Acasă Curiozități Au fost creați roboți vii din celule umane. Minusculii ”antroboți” i-au surprins...

Au fost creați roboți vii din celule umane. Minusculii ”antroboți” i-au surprins pe oamenii de știință

148
0
Au fost creați roboți vii din celule umane. Minusculii ”antroboți” i-au surprins pe oamenii de știință
Timp de lectura: < 1 minut

Oamenii de știință au creat roboți minusculi din celule umane care se mișcă singuri într-un recipient și ar putea să aibă într-o zi importante aplicații medicale.

Echipa de la Universitatea Tufts și Institutul Wyss al Universității Harvard din spatele xenoroboților, primii roboți vii, din celule stem prelevate de la o specie africană de broască țestoasă ne prezintă acum ”antroboții”, creați de această dată din celule ale traheei umane de la donatori anonimi de diferite vârste, bărbați și femei, notează CNN.

Cercetătorii au ales acest tip de celule deoarece au avut acces la ele mai ușor ca urmare a cercetărilor privind bolile pulmonare și Covid-19, dar și pentru faptul că celulele traheale sunt acoperite cu niște perișori numiți cili, caracteristică ce putea fi folosită pentru a obține mobilitatea organoizilor.

După mai multe încercări, cercetătorii au reușit să influențeze orientarea cililor astfel încât aceștia să funcționeze ca niște vâsle. Fiecare antrobot s-a dezvoltat dintr-o singură celulă, având forme diferite și mișcându-se în moduri diferite. Ei au supraviețuit până la 60 de zile în condiții de laborator.

În ceea ce privește aplicațiile medicale, rezultatele sunt până acum promițătoare. Experimentele au arătat, spre surpriza cercetătorilor, că antroboții au încurajat vindecarea regiunilor afectate ale unui strat de neuroni.

Oamenii de știință spun că noua creație nu ridică îngrijorări din punct de vedere etic sau al siguranței, deoarece nu sunt implică utilizarea de embrioni umani ori modificări genetice.

”Antroboții au un mediu strict delimitat în care trăiesc și astfel nu este posibil să scape cumva sau să trăiască în afara laboratorului. Au o durată de viață naturală, astfel încât după câteva săptămâni sunt complet biodegradabili”, spune Michael Levin, autor al studiului publicat în jurnalul Advanced Science.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Articolul precedentSteve, fenomenul rar care seamănă cu aurora boreală și care îi intrigă pe cercetători (Foto)
Articolul următorRegretul căpitanului României după tragerea la sorți a grupelor Euro 2024