Acasă Economie ASF a publicat tarifele de referinţă RCA pentru următoarea perioadă. Cel mai...

ASF a publicat tarifele de referinţă RCA pentru următoarea perioadă. Cel mai mic începe de la 1055 lei

224
0
ASF a publicat tarifele de referinţă RCA pentru următoarea perioadă
Timp de lectura: < 1 minut

Tarifele de referinţă pentru perioada viitoare, calculate de firma de consultanţă KPMG, au fost publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei.

Cel mai mic tarif de referinţă pentru RCA este de 1.055 lei, specific categoriei de vârstă 51-60 de ani, aplicabil autoturismelor cu o capacitate cilindrică sub 1.200 cmc. În schimb, cel mai mare tarif se aplică categoriei sub 30 de ani, pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.

Noile tarife aduc creşteri în majoritatea categoriilor, variind între 0,4% şi peste 6%, comparativ cu tarifele publicate în februarie 2023. În unele segmente, sunt chiar mici scăderi între 0,6% şi 3,3%, conform calculelor ZF.

Estimările tarifelor de referinţă sunt bazate pe evoluţia daunalităţii pe o perioadă de cinci ani. Publicarea acestor tarife de referinţă reprezintă un efort de transparenţă şi nu reflectă tarifele la care se încheie efectiv poliţele RCA pe piaţă, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii ASF.

Creşterea tarifelor de referinţă poate permite asigurătorilor să majoreze primele efective la care vând poliţele RCA, însă această creştere nu implică neapărat şi o majorare similară a tarifului efectiv de vânzare.

Articolul precedentBrandul românesc Allview intră pe piaţa auto cu CityZEN, o maşină electrică
Articolul următorHuedin: Minori prinși drogați la volan, circulând pe drumurile publice