Încă nu se știe cu siguranță de ce visăm, dar toți avem parte de această experiență. Și toți avem de-a lungul vieții vise mai plăcute sau mai puțin plăcute. Când vine vorba despre coșmaruri, oamenii de știință au reușit să identifice un tipar, care diferă de la o zonă geografică și culturală la alta.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto a întreprins un experiment care s-a derulat timp de aproape opt ani. În tot acest timp, ei au înregistrat și notat în detaliu visele mai multor subiecți din Elveția, Belgia și Canada, dar și din rândul comunităților tribale BaYaka din Congo, respectiv Hadza din Tanzania.
S-a dovedit că coșmarurile persoanelor din comunitățile africane amintite au câteva teme comune. Spre exemplu, oamenii visează că sunt urmăriți de un animal sălbatic, că se prăbușesc într-o fântână etc.
Numai că mai toate visele se finalizează cu personajul care visează fiind salvat de un alt membru al comunității. Iar asta, în opinia specialiștilor, arată rolul important pe care îl joacă legăturile sociale în astfel de grupuri umane.
În lumea occidentală, coșmarurile urmează și ele un șablon. Oamenii visează că sunt urmăriți, că pierd pe cineva drag, că pică un examen important șamd. Diferența este că, în astfel de vise, nu intervine ajutorul celor din jur. Iar asta trădează nivelul de anxietate și stres pe care îl trăiește o persoană, stări cu care cel în cauză se confruntă adesea singur, după cum se arată într-un raport al universității amintite.
Autorii studiului susțin că visele sunt influențate de diferențele socio-culturale care se regăsesc în diferitele zone ale planetei.
- Dreams can vary across cultures and environments, UTM anthropologist finds: https://www.utm.utoronto.ca/main-news/dreams-can-vary-across-cultures-and-environments-utm-anthropologist-finds
Articol interesant? Dă-l mai departe!