Sfinxul din Egipt este un monument antic învăluit în mistere care a intrigat arheologii de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că procesul de creație al acestei sculpturi frumoase și impunătoare ar putea să nu fi fost atât de complicat pe cât se credea.
După ce au recreat condițiile climatice de la momentul construirii monumentului, autorii studiului au descoperit că forma de bază a Sfinxului ar fi putut fi modelată prin procesul natural numit eroziune. Cu alte cuvinte, celebra sculptură din Egipt ar fi fost inițial un monument al naturii asemănător Sfinxului și Babelor din Bucegi.
Natura ar fi avut o contribuție importantă la crearea Marelui Sfinx din Egipt
Leif Ristroph, cercetător la Universitatea din New York, susține că studiile recente oferă o posibilă explicație asupra originii unor alte formațiuni asemănătoare cu Sfinxul din Giza. „Experimentele noastre de laborator au demonstrat că formele asemănătoare cu Sfinxul pot să provină din materiale erodate de vânturile puternice„, a explicat el.
Autorii studiului au observat că deșerturile din întreaga lume sunt pline de formațiuni stâncoase neobișnuite numite „yardangs”. Acestea sunt create prin eroziune eoliană și au adesea forme și proporții aproximativ identice cu Marele Sfinx.
Această observație a condus la ipoteza că statuia emblematică a Egiptului să fi fost la început un yardang natural, pe care oamenii l-au transformat ulterior într-o creatură mitică cu cap de om și corp de leu. Astfel, în loc să construiască Sfinxul de la zero, sculptorii ar fi ales să perfecționeze o operă naturală deja existentă.
Pentru a verifica această ipoteză, oamenii de știință au construit niște structuri mici din lut moale și au pus material mai tare în ele. Apoi au pus aceste structuri într-un loc special în care au reconstruit condițiile climatice din Egiptul antic, mai exact umiditatea și vântul. Cercetătorii au observat cum apa și vântul au schimbat forma acestor mici structuri.
Astfel, atunci când apa a îndepărtat pământul moale, materialul mai tare a rămas și a luat forma unui cap, ca și cum ar fi fost capul unui leu. De asemenea, în cadrul testelor de laborator s-a observat că partea din spate a statuii a fost sculptată de vântul puternic, iar apa a modelat partea de sub cap.
Indiferent dacă ipoteza oamenilor de știință este sau nu adevărată, Sfinxul din Egipt continuă să fie unul dintre cele mai misterioase monumente din lume. Acesta a fost construit acum 4.500 de ani și a fost „martorul” unor evenimente istorice importante, precum invadarea Egiptului antic de către popoarele vecine sau sosirea trupelor lui Napoleon.