Propunerea de Plan Urbanistic Zonal pentru reconfigurarea zonei industriale Remarul 16 Februarie de pe strada Tudor Vladimirescu nr.2-4 a fost pusă în consultare publică de către Primărie. Proiectul a primit avizul de oportunitate încă din 25 august 2022.
Pe o suprafață de 5,9 hectare, Arhimar Serv, în calitate de proiectanți, propun construirea unor turnuri, dintre care unul ar urma să aibă 27 de etaje. Acest număr depășește înălțimea celei mai înalte clădiri construite până în prezent în Cluj, West City Tower, care are 25 de etaje și a fost proiectată de arhitectul Sorin Scripcariu.
Funcțiunile propuse pentru aceste clădiri includ rezidențial, spații de birouri, facilități de servicii și restaurante. Se va păstra o parte din structurile existente, în special cele cu valoare de patrimoniu istoric industrial.
Pe acest teren, se preconizează construirea de clădiri cu înălțimi variind între 6, 20, 21 și 27 de etaje, fiecare prevăzută cu trei niveluri de subsol destinate parcărilor. În total, se va amenaja un număr de 1.588 de locuri de parcare subterane, iar alte 100 de locuri vor fi disponibile la suprafață, în interiorul parcelei.
Suprafața terenului în discuție este de 59.207,80 metri pătrați și aparține SC REMARUL BUSINESS CENTER SRL. Este situat în zona industrială a municipiului Cluj-Napoca, la adresa str. Tudor Vladimirescu nr. 2-4.
Remarul Business Center S.R.L, o companie afiliată Remarul 16 Februarie, este beneficiarul acestui proiect, fiind controlată de omul de afaceri Călin Mitică.
Deputatul AUR Alin Coleșa critica administrația locală din Cluj-Napoca pentru crearea unor lacune în planurile de urbanism care favorizează interesele unor grupuri selecte, în detrimentul bunăstării cetățenilor. Acesta menționează dispariția industriei locale în favoarea dezvoltării imobiliare și a cartierelor rezidențiale, cu acuzații că aceasta ar putea fi influențată de conexiuni politice. De asemenea, acesta critică proiectul de regenerare urbană propus pentru o fostă platformă industrială pentru densitatea ridicată a locuințelor și lipsa susținerii industriilor care aduc valoare adăugată orașului.
„Administrația Boc a creat în mod intenționat breșe urbaniste, breșe prin care se strecoară abil anumite grupuri de interese, care au un singur scop – maximizarea profitului cu orice preț, cei care suferă fiind cetățenii. Cu toții știm despre fabricile etalon ale orașului Cluj-Napoca, dintre care amintim – Clujeana, CUG – Combinatul de Utilaj Greu (cu 8 mii locuri de muncă), Napolact, Tricotaje Someșul, Sinterom sau… REMARUL. REMARUL 16 februarie a fost o fabrică ce putea fi parte integrantă a industriei Clujului, putea oferi locuri de muncă, puteau crea bunăstare pt cetățenii urbei. Din nefericire, după o rețetă bine-cunoscută a privatizărilor post-decembriste, cea mai mare parte din această industrie a fost distrusă intenționat. Utilajele de producție au făcut loc cartierelor de blocuri cât mai înalte și cât mai dese, cu cât mai multe locuințe cu suprafețe cât mai mici, care oferă un standard de viață chiar mai prost decât insalubrele favele sud-americane. Miza sunt banii, nu calitatea vieții oferite. PUZ-ul propus pentru a înlocui platforma industrială arată foarte bine această situație. Unde odată se făceau componente de material rulant din industria feroviară – piese de vagoane și locomotive apare un cartier în toată regula cu blocuri de peste 100 m înălțime și cu peste 30 de niveluri.
Chiar nu are nicio importanță faptul că oamenii de afaceri care au făcut acest proiect au puternice legături cu anumite partide politice? Gurile rele spun că ar fi vorba de PNL și asta ar explica multe. În loc să deschidă dezvoltarea orașului pe orizontală, să construiască mult necesarele și doritele drumuri alternative și centuri ocolitoare, administrația Boc e pe care să mai avizeze un proiect care înseamnă o concentrare foarte mare de locuințe într-o zonă deja aglomerată. Ne întrebăm – oare cum va arăta traficul în acea parte a orașului având în vedere că zona suferă deja de ambuteiaje?
Ca o concluzie – vom avea parte de o puzderie de cutii de chibrituri, în mastodonți imobiliari.
Clujul nu are astăzi industrie performată, cu excepția fragilei industrii de IT, iar atât guvernul, cât și municipalitatea ar trebui să susțină industria care aduce plus valoare urbei. Da, e adevărat, întreaga zonă ar avea nevoie de o regenerare urbană sustenabilă și coerentă, lipsită de interese meschine ale unor poli de interese oculte.
Personal voi ține sub observație cum se vor derula ostilitățile în cazul acestui proiect”, a declarat Alin Coleșa, deputat AUR.