Acasă Ultima Oră Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: „Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit...

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: „Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice”

41
0
valeriu-gheorghita,-medic-infectionist:-„vaccinarea-antigripala-scade-consumul-de-antibiotice-si-implicit-scade-riscul-de-dezvoltare-a-rezistentei-germenilor-la-antibiotice”

Valeriu Gheorghiță: “Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice. În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim la normalitate, aşa cum o ştiam anterior”.

Declarațiile infecționistului au fost consemnate în cadrul conferinței “Conştientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizată de DC Media Group. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus a atras atenţia şi asupra toxicităţii şi efectelor adverse pe care le poate genera utilizarea “iresponsabilă” a antibioticelor.

Întrebat ce le transmite persoanelor care îşi fac stocuri de Azitromicină, considerând că ar fi utilă în tratarea infecţiei cu noul coronavirus, Gheorghiţă a precizat că acest lucru nu se justifică, scrie AGERPRES.

Valeriu Gheorghiță: “În momentul de faţă avem suficiente date disponibile care ne spun cât se poate de clar că azitromicina nu are beneficii şi nu se recomandă la pacientul cu infecţie SARS-CoV-2, pentru că nu aduce beneficii clinice, iar pe noi ne interesează beneficiile clinice reale şi nu efectul placebo, nu ideea de a administra un tratament unui pacient, fără să aibă nevoie. Majoritatea formelor uşoare de infecţie cu SARS-CoV-2 la pacienţii tineri, fără comorbidităţi, sunt auto-limitate şi avem nevoie doar de tratament simptomatic, fără necesitatea unui tratament antiviral şi, categoric, fără nevoia unui tratament antibiotic, dacă pacientul nu are o boală cronică, nu are semne de supra-infecţie bacteriană. Lucrurile trebuie judecate de la caz la caz. Altfel, ne vom trezi după terminarea pandemiei cu o rezistenţă extrem de crescută a pneumococului rezistent (…) sau stafilococului. Cred că aici trebuie să punem în balanţă beneficiile vizavi de consecinţele pe care le putem avea în perioada post-pandemică, legat de riscurile rezistenţei la antibiotice.”