Acasă Ultima Oră Când se vor întoarce elevii la ore, în sala de clasă? Anunțul...

Când se vor întoarce elevii la ore, în sala de clasă? Anunțul medicului militar Valeriu Gheorghiță despre redeschiderea școlilor

189
0
cand-se-vor-intoarce-elevii-la-ore,-in-sala-de-clasa?-anuntul-medicului-militar-valeriu-gheorghita-despre-redeschiderea-scolilor
Timp de lectura: 2 minute

 

„Am putea redeschide şcoala în siguranţă la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie, când începem a treia etapă de vaccinare. Cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării împotriva COVID-19 în etapa a treia, deci atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare, adresată persoanelor populaţiei vulnerabile şi cea a categoriilor de persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, duminică, la o televiziune de știri.

„Redeschiderea școlilor, adică revenirea la scenariul verde, s-ar putea face abia în urma vaccinării cadrelor didactice şi persoanelor din categoriile vulnerabile, ceea ce ar însemna undeva la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie. În faza a doua de vaccinare intră profesorii și populația în vârstă”, a precizat șeful Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că în cazul copiilor formele severe sunt destul de rare, dar aceștia se pot infecta, pot să fie asimptomatici și pot să transmită virusul altor persoane. Medicul a mai spus că riscul de expunere în interiorul școlii este foarte mic, însă problema este legată de activitățile din afara școlii cum ar fi transportul în comun.

„În momentul de față știm că a fost autorizat un vaccin care este indicat la grupa de vârstă peste 16 ani. (…) Problema copiilor nu e legată în primul rând de posibilitatea evoluției severe a bolii ci că pot transmite mai departe. Daca dascalii, cadrele didactice se vor vaccina, cu siguranță nu vor mai exista probleme epidemiologice, nu vom mai avea cazuri grave care ajung la spital. (…) Activitatea de la școală, cel puțin pentru copiii mici, este foarte bine organizată, riscul de expunere în timpul orelor e foarte mic, riscul e mai degrabă acasă și în celelalte activități”, a explicat Gheorghiță.

Vaccinarea gratuită pentru „personalul din unitățile de învățământ și creșe” este prevăzută în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în etapa a II-a. Strategia, publicată pe 9 decembrie de Guvern, stabilește ordinea priorităților în privința vaccinării.

În prezent, elevii din toată ţara desfăşoară cursuri online, în scenariul roșu, din cauza pandemiei de coronavirus.

România este pregătită, în momentul de faţă, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie. Primii vaccinaţi vor face parte din spitale de primă linie, iar imaginile cu primul român vaccinat vor fi transmise în direct.

Articolul precedentCum a devenit functia de city manager o alta sinecura pentru cadrele de partid. Lupta pe posturi in primariile din tara
Articolul următorNoul Parlament se reunește în prima ședință – Alegerea președinților Camerei Deputaților și Senatului