Acasă FEATURED Cofeels: cafenea din Cluj care angajează persoane cu dizabilități

Cofeels: cafenea din Cluj care angajează persoane cu dizabilități

346
2
cofeels
Timp de lectura: 3 minute

Cofeels: un local special și numai bun pentru iubitorii de cafea și-a făcut loc în centrul Clujului, având deschiderea oficială în mai puțin de o săptămână.

Cofeels s-a născut din ideea de a face o schimbare. După cum explică Lucian Butnaru, fondatorul acestei afaceri, cafeneaua nu va fi doar un loc în care oamenii vor găsi îndrăgita băutură de dimineață, ci un mijloc prin care clienții vor putea empatiza cu angajații și contribui prin consumația lor la bunăstarea persoanelor cu dizabilități. După multe eforturi și piedici birocratice proiectul a primit în sfârșit aprobările de care mai avea nevoie și va avea inaugurarea cât de curând.

Coffels: De la idee la afacere

Nu este ușor să ai limitări din punct de vedere fizic, mai ales atunci când îți dorești să fii capabil de lucruri mari. Dar orice obiectiv se atinge prin pași mici, iar aceasta a fost și calea pe care Lucian Butnaru a trebuit să o parcurgă, cu tot cu deficiența sa de vedere. Astfel, cu răbdare și perseverență, clujeanul a reușit să ajungă la momentul de față, în care ideea sa de afacere a prins în sfârșit contur.

„A fost un vis care s-a născut în 2017, atunci când am început masterul de economie socială. Întâmplările și formarea mea profesională m-au adus în punctul în care să creez un business social”, a explicat în cadrul unui interviu pentru Radio Cluj.

Tânărul a pornit de la pasiunea sa pentru cafea și dorința de a ajuta persoanele cu dizabilități, înființându-se astfel Cofeels, un business care va funcționa ca întreprindere socială.

90% din profit destinat scopului social

În urma dezvoltării proiectului, Cofeels a primit aprobarea investiției prin fonduri europene nerambursabile, obținând și sprijin din partea autorităților, datorită legii economiei sociale.

Lucian Butnaru a explicat bazele pe care s-a clădit afacerea sa, organizată asemenea unui SRL, însă diferențiindu-se prin direcționarea profitului, care în proporție de 90 la sută va ajunge la bugetul alocat pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, salariile vor fi distribuite în mod egal, pentru a nu se crea inegalitate între acționari și angajați.

Angajații acestei cafenele sunt dornici să învețe și să poată servi clienții la fel cum ar face-o orice barista priceput. Din echipa Cofeels fac parte Livia Tiron și Ilie Elena, persoane cu dizabilități care fac însă progrese în înțelegerea procesului de preparare și servire a cafelei. De la „îmblânzirea espressorului” la „cucerirea casei de marcat”, Lucian îi instruiește cu răbdare pe angajați și este încrezător în abilitățile pe care și le vor dezvolta în urma trainingului de care au parte.

„Avem un angajat cu sindrom Down: oamenii îl vor cunoaște și vor vedea că o persoană cu sindrom Down nu e chiar atât de diferită. Acum suntem în prima etapă a instruirii lui, pe care o numim „cucerirea casei de marcat”: preia, încasează, oferă restul clienților care vor veni la cafenea. După ce fixăm această abilitate vom trece la „îmblânzirea espressorului”. Vrem să poată duce procesul de la un capăt la altul, de la preluarea comenzii și până la predarea cafelei”, a mai precizat fondatorul în interviul pentru Radio Cluj.

Un loc diferit, un pas spre viitor

Pe lângă modul de desfășurare a afacerii și personalul format din oameni cu anumite deficiențe, Lucian Butnaru susține că localul pe care îl va deschide reprezintă schimbarea pe care vrea să o facă demult.

Se vor organiza deci diverse evenimente care vor avea loc la cafenea, unul dintre ele fiind mai ambițios, considerând că va fi unic în România. Clujeanul nu a dorit să ofere detalii cu privire la acest plan, preferând să păstreze elementul de surpriză pentru momentul respectiv.

De asemenea, conceptul paharelor to go va fi unul special, inspirat din relația dintre câinele ghid și nevăzători pe care Lucian a apreciat-o la prietenul său din facultate.

Mai presus de toate, Lucian dorește ca prin această afacere să ofere noi posibilități celor subestimați din cauza deficiențelor cu care s-au născut, susținând că și astfel de persoane sunt capabile să facă o treabă bună.

„Îmi doresc ca oamenii cu dizabilități să fie tratați egal pentru orice loc de muncă. Să primească șansa să-și exploreze pasiunea. Să poată avea acces la un loc de muncă dorit, nu oferit! Să fie tratați cu demnitate”, a fost mesajul său pe pagina personală de Facebook.

Articol scris de Axinte Anca, Studentă în anul II la Jurnalism în cadrul Facultății

de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

CITEȘTE ȘI:

Treepi, locație de vis aflată la doar o oră de Cluj

Articolul precedentTreepi, locație de vis aflată la doar o oră de Cluj
Articolul următorCruci de mormânt, folosite pe post de trepte la „budă” într-un sat din Cluj