Alexandru Luchiian este un tânăr care s-a stabilit în Cluj-Napoca și a observat că aici există probleme cu poluarea. Din dorința de a ajuta a creat senzori care măsoară calitatea aerului și care pot ajuta la depistarea zonelor cu poluarea excesivă. Ulterior, autoritățile ar putea să ia măsuri și astfel multe boli cauzate de poluare ar putea fi evitate.
Alexandru Luchiian, un tânăr din Cluj, îngrijorat de poluarea din România
În urmă cu doi ani, Alexandru Luchiian a început să studieze calitatea aerului din Cluj. De loc fiind dintr-un oraș de munte, a simțit diferența în ceea ce privește calitatea aerului de câte ori respira.
„Am văzut că este o diferență mare în ceea ce privește calitatea aerului și am început un studiu să văd cum s-ar putea măsura. Și am observat că cel mai ușor se poate măsura pulberea în suspensie. Din cauza particulelor în suspensie (industriale, de fum), mor anual 24.000 de persoane pe an. La nivel global, aproximativ o persoană din opt moare din cauza particulelor. Acestea sunt inhalate cu fiecare gură de aer pe care o luăm. Ele sunt foarte mici și din plămâni sunt transferate în sânge, iar sângele duce particulele la organe și de aceea apar foarte multe boli, cum ar fi cancerul, atacurile cerebrale și atacurile de cord”, a explicat Alexandru pentru Gazeta de Transilvania.
Mai multe detalii AICI.
Senzori care să măsoare calitatea aerului
Fiind inginer automatist și lucrând în IT, a descoperit că poate să creeze niște senzori care pot să măsoare calitatea aerului în fiecare zonă în care sunt amplasați.
„Proiectul meu vrea să implice cetățenii în măsurarea calității aerului și să avem senzori care să ne spună cât de gravă este problema poluării în fiecare cartier sau pe fiecare stradă. În Cluj-Napoca sunt doar două stații care măsoară pulberea în suspensie PM10. Una este în cartierul Mărăști, cealaltă la Expo Transilvania. Trebuie însă să monitorizăm peste tot”, a spus tânărul.
A apelat la autorități și la marile companii, dar a fost ignorat
A încercat să abordeze diverse instituții publice, printre care și Primăria din Cluj-Napoca, dar și firme de IT, care să investească în proiect, însă a bătut la uși închise. Din acest motiv, Alexandru acum încearcă să facă oameni să conștientizeze ce repercusiuni poate avea, în timp, poluarea asupra organismului.
„Am încercat o colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, să punem astfel de dispozitive în tot orașul. Am fost la ei, am prezentat proiectul, dar mi-au zis că vor colabora cu altcineva. Totuși, am donat un senzor care a fost montat în Parcul Gheorgheni și încă unul care ar urma să fie pus chiar la Primărie. Și am mai donat unor persoane, spre exemplu, care au astm să poată măsura calitatea aerului. Ideea este să facem oamenii să conștientizeze și să îi determinăm să se implice.
Am trimis mail-uri la școli, la primării, la top 20 companii de IT din Cluj, dar nimeni nu mi-a răspuns. Am cheltuit undeva la 5.000 de euro din buzunarul meu, apoi am încetat să mai țin evidența banilor cheltuiți. Dar asta nu contează! Contează că lumea trebuie să înțeleagă cât de importantă este calitatea aerului. Mi-ar plăcea să am acces să instalez aceste dispozitive la școli sau în parcuri, unde se joacă copiii”, a adăugat inginerul.
Alexandru Luchiian a început să doneze senzorii
Inițial ar fi vrut măcar să își scoată investiția pentru realizarea acestor senzori, apoi a început să le doneze, ca să nu stea să adune praf în dulap. Voia ca senzorii pe care i-a făcut să măsoare calitatea aerului.
„Am început să îi donez. Decât să stea senzorii în dulap, mai bine îi donez și măsoară. Voiam inițial să scot investiția, dar nu cred că va fi posibil în viața asta. Este un proiect pe care aș vrea să îl cresc. Spre exemplu, în Germania sunt instalați aproape 6.000 de astfel de senzori. În România sunt în jur de 60, dintre care 50 i-am instalat eu.
La noi, în România, nu interesează pe nimeni de calitatea aerului. Oamenii nu se tem de ceva ce nu le pune viața în pericol imediat. Poluarea lucrează zi de zi. Într-adevăr, nu ne afectează imediat, dar ne afectează, poate, în zece ani”, a adăugat, dezamăgit, Alexandru.
Cu ce ar ajuta să fie măsurată calitatea aerului?
Prin instalarea acestor senzori de măsurare a calității aerului, spune Alexandru, autoritățile ar putea să afle care sunt principalele surse de poluare și să ia măsuri.
„Dacă se monitorizează și se semnalează probleme, autoritățile trebuie să vadă care sunt sursele poluării, iar acele surse, cum ar fi centralele de bloc sau fabricile, trebuie să fie conforme și să fie instalate filtre de noxe. Sau dacă sursa poluării este traficul, trebuie făcut în așa fel încât autoritățile să pună la dispoziție o alternativă, astfel încât să nu se mai creeze aglomerație.
Unde am mai instalat, am descoperit clar care erau sursele de poluare, cum ar fi o fabrică. La marginea Clujului, spre exemplu, spre Pata Rât, acolo unde tot ard gunoaie și cauciucuri, calitatea aerului este mai proastă”, a mai explicat tânărul.
Calitatea aerului ar putea fi luată în considerare de piața imobiliară
Luchiian preconizează că, în curând, calitatea aerului va deveni un element important de luat în calcul la achiziționarea unui apartament sau a unei case.
„Oamenii trebuie să se gândească, spre exemplu, când cumpără un apartament că este importantă și calitatea aerului. Și probabil acest aspect va schimba și piața imobiliară. Momentan se ține cont doar de proximitatea școlilor, a magazinelor, a stațiilor de transport public. Oamenii trebuie să se gândească la copiii lor, că nu trebuie să crească în zone cu poluare excesivă. Deja copiii sunt sensibili și dezvoltă imediat astm din cauza calității proaste a aerului”, a adăugat Alexandru.
Alexandru Luchiian este dezamăgit de lipsa de implicare a cetățenilor
„Mi-aș dori mai multă implicare din partea cetățenilor. Eu mă adresez oamenilor pe rețelele de socializare, dar oamenii sunt răi. Spun că există lucruri mai importante decât poluarea. Dar, oare, nu e mai bine să previi decât să combați?”, spune tânărul.
Cluj-Napoca, printre cele mai poluate orașe
București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2 (substanță clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizația Mondială a Sănătății).
„Din păcate, Cluj-Napoca este unul dintre cele trei orașe din România care sunt cele mai poluate din Europa. Traficul, încălzirea cu agent termic (cel pe lemn sau combustibil pe fosil) poluează cel mai mult. Și, din păcate, Clujul este situat pe albia Someșului și se formează inversiunea termină, iar asta nu permite orașul să se ventileze automat. Același fenomen se întâlnește și în Iași.
De exemplu, când e frig afară, orașul fiind situat pe albia unui râu, se formează un strat de aer rece ca un capac ca nu lasă să iasă noxele din oraș, care sunt mai calde. Ele atunci stau la nivelul solului și se creează efectul de smog”, a adăugat Alexandru Luchiian.
Mai multe detalii despre efectul de smog AICI.
Alexandru a realizat și un site unde se găsesc diferite informații cu privire la calitatea aerului și cu privire la senzori, care se numește Strop de Aer.