reabilitarea a turnului, termenul de finalizare fiind de 24 de luni. După trecerea acestora, s-a prelungit cu încă trei luni, ulterior fiind comunicată data de 8 decembrie ca termen de finalizare. Din păcate, acest lucru nu a fost respectat, motivul întârzierii pe care l-a transmis conducerea fiind epidemia cu COVID-19. O perioadă de timp pe panourile din cadrul șantierului figura că în februarie 2021, lucrările vor fi finalizate, urmând să fie prelungite pentru vara acestui an.

CITEȘTE ȘI:

Care sunt promisiunile pe care Boc nu le-a respectat?

Chiar dacă termenele de finalizare au fost modificate de mai multe ori, Primăria Cluj-Napoca a permis continuarea lucrărilor, fără modificarea proiectului autorizat, din cadrul obiectivului „Revitalizarea Turnului Pompierilor cu respectarea condiției din Avizul nr. 425/M/2017 al Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

În ceea ce privește costurile de renovarea a viitorului punct de belvedere a orașului, 91% din acestea sunt fonduri europene, conducerea orașului contribuit doar cu 9% din suma totală de 10,2 milioane de lei. Primăria a câștigat o subvenționare prin Axa din Programul Operațional Regional este 5.1: ”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

După finalizarea lucrărilor, turnul va avea parte de un ascensor pentru persoane și încă două nivele, ultimul fiind cu pereți de sticlă pentru a putea fi observat orașul. Ulterior, aceasta va intra în circuitul turistic al Clujului.

Articol scris de Maria-Raluca Oniga, anul II, Jurnalism în cadrul FSPAC