Acasă Eveniment In ce conditii e legal sa nu porti masca. Ce ne invata...

In ce conditii e legal sa nu porti masca. Ce ne invata cazul Sosoaca

152
0
in-ce-conditii-e-legal-sa-nu-porti-masca.-ce-ne-invata-cazul-sosoaca
Timp de lectura: 2 minute

Legea prevede ca masca de protectie este obligatorie, pe durata starii de alerta, in spatii deschise si inchise, dar stabileste o serie de exceptii, vizand persoanele bolnave, sportivii si vorbitorii in public.

Potrivit ordinului 874/2020 emis de Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne, masca de protectie este obligatorie, pe durata starii de alerta, in spatiile publice deschise, inchise, comerciale si la locul de munca. Exista, insa, mai multe exceptii de la obligativitatea portului mastii de protectie. Acest risc trebuie, insa, evaluat de medicul de medicina muncii al unitatii.

Printre categoriile de persoane exceptate de la regula se numara persoanele care sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare, angajatii care sunt singuri in birou, persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc).

Prezentatorii TV si invitatii acestora se numara si ei pe lista exceptiilor, cu conditia respectarii distantei de trei metri intre persoane. Vorbitorii in public, in spatii interioare se regasesc si ei pe lista, cu conditia respectarii distantei de trei metri intre persoane, doar in cazul in care nu se afla mai mult de 16 persoane in incinta. Copiii cu varsta mai mica de cinci ani sunt ultima categorie exceptata de la obligativitatea purtarii mastii de protectie, potrivit ordinului 874/2020.

Cazul Diana Sosoaca

Senatoarea AUR, Diana Sosoaca, avocat de profesie, a aparut in plenul Senatului, in timpul sedintei de luni, 21 decembrie, fara masca de protectie, invocand o adeverinta care o scuteste de aceasta obligativitate. DSP a stabilit ca documentul nu este valabil, iar Sosoaca va trebuie sa mearga la cabinetul de Medicina Muncii din Senat, pentru a obtine documentul, iar pana atunci sa poarte masca.

Senatoarea a anuntat ca a facut plangere penala si vrea sa se afle ce institutii au dat publicitatii actele sale medicale care contineau date confidentiale, inclusiv adresa si bolile de care sufera.

Citeste si:

Senatoarea AUR Sosoaca, circ anti-masca, anunta plangeri penale si procese. “Sa se verifice toate mastile din Parlamentul Romaniei. Cred ca nu stiu cu cine se pun”


Articolul precedentDistribuția COVID-19 pe județe. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri în ultimele 24 de ore
Articolul următorMănușile chirurgicale, tot mai greu de găsit. Află MOTIVUL