Acasă Ultima Oră Se împlinesc 10 ani de la tentativa de dărâmare a Catedralei Ortodoxe...

Se împlinesc 10 ani de la tentativa de dărâmare a Catedralei Ortodoxe din Cluj

164
0
Timp de lectura: 2 minute

În acest an marcăm un deceniu de la încercarea șocantă de a dărâma Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, un monument de importanță istorică și culturală pentru comunitatea locală. Evenimentul, care a avut loc în 2012, a fost precedat de o controversă legată de terenul pe care se află catedrala.

Catedrala Mitropolitană, a doua biserică ortodoxă extra-muros din Cluj, dar prima a localnicilor români din oraș, a fost construită între anii 1923 și 1933. Terenul pe care se ridică catedrala a fost donat de către conducerea municipală în 1923, iar de-a lungul anilor dreptul de proprietate asupra acestuia a fost confirmat și reconfirmat prin mai multe acte oficiale.

În anul 2012, fostul primar al orașului, Emil Boc, a revenit în funcția de primar și a încercat să demareze un proiect de construire a unei mari parcări subterane în apropierea catedralei. Cu toate acestea, Arhiepiscopia s-a opus vehement acestui proiect, susținând că săpăturile ar putea pune în pericol structura de rezistență a catedralei.

În ciuda opoziției Arhiepiscopiei, în anul 2013, cu complicitatea unor instituții ale statului, terenul pe care se află catedrala a fost furat într-un mod incredibil. Un extras de carte funciară din 2014 a dezvăluit că Arhiepiscopia nu mai era proprietara terenului, acesta fiind transferat în mod fraudulos către Primăria condusă de Boc.

A urmat un lung proces juridic, în care Biserica a acționat Primăria în instanță. După ani de luptă în instanță, în octombrie 2019, Arhiepiscopia a obținut o nouă carte funciară, care a restabilit drepturile de proprietate asupra terenului.

Această încercare de expropriere a catedralei și disputa care a urmat au stârnit indignarea și revolta comunității locale, iar acum, la aniversarea a 10 ani de la acest incident, se reînnoiește apelul pentru respectarea și protejarea patrimoniului cultural și religios al orașului.

În contextul acestor evenimente, Alin Coleșa, deputat AUR, a făcut un apel către locuitorii orașului să se alăture luptei pentru apărarea drepturilor și valorilor fundamentale, subliniind importanța alegerii politicienilor care urmează principii autentice, precum libertatea, credința creștină, națiunea și familia.

„Timp de 6 ani PC, condusă de PNL și de Boc, a deposedat de proprietate Biserica pentru cele 1,1 ha din centrul Clujului. Cu toate implicații – de exemplu imposibilitatea de a aplica pentru proiecte europene de consolidare și renovare. Timp în care zeci și sute de milioane au fost direcționate către edificii necreștine sau exponente a discriminării și oprimării de secole a românilor din Transilvania.

Noi ne bucurăm de niște drepturi și bine-faceri dobândite prin lupta unor oameni, și a unor politicieni care, cu toate neajunsurile lor au luptat pentru țară, pt. drepturile noastre materiale și spirituale.

E timpul să ieșim din înșelarea de a visa la politicieni extraordinari, perfecți, dar care au marele neajuns că nu există în realitate. Trebuie să-i alegem pe cei care încearcă să urmeze niște principii adevărate – Libertatea, Credința Creștină, Națiunea și Familia. Principii care ne ajută să urmăm lupta bună a înaintașilor, de a cărei roade încă ne bucurăm.

Dragi clujeni, a venit timpul de a scăpă de Boc și de toată clica strânsă în jurul lui! Fiți alături de noi, unirea face puterea!” spune Alin Coleșa, deputat AUR.

CITEȘTE ȘI:

Peste 400 de persoane la o dezbatere organizată de AUR la Florești

Articolul precedentFundația Părinți din România anunță încheierea primei etape a proiectului EDUPASS, care îndrumă tinerii din școlile din Turda spre un viitor mai bun
Articolul următorDeputat AUR Alin Coleșa: „N-am votat și nu vom vota intrarea României în război!”