Acasă Diaspora Cea mai frumoasă sahistă din lume este româncă. Cine este Alexandra Botez,...

Cea mai frumoasă sahistă din lume este româncă. Cine este Alexandra Botez, noua vedetă mondială a sportului minții

3859
0
Timp de lectura: 3 minute

Votată în repetate rânduri drept cea mai frumoasă jucătoare de sah din lume, canadianca de origini românești Alexandra Botez a devenit o senzație pe internet, adunând sute de mii de urmăritori care intră zilnic pentru a-i urmări stream-urile.

Cu peste 450.000 de urmăritori pe Twitch, 250.000 de fani pe Instagram și peste 25 de milioane de vizionări pe canalul de Youtube BotezLive, Alexandra Botez a devenit senzația momentului în șah, în parte și datorită creșterii interesului pentru sportul minții ca urmare a seriei Netflix Gambitul Damei.

Cotidianul american New York Post i-a dedicat de curând frumoasei canadience un articol, menit să explice fulminanta ascensiune a Alexandrei Botez în rândurile influencerilor internaționali, începuturile în șah și modului în care aceasta face față noului statut de vedetă internațională.

Potrivit publicației citate, dacă la începutul anului avea “doar” 61.000 de urmăritori pe Twitch, popularizara șahului ca urmare a seriei Netflix “The Queen’s Gambit” precum și a pandemie mondiale au făcut ca Alexandra Botez să devină un veritabil superstar online.

Gambitul Damei/Alexandra Botez

Astfel, canadianca de origini românești are nu mai puțin de 450.000 de urmăritori pe platforma de jocuri Twitch, unde transmite în direct jocuri și conținut personal cu sora ei, Andrea, 18 ani, peste 250.000 de fani pe Instagram și peste 25 de milioane de vizionări pe canalul personal de Youtube BotezLive.

Așa cum chiar ea recunoaște, succesul de care se bucură stream-urile sale precum și șahul în general în ultima perioadă se datorează, în mare parte, seriei extrem de populare Netflix „The Queen’s Gambit”, o dramă care se centrează pe un personaj feminin genial, interpretat de Anya Taylor-Joy.

„Cred că toți din lumea șahului sunt de acord că aceasta este cea mai bună ecranizare a unei povești despre șah”, a spus Botez, care deține prestigiosul titlu Maestru FIDE feminin, acordat de Federația Internațională de Șah. „Vânzările de șah pe eBay au crescut cu peste 130%. A avut un impact mare asupra interesului fetelor pentru șah. “

Cine este Alexandra Botez?

Născută în Dallas, este fiica unor imigranți români care au fugit din comunism și au căutat azil politic. Familia s-a mutat la Vancouver, BC, Canada, când Alexandra era foarte tânără, iar tatăl ei, inginer, a început să o învețe pe micuța Alexandra, în vârstă de 6 ani, să joace șah în urma pariu.

„Mama mea joacă doar puțin. A făcut deci un pariu că mă poate învăța să joc și că, în doar două săptămâni, voi putea să o înving ”, a spus Botez.

După ce, evident, a reușit, tatăl ei și-a dat seama că avea un talent special. Doi ani mai târziu, el a început să o ducă în parcurile locale pentru a juca alături de bătrânii care inițial erau sceptici, doar ca apoi să-și dea seama cu ce talent au de-a face.

Alexandra Botez alături de tatal ei

După ce familia s-a mutat în Texas, a câștigat campionatul național de fete din SUA la vârsta de 15 ani. La Stanford, unde a studiat relațiile internațional, Botez a fost prima femeie președintă a clubului de șah al universității.

De asemenea, a cofondat CrowdAmp, o companie de social media care a folosit inteligența artificială pentru o comunicare mai personalizată.

Muncitoare prin definiție, Alexandra Botez a început să transmită meciuri de șah pe Twitch și, în 2019, a decis ca șahul să fie principale sa ocupație.

Surorile Alexandra Si Andrea Botez

Hotărâtă să persevereze, Alexandra Botez s-a mutat în East Village în septembrie 2019 și s-a dedicat total streamingului și producției de conținut pentru chess.com.

Succes după începutul pandemiei

„Șahul a explodat pe Twitch și am fost unul dintre cei mai apreciați streameri. Îmi amintesc că eram atât de emoționată încât nu puteam să dorm. Aveam atât de multă adrenalină”, a declarat Alexandra Botez despre explozia de interes din ultima perioadă pentru sportul minții.

Succesul de care se bucură i-a cucerit chiar și pe părinții ei, care inițial nu au înțeles pasiunea ei pentru streaming. „Când oamenii întrebau cu ce mă ocup, mama mea le spunea că lucrez în domeniul veture capitalism. Acum părinții mei se uită la Twitch. Uneori transmit cu noi ”, a declarat Botez pentru sursa citată.

Pentru influenceri și streameri de rang înalt, potențialul de câștig este palpitant: streamerul nr. 1 de pe Twitch, cu pseudonimul Ninja, are 16 milioane de urmăritori și o avere estimată la 15 milioane de dolari. Majoritatea streamerilor câștigă bani din sponsorizări, dar venitul lor principal provine din abonamente și din venituri din publicitate.

Surorile Alexandra și Andrea Botez, vor semna în curând cu o agenție care reprezintă sportivi de top în domeniul e-sportului. De asemenea, tocmai s-au mutat la Austin, Texas, unde „impozitul pe venit este mult mai bun”, a menționat Botez.

Alexandra Botez

„Vreau să fac jocul mai accesibil jucătorilor obișnuiți. Cred că eu și sora mea am făcut o treabă bună de a explica ideile în mod clar ”, a adăugat Alexandra.

Și, deși a fi un streamer de sex feminin într-o lume dominată de bărbați vine cu dezavantaje precum hărțuirea sexuală online, Alexandra Botez nu își face griji în acest sens, arătând că „Opiniile lor nu contează”.

Articolul precedentGermina Nagat, membru in colegiul CNSAS: “Suntem somati sa concediem angajatii care critica miscarea legionara. Primim amenintari cu moartea”
Articolul următorIncidente la o centrală nucleară din Finlanda – Nivelul radiațiilor a crescut