Acasă Ultima Oră Biblioteca în scara blocului, noua modă la Cluj

Biblioteca în scara blocului, noua modă la Cluj

1817
1
Biblioteca în scara blocului
Timp de lectura: 2 minute

Biblioteca în scara blocului este noua modă la Cluj. Locuitorii din blocuri au început să înființeze chiar în scara imobilului în care locuiesc mici biblioteci, de unde oamenii pot împrumuta liniștit cărți.

Cultura la Cluj-Napoca și în întreaga țară a avut mult de suferit în ultimul an din cauza pandemiei de COVID-19. Sălile de teatru s-au închis, lansările de carte au fost anulate sau amânate, așa că clujenii iubitori de cultură au căutat metode cât mai inventive pentru a se bucura de cultură.

Biblioteca în scara blocului, noua modă la Cluj

Acest lucru l-a făcut și clujeanul Vlad Cărbune, care la sfârșitul lunii ianuarie a înființat o mică bibliotecă în scara blocului în care locuiește, în Gheorgheni. Proiectul său a fost apreciat de vecini și de prieteni, iar oamenii au început să doneze cărți, chiar și cei care nu locuiesc în aceași clădire!

„Biblioteca „Titulescu 41/II” primește cărți nu doar de la locatari, ci și de la prietenii lor care au aflat de proiect”, a scris tânărul pe rețelele de socializare.

De asemenea, întâmplător, fără să știe de acest proiect, scriitorul clujean Gabriel Bota a făcut același lucru pentru blocul în care locuiește.

Gabriel Bota nu este la prima acțiune de acest gen. Pe lângă că ani de zile a organizat Festivalul Internațional de Carte Transilvania, în anul 2017 a dorit să promoveze sportul și lectura prin acțiunea „Read & Ride”. A traversat 10 țări europene (Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Olanda, Belgia, Franţa şi Spania) şi timp în care a citit 10 cărţi, câte o carte în fiecare ţară. „Aventura” de 5.000 de kilometri pe două roţi s-a terminat după 40 de zile în luna august a anului 2017, la Barcelona.

În drum, clujeanul a vizitat scriitori celebri la ei „acasă”, cum ar fi Bohumil Hrabal în Praga, Thomas Mann în Lübeck, Maeterlinck în Gent, Flaubert în Rouen, Rimbaud în Charleville-Mézieres, Jules Verne în Nantes. A dormit în cort sau acasă la oamenii pe care i-a găsit prin aplicaţia „Warm shower”, iar dieta a fost formată din „mâncare de supermarket” şi cinele ocazionale la care a fost invitat de gazdele sale.

CITEȘTE ȘI:

Șefa Bibliotecii Județene Cluj, dezamăgită de autorități: „Bibliotecarul nu este o profesie esențială”


Articolul precedentMinoră de 15 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Ați văzut-o?
Articolul următorHOROSCOP 9 februarie. Surprize la locul de muncă pentru Tauri, Leii au parte de armonie în relație