Firma Digital Slots din Lugoj se ocupă de jocuri de noroc. Compania are mai multe de lucru în țară, printre care și la Gherla și Dej. La locațiile din Gherla păcănelele nu erau conectate la sistemul Oficiului Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) așa că angajații achitau câștigurile dacă aveau sau nu chef. Din cauza acestui lucru, un jucător a depus plângere, iar IPJ Cluj a făcut mai multe controale și a deschis un dosar penal. Patronul Digital Slots este asociaat cu un fost ofițer de poliție din IPJ Dolj, condamnat pentru corupție, arată Gazeta de Cluj.
Firma Digital Slots are ca domeniu de activitate jocurile de noroc. Este administrată de Mihalache Dumitru, care este și unicul acționar, și în 2022 a declarat o cifră de afaceri de aproape 61 milioane lei, un profit de 351.000 lei, datorii de 476.000 lei și niciun angajat.
Firma lui Mihalche este asociată cu BĂNICĂ ŞTEFAN CĂTĂLIN, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în societatea Bacastef SRL.
Polițiștul a fost trimis în judecată în urmă cu câțiva ani pentru infracțiuni corupție și condamnat definitiv.
”Inculpatul Bănică Ştefan Cătălin, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a efectuat un control la punctul de lucru al S.C. S.C.XPRESS PRINTING S.R.L Craiova cu privire la legalitatea utilizării sistemelor de operare şi a soft-urilor instalate pe calculatoarele existente şi, ca urmare a neregulilor constate, a întocmit un dosar penal având ca obiect cercetarea penală a unui reprezentant al acestei firme (denunţător în cauză) pentru infracţiuni din sfera drepturilor de proprietate intelectuală.
În acest context, în cursul lunii august 2006, Bănică Ştefan Cătălin a pretins şi primit de la inculpatul Panayotis Vassos, administrator al S.C.XPRESS PRINTING S.R.L. şi de la denunţător suma de 1.000 de euro pentru a modifica procesul verbal întocmit cu ocazia efectuării controlului, în scopul diminuării prejudiciului şi, în consecinţă, aplicării unei sancţiuni cu caracter administrativ în locul celei penale faţă de denunţător. Totodată, banii au fost pretinşi şi primiţi şi pentru a-l determina pe colegul său, prezent la efectuarea controlului, să modifice procesul verbal. Astfel, inculpatul Bănică Ştefan Cătălin a distrus procesul verbal de control şi a întocmit în fals un altul, pe care l-a ataşat la dosarul penal şi în care a consemnat date nereale cu privire la numărul programelor de calculator ce erau utilizate fără a avea licenţa legală.
De asemenea, în perioada 2006 – mai 2008, inculpatul Bănică Ştefan Cătălin, în calitate de ofiţer de poliţie ce avea ca atribuţii verificarea activităţii societăţilor comerciale ce aveau ca obiect de activitate jocurile de noroc, a pretins şi primit de la doi reprezentanţi legali ai unor astfel de firme sume de bani de aproximativ 1.000 de lei lunar în schimbul asigurării „protecţiei” activităţilor ilegale desfăşurate de aceste firme, protecţie care s-a realizat efectiv.
În plus, inculpatul s-a implicat în activitatea acestor societăţi comerciale şi, cu acordul reprezentanţilor acestora, a amplasat maşini de jocuri de noroc în spaţiile comerciale ale acestor firme şi a obţinut venituri de aproximativ 12.000 lei lunar.
Suma totală încasată de Bănică Ştefan – Cătălin, cu titlu de mită, se ridică la aproximativ 170.000 lei”, arată rechizitoriul DNA.
În urma procesului, ÎCCJ l-a condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea în concurs a 3 infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influență și fals material în înscrisuri oficiale.
Păcănelele din Gherla călcate de poliție
Locațiile din Gherla și Dej sunt conduse de Alin Sergiu Rus, acuzat de un jucător care a câștigat peste 10.000 lei că nu a vrut să îi dea toți banii. I-a oferit 8.000 lei, dar l-a pus să semneze o chitanță pe care era trecut câștigul de 10.000 lei.
După ce clientul a depus plângere la poliție, Rus l-a contactat pe client ca să îi dea toți banii pentru a-și retrage plângere.
Însă, în urma apariției în playresponsibly.ro al informațiilor despre acest caz, a venit rândul inspectorilor ONJN să verifice activitatea sălilor de păcănele din Gherla și Dej.
Pe 15 februarie, agenții au constatat că operatorul care lucra sub licența Digital Slots fenta sistemul informatizat al ONJN. Concret, nu raporta toate taxele de participare colectate și nici toate premiile acordate zilnic, caz în care se explică situația reclamată de client, anume că dădea mai puțini bani jucătorilor.
Inspectorii Oficiului au cerut în ședința Comitetului de Supraveghere al ONJN, sancționarea pentru o perioadă de până la 6 luni a 12 autorizații de păcănele din locația respectivă, dar și alte 17 autorizații pentru o altă locație Digital Slots, din Cluj.
La Gherla, King Games opera cu 12 aparate, astfel că toate urmează să fie trase pe dreapta pentru cel puțin o lună. Având în vedere proporțiile neregulilor, și evaziune fiscală, și înșelăciune, sancțiunea ar putea fi mai aspră, iar păcănelele să stea în depozit mai multe luni.
„Ca urmare a controlului din data de 15.02.2023, în locația situată în loc. Gherla, strada Libertății nr. 3 județ Cluj și locația situată în loc. Dej, stada Dobrogeanu Gherea nr. 6, județ Cluj, puncte de lucru ale operatorului licențiat Digital Slots Club SRL, care își desfășoară activitatea de jocuri de noroc prin intermediul a 12 posturi tip slot machine clasa A, având inscripționate pe plăcuțele de indentificare exterioare seriile: 100270, 100271, 100286, 100281, 100282, 100283, 200287, 200275, 200276, 200290, 200277 și 749066, respectiv 17 posturi tip slot machine clasa A, având inscripționate pe plăcuțele de identificare exterioare seriile: 200278, 200270, 200271, 200279, 611818, 200281, 200282, 200283, 100259, 100272, 100273, 200280, 100274, 100260, 100261, 100262 și 100275 și din verificările efectuate ulterior și conform Raportului transmis de către Direcția Generală de Informatizare și Monitorizare, raport generat în data de 21.02.2024, ora 14.05, s-a constatat faptul că mijloacele de joc interconectate la terminalul situat la ONJN nu transmit toate informațiile cu privire la totalul taxelor de participare colectate zilnic și totalul premiile acordate zilnic, astfel conform raporului, rubricile care trebuie să cuprindă valorile cu privire la totalul taxelor de participare colectate zilnic și totalul premiilor acordate zilnic sunt nule, prin aceasta fiind încălcare prevederile art.78, alin.3) din HG 111/2016, astfel:
„Sistemul informatic centralizator va fi conectat la un terminal situat la ONJN sau în locația indicată de acesta și va permite accesul autorităților la baza de date a organizatorului cuprinzând, la momentul interogării, informațiile: totalul taxelor de participare colectate zilnic, totalul premiilor acordate zilnic, precum și evidența terminalelor interconectate în sistem, numărul acestora și adresa la care sunt exploatate fiecare”, arată procesul verbal al ONJN.
Mutarea păcănelilor în afara localităților, o gargară marca Ciolacu
Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu a lansat un proiect de lege prin care toate jocurile de noroc să fie mutate din orașele din România pentru a diminua impactul acestor activități asupra societății.
Mutarea jocurilor de noroc în afara orașelor este o iluzie deoarece nu rezolvă cu adevărat problemele adevărate legate de această industrie care, ca să fim sinceri, pompează sute de milioane de euro în bugetul statului. Una peste alta, Senatul nu a stat mult pe gânduri și a aprobat, în unanimitate, propunerea legislativă prin care se modifică Ordonanța de Urgență 77/2009, care reglementează industria jocurilor de noroc în țară.
Inițiat de Alfred Simonis (PSD), proiectul de lege stipulează că sălile de jocuri de noroc pot fi plasate numai în periferia localităților, într-o arie de maximum 50 de metri de limita localității respective, inclusiv municipiul București.