Acasă Diaspora Doctoriță la spitalul din Wuhan: „Am dat alarma despre coronavirus pe 30...

Doctoriță la spitalul din Wuhan: „Am dat alarma despre coronavirus pe 30 decembrie, dar am fost pedepsită”

610
0
Timp de lectura: 2 minute

Pe 30 decembrie 2019, doctorița Ai Fen, responsabila secției de terapie intensivă a spitalului central din Wuhan, a dat alarma despre descoperirea unui caz de SARS-coronavirus la un pacient care avea simptome clare. Autoritățile comuniste chineze au preferat să nu creadă și au pedepsit-o pentru că „a difuzat știri care au destabilizat liniștea publică”.

În data de 30 decembrie a anului trecut, doctorița Ai Fen era în tură la spital, când s-a prezentat un pacient care avea simptome ciudate, dar care nu răspundea la terapiile tradiționale la care a fost supus, scrie Fanpage.it.

Ai Fen i-a luat sânge pentru analize, iar răspunsul primit de la laborator a fost necruțător: SARS-coronavirus! Când a citit rezultatul, uimită, a încercuit cu pixul cuvântul SARS și a trimis o fotografie unui coleg de universitate, medic la un alt spital din Wuhan. Fotografia s-a răspândit printre toți colegii ei în acea seară, dar în timpul nopții doctorița a primit un mesaj din partea spitalului: știrea despre acest caz nu trebuia să fie relatată nimănui, pentru a nu crea panică.

Două zile mai târziu, responsabilul cu disciplina al spitalului i-a trimis o scrisoare prin care era pedepsită disciplinar pentru că „a distribuit știri care au tulburat liniștea publică”. Și colegii ei au fost intimidați și amenințați, pentru a nu vorbi despre acest caz. Ai Fen a putut face un singur lucru: le-a spus colegilor să poarte măști chirurgicale și echipament de protecție pe sub halat, deși superiorii lor le-au interzis acest lucru.

Acum, când virusul a provocat peste 3.000 morți în China (cifre oficiale, dar care în realitate ar putea fi mult mai mari) – dintre care 4 medici care lucrau în spitalul din Wuhan -, Ai Fen a decis să se alăture altor voci critice la adresa modului în care Guvernul de la Beijing a gestionat criza de coronavirus. Ea și-a asumat un risc major: acela de a fi arestată.

„Dacă aș fi știut ce se va întâmpla, nu m-aș fi preocupat de presiunile pe care le-au pus pe mine superiorii mei. Aș fi spus tuturor despre acest virus”, a declarat doctorița într-un interviu acordat revistei chineze Renwu.

Ai Fen a povestit că, după ce avertismentul ei nu a fost ascultat, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut exponențial, până când nu a mai fost posibil să ascundă adevărul. După părerea ei, dacă autoritățile ar fi ascultat-o, ar fi fost posibilă stoparea din fașă a epidemiei.

Articolul precedentMĂRTURIE ȘOCANTĂ a soției unui medic din Targu Mureș: “Am sunat la DSP și NU au vrut să ne testeze”
Articolul următorCum va arăta viața noastră după 15 mai. Raed Arafat a prezentat câteva cazuri concrete