Acasă Eveniment Panică la Cluj, după ce un mesaj RO-Alert anunța deversarea barajului Someșul...

Panică la Cluj, după ce un mesaj RO-Alert anunța deversarea barajului Someșul Rece. “Evacuați urgent zona de inundabilitate!”

967
0
Baraj Somesul Rece
Baraj Somesul Rece

Panică în zona Gilău, Măguri Răcătău și zonele de lângă barajul Someșul Rece, după ce un mesaj al serviciului RO-Alert anunța, la 1 noaptea, pericol real de inundații.

Sub titlul de ALERTĂ EXTREMĂ, mesarul RO-Alert anunța faptul că zona ar trebui evacuată, existând riscul unor inundații masive. 

“ATENȚIE!!! PERICOL DE INUNDAȚII datorită deversării barajului Someșul Rece 1. Evacuați urgent zona de inundabilitate. Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media de televiziune și radio, aplicațiile din mediul on-line ale DSU, IGSU și ANM pentru mai multe informații despre evenimente„, se arăta în mesaj.

Mesajul primit de clujeni la 1 noaptea

„Pe parcursul nopții trecute a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.
A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.
Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Vu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare.
Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Someșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de auto evacuare din zonă.
Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță.
La fața locului comisia de specialitate, evaluează în continuare situația privind eventualele modificări care pot să apară”, a transmis Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.