Instanțele din Cluj încearcă să identifice un judecător care să gestioneze procesul inițiat de organizația Crucea Roșie împotriva clubului de fotbal CFR Cluj, finanțat de omul de afaceri Nelu Varga. Reprezentanții organizației umanitare susțin că clubul de fotbal are de achitat suma de 250.000 lei, reprezentând o taxă ce ar fi trebuit să fie plătită din vânzarea biletelor. Pe de altă parte, reprezentanții CFR Cluj argumentează că termenul de solicitare a acestei taxe a expirat.
În procesul deschis în primăvara anului trecut, Crucea Roșie a solicitat instanței să oblige clubul de fotbal CFR Cluj să plătească suma de 250.000 lei ca timbru al Crucii Roșii, echivalentul a 1% din valoarea biletelor vândute, și să acopere și daune compensatorii în valoare de 1000 RON pentru fiecare zi de întârziere.
Potrivit legii, începând cu anul 2007, conform Legii nr. 139/1995 a Societății Naționale de Cruce Roşie modificata de Legea nr. 36/2007 si “Normelor metodologice privind perceperea, încasarea, virarea, evidența si controlul sumelor rezultate din aplicarea timbrului Crucii Roşii. „Toate instituțiile de cultură, de divertisment, federațiile și organizațiile sportive-asociații, cluburile sportive și fundațiile care organizează manifestări sportive sunt obligate să perceapă un timbru al Crucii Roşii pentru fiecare bilet vândut pentru evenimente culturale, de divertisment și sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe, întreceri sportive la nivel local, național și internațional etc., reprezentând un procent de 1%, care se va adăuga la prețul de vânzare…iar pentru toate evenimentele prevăzute la alin. (I), fondurile vor fi colectate și virate trimestrial în contul Societății Naționale de Crucea Roşie.”
Cum se poate ca o organizaţie umanitară să obţină bani, prin intermediul unei legi, de pe urma vânzării de bilete de la toate instituţiile şi firmele din domeniul divertismentului, culturii şi sportului ?
În anul 2007 organizaţia Crucea Roşie era condusă de Mihaela Geoană, soţia lui Mircea Geoană, liderul PSD care în perioada respectivă era preşedintele partidului, senator şi, ulterior, Preşedinte al Senatului. Acum, din funcţia de adjunct al secretarului general al NATO, Geoană are toate șansele să fie unul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al României.
Acum organizaţia este condusă de Camelia Şucu, o antreprenoare, fosta soţie a milionarului Dan Şucu.
Demersurile pentru recuperarea banilor a început în 2022, dar solicitările făcute către clubul de fotbal nu au primit niciun răspuns, astfel că s-a ajuns la proces.
De asemenea, reclamanta a precizat că pârâtul nu a virat niciodată timbrul Crucii Roşii, chiar dacă organizează manifestări sportive de foarte mulţi ani.
Instanţele nu se pot pune de acord cu cine sa judece procesul
Cererea de chemare în judecată a fost depusă la Tribunalul Cluj, dar reprezentanţii CFR Cluj au cerut schimbarea instanţei din cauza competenţelor. Pe deasupra, cei de la CFR Cluj au mai arătat că, în opinia lor, trebuie invocată prescripţia cererii, dat fiind că pretențiile Crucii Roşii anterioare datei de 12.04.2020 (cererea de chemare în judecată a fost trimisă prin- email la data de 12.04.2023) sunt prescrise.
Astfel, procesul a fost mutat de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Comercial Cluj. Însă, nici aici judecătorii nu au considerat că este de competenţa lor să judece acest dosar, astfel că divergenţa în acest caz a fost trimisă la Curtea de Apel Cluj. Până la publicarea articolului această instanţă nu a emis nicio decizie.
”În condiţiile în care art. 3, art. 4, art. 7, art. 9 şi art. 56 din Codicele de comerţ din 1887 au fost abrogate expres de către Legea nr. 71/2011 şi nicio lege specială nu prevede în prezent că litigiile în materie fiscală ar fi, în apel, de competenţa tribunalelor specializate, aceste litigii revin competenţei tribunalelor de drept comun.
Astfel, Tribunalul Cluj a fost sesizat cu cererea de chemare în judecată a reclamantei SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE Cruce Roşie DIN România, prin care s-a solicitat obligarea pârâtului FOTBAL CLUB CFR 1907 Cluj la plata sumei de 250.000 lei, reprezentând timbru în procent de 1% din valoarea biletelor vândute, precum şi daune cominatorii în cuantum de 1.000 lei pentru fiecare zi de întârziere”, arată o parte din soluţia Tribunalului Comercial Cluj.
În altă ordine de idei, clubul de fotbal are o serie de probleme financiare. CFR Cluj se află într-un program atent de monitorizare a UEFA, încă din martie 2023. Forul european a decis atunci să sancționeze clubul din România, alături de alte 11 cluburi, pentru problemele financiare din trecut care au dus la achitarea întârziată a salariilor în anul 2022. UEFA a decis atunci să sancționeze CFR Cluj cu 250.000 de euro și să introducă clubul din Gruia într-un program atent de monitorizare financiară până în 2027.
Dacă în această perioadă UEFA descoperă întârzieri salariale la datele de licențiere, fosta campioană ar fi suspendată pentru 3 ani din cupele europene. Ultimul raport cerut de UEFA a fost în 31 decembrie 2023.
Din punct de vedere financiar, acesta este sezonul în care CFR a avut cele mai multe încasări de pe urma transferurilor, de când club a fost preluat de Neluțu Varga, arată prosport.ro.
Clujenii tocmai l-au vândut pe Ermal Krasniqi pentru 1 milion de euro și au ajuns la aproximativ 12 milioane de euro primite din transferuri, în actualul sezon. În vară, CFR a vândut alți 7 jucători.
Probleme financiare la CFR Cluj
Chiar dacă este cotată ca fiind una dintre cele mai bune echipe de fotbal din România, clubul CFR Cluj are probleme financiare potrivit presei sportive.
În timp ce finanțatorul Nelu Varga a anunțat că va face transferuri importante în această perioadă de mercato, actualii jucători ai lui Andrea Mandorlini au petrecut trecerea dintre ani cu restanțe salariale.
Surse GSP.ro apropiate de echipă au dezvăluit că fotbaliștii au plecat în vacanța de iarnă cu întârzieri salariale de 3 luni. În plus, jucătorii nici nu au fost informați de conducere în ceea ce privește data la care își vor încasa restanțele.
Patronul lui CFR Cluj a fost extrem de supărat de zvonurile din ultima perioadă care spuneau că CFR are restanțe mari salariale.
„Nu există așa ceva. Sunt numai minciuni. Nu înțeleg cum pot fi spuse aceste minciuni. Noi suntem în programul de monitorizare UEFA. Nu au cum să existe așa restanțe. M-am săturat de minciuni. Este urât din partea celor care lansează așa zvonuri. Singurele restanțe pe care le avem sunt de 9 zile. Și acelea vor fi achitate. Sunt numai invenții. Eu am grijă ca toți jucătorii să-și primească salariile, dar vreau să văd și din partea lor implicare totală și rezultate”, a spus Neluțu Varga pentru ProSport.