Acasă Ultima Oră VIDEO Elicopter rusesc DOBORÂT la granița dintre Armenia şi Azerbaidjan: doi militari...

VIDEO Elicopter rusesc DOBORÂT la granița dintre Armenia şi Azerbaidjan: doi militari MORȚI și o persoană RĂNITĂ

33
0
video-elicopter-rusesc-doborat-la-granita-dintre-armenia-si-azerbaidjan:-doi-militari-morti-si-o-persoana-ranita

Elicopterul a fost doborât lângă granița cu Nakhcivan, parte a Azerbaidjanului înconjurată de Armenia, Turcia și Iran.

Ministerul rus al Apărării a transmis că elicopterul Mi-24 a fost lovit de un sistem de apărare antiaeriană portabil, aproape de graniţa cu Azerbaidjanul, în timp ce escorta un convoi militar rusesc la graniţa cu Azerbaidjan. Nu a fost clarificat scopul convoiului. Rusia menține o mare bază militară în nordul Armeniei.

“Elicopterul rus Mi-24 a fost doborât în ​​spaţiul aerian de pe teritoriul Republicii Armenia în afara zonei de luptă”, a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konashenkov.

Mai multe fotografii cu presupusul moment al doborârii elicopterului și cu epava aeronavei au fost publicate pe rețelele de socializare și de agențiile de știri.

Azerbaijan admits to accidentally shooting down a Russian military Mi-24 helicopter over the Armenia/Azerbaijan border region#Armenia #Azerbaijan pic.twitter.com/76eWeK6heR

— CNW (@ConflictsW) November 9, 2020

Wreckages of the RuAF Mil Mi-24P accidentally shot by Azerbaijan Air Defense.#Mi24 #RuAF #Helicopter #Armenia #Azerbaijan pic.twitter.com/TQuw9SxH9m

— The Dead District (@TheDeadDistrict) November 9, 2020

A început o investigaţie pentru a stabili naţionalitatea atacatorilor sau orice alte afiliaţii potenţiale.

Erevan este dispus să ofere Moscovei ajutor informaţional în timpul anchetei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului armean al apărării, potrivit mediafax.ro.

Autorităţile armene, la rândul lor, au declarat că elicopterul rus s-a prăbuşit „într-un defileu” în apropierea satului Yeraskh.

Incidentul a avut loc pe fondul conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în mult disputata regiune Nagorno-Karabakh, unde ostilităţile active au fost reluate pe 27 septembrie. 

Baku şi Erevan s-au acuzat reciproc că au bombardat zone rezidenţiale. Părţile au semnat acorduri de încetare a focului de trei ori, dar luptele continuă până în prezent.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, s-a separat de Azerbaidjan, de unde a rezultat la începutul anilor`90 un război soldat cu circa 30.000 de morţi. Ostilităţile aflate acum în desfăşurare sunt considerate de analiști cele mai grave după anul 1994. 

Luptele recente au fost cele mai grave din ultimele decenii, cu cel puţin 1.000 de oameni ucişi, inclusiv zeci de civili, numărul de morţi fiind considerat a fi mult mai mare.