Acasă Diaspora Cât timp mai suportăm? Deputat UDMR, insulte la adresa României chiar în...

Cât timp mai suportăm? Deputat UDMR, insulte la adresa României chiar în Parlament

376
0
Jegosul UDMR Kulcsár Terza György
Jegosul UDMR Kulcsár Terza György
Timp de lectura: 2 minute

Deputatul UDMR Kulcsár Terza György declarații controversate la adresa României chiar în Parlament. Nesimțitul și-a permis să amenințe cu o răzbunare divină

Recent, deputatul UDMR Kulcsár Terza György a făcut unele afirmații care au stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice. În timpul unei declarații în Parlament, acesta a folosit un limbaj dur și insultător, etichetând România drept “rușinea Europei”. Această abordare inadecvată și lipsită de respect a provocat indignare și a generat un val de critici din partea multor cetățeni.

Un alt aspect care a stârnit controverse a fost promisiunea deputatului UDMR că Dumnezeu va face dreptate maghiarilor pentru momentul din 1918, când Transilvania a revenit la România. Aceasta pare a fi o afirmație profund divizivă și nu contribuie la promovarea dialogului constructiv și a bunei înțelegeri între comunitățile din țară.

Acesta a citat dintr-un poet ungur considerat de decenii criminal de război și a atacat președintele, premierul, membri ai guvernului și parlamentului cu vorbe grele. Declarațiile au fost transmise de Inpolitics și au stârnit polemici intense în mediul politic. Deputatul UDMR a făcut referire la lipsa de respect și la discriminarea pe care o consideră că o suferă comunitatea maghiară din România.

Afirmațiile sale au generat critici și au fost catalogate drept insultătoare și nepotrivite pentru un reprezentant al parlamentului. Situația a generat o dezbatere intensă în rândul partidelor politice și a condus la cereri de condamnare a declarațiilor și de luare a măsurilor potrivite în conformitate cu regulamentul parlamentar.

””România, rușinea Europei!” Ce rușine că România să aibă un președinte cu numele Iohannis, ce își bate joc de maghiari! „Jó napot kívánok, PSD!”. Ce rușine pentru România să aibă un președinte care să nu aibă cei șapte ani de acasă și să nu-și dea mâna cu reprezentanții legali ai maghiarilor.

Dar ce rușine pentru România, ca ministrul de interne Predoiu să fie deranjat de o întrebare europeană. Iar o caricatură de deputat cu numele Popescu să ceară excluderea mea din Comisia pentru apărare a Camerei Deputaților. Fiindcă, domnule ministru Predoiu, principiul autonomiei teritoriale nu încalcă Constituția României. Mai puneți mâna pe carte și studiați! V-ar prinde bine.

Ce rușine pentru România, ca prim-ministrul Ciolacu să vorbească numai de români, nu și de toți cetățenii României; parcă noi maghiarii și secuii nu am exista. Dar ce rușine, domnule Ciolacu, să aveți un coleg deputat, Cristescu, cu un limbaj de mahala. Numai o lepră politică poate să vorbească în asemenea stil, cum a făcut-o dânsul. Iar dumneavoastră, domnule Ciolacu, sunteți coleg de partid cu el. Există o vorbă românească: „Cei ce se aseamănă, se adună”. Acest deputat afirmă că, după 1990, maghiarii s-au comportat ca femeile ieftine, dar de fapt ar trebui să știe că, de-a lungul istoriei, România a fost precum cocoșul de vânt, s-a întors în direcția din care a bătut vântul.

Și, domnule Ciolacu, chiar sunteți prieten cu acest deputat? Să vă fie rușine! Noi, maghiarii și secuii din Ardeal, respectăm legile și Constituția României, dar nu suntem ca apa care dispare în pământ. Noi suntem ca piatra care nu dispare niciodată. Citez un scriitor de-al nostru, Wass Albert: „A víz szalad, a kő marad, a kő marad.” (Apa trece, dar pietrele rămân n.n.) Și, în final, vă spun: au trecut 100 de ani de la Rezoluția de la Alba Iulia și poate mai trec încă 100, dar să știți că Dumnezeu va face dreptate. Autonomie pentru Ținutul Secuiesc! Libertate pentru secui!”

Articolul precedentPrimăria Țaga îi plătește unei avocate 70 de euro pe oră pentru că primarul o cunoaște “de când era mică”
Articolul următorAu fost finalizate lucrările de întreținere pe drumul județean Pădureni – Satu Lung – Giula