Acasă FEATURED A noua ediție de Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy

A noua ediție de Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy

743
0
terapie prin arta
Timp de lectura: 3 minute

Deși pandemia a limitat activitățile din cadrul domeniului cultural, cei de la Create.Act.Enjoy au inițiat mai multe proiecte. Printre acestea se numără o strângere de fonduri în perioada 15 martie-15 iunie. Banii strânși prin acest proiect vor fi folisiți de către artiști pentru activitățile din spitale. Nu mai puțin de 5 instituții medicale din zona Clujului, dar și din zonele Zalău și Alba Iulia, s-au implicat in pregătirea și facerea posibila a reprezentațiilor artistice din programul proiectului. Acestea au fost dedicate pacienților din aceste spitale.

CINE SUNT CEI DE LA CREATE.ACT.ENJOY?

Creat.Act.Enjoy(CAE) este o asociație culturală din Cluj ce se ocupă cu diverse activități culturale sau sociale, precum Terapie prin arta, team-bulding-uri sau teatru alternativ. Aceștia s-au remarcat prin activitățile din spitale, Terapie prin artă, în care o parte din actori se costumau în diverse roluri, de la mimi la personaje din povești, și realizau mini-spectacole de teatru pentru persoanale internate.

Proiectul ajunge la a noua ediție anul acesta, iar pe lânga echipa organizatorică vor li se vor alătura și alți 30 de artiști. În perioada iunie – august 2021 aceștia și-au propus  să ajungă în 7 spitale din țară pentru a aduce un zâmbet pe față atât persoanelor care au nevoie, cât și celor ce nu au. În cadrul spitatelor alese se vor organiza ateliere creative cu rol terapeutic, concerte în aer liber, spectacole de comedie (impro-show), amenajarea de spații verzi relaxante, socializare asistată de psihologi pentru pacienții singuri.

 Scopul celor de la Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy este de a crește starea de bine în comunitate, în concepția specialiștilor internaționali – well-being. În vederea diminuării stresului, a oboselii fizice și psihice, vin in ajutor diferite activități artistice, ce necesita spirit creativ. Acest proiect are ca scop buna conlucrare cu munca depusă deja de cadrele medicale, dar și de pacienți sau rudele acestora, in vederea îmbunătățiri rezultatelor tratamentelor aplicate

DESPRE STRÂNGEREA DE FONDURI

Începutul pandemiei din 2020 a adus destul de multe dificultăți artiștilor din toată țara, dar cei de la CAE au reușit să descopere o cale de a se descurca. Au atras 20 de colaboratori noi dintre artiștii locali  și au  realizat o ediție a proiectului „distanțată fizic, apropiată emoțional” în .5 spitale din Cluj-Napoca. De altfel, pacienți și de personalul medical continuă să se bucure de bibliotecile pentru pacienți, desenele interactive și plasmele TV cu ateliere creative în format video, instalate anul trecut.

 „Într-un timp în care autoritățile par să fi uitat de sectorul cultural, după un an în care am făcut tot ce-am putut pentru a supraviețui și a da continuitate proiectelor noastre, testându-ne puterea de adaptare în fel și chip, cerem ajutorul și sprijinul comunității. Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy a fost răsplătit cu încredere din partea comunității încă din 2012, de la prima ediție. În cei 8 ani de până acum, atât echipa Create-ului, cât și cei peste 100 de artiști care au fost implicați de-a lungul timpului, au câștigat această încredere prin profesionalism și dedicare. Anul acesta e timpul să ne reîntâlnim cu toții sub semnul solidarității pentru cei care au nevoie de noi”, spune Diana Buluga, președintele ONG-ului și coordonator al proiectului.

Strângerea de fonduri de anul acesta își propune să atingă suma de 20.000 de euro, din bugetul total al proiectului de 70.000 de euro. Donațiile se pot oferi atât pe site-ul oficial al ONG-ului, dar și prin SMS la 8833.[MO1]  Fiecare SMS trimis va însemna 2 euro pentru proiect. Nu sunt  percepute taxe  TVA pentru donaţiile de pe abonament. În ceea ce privește reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

De ținut minte sunt și primii oameni care I-au fost solidari acestui proiect prin participarea în mai multe clip-uri ce promovează activitatea.Dana Dumulescu – psiholog, Andi Daiszler – inițiator Lights Out, Vasile Hotea Fernezan – jurnalist cultural, Bogdan Bob Rădulescu – actor Epic Show, Cristian Hordilă – manager TIFF, Anca Hanu – actriță Teatrul Național Cluj, Ada Milea – muzician & regizor, Renate Roca-Rozenberg – managing partner PR&More, Dorel Găină – fotograf și profesor universitar secția foto-video Universitatea de Arte și Design, Horea Avram – profesor Facultatea de Teatru și Film – Universitatea „Babeș – Bolyai”, Sanda Patrichi – medic primar neurolog, manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Victor Miron – inițiator Cărțile pe Față, Andra Camelia Cordoș – fondator al asociației Go-Free, Mihail Sandu – muzician.

Articol scris de Maria-Raluca Oniga, anul II, Jurnalism în cadrul FSPAC


Articolul precedentGrădina Botanică din Cluj, o oază de liniște în centrul orașului
Articolul următorIstoria bisericii de sub lacul de la Beliș