Doamna Erji are 97 de ani, e născută la Cluj, dintr-o familie de evrei maghiari și acum 78 de ani a scăpat din lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.
A fost dusă în lagărul de exterminare la 16 ani
”La doar 16 ani, nu știam și nici nu mă interesa ce se întâmplă în lume. Eram fericită la liceu, aveam o grămadă de prieteni.
La liceu, clasa noastră se restructurează. Avem un singur profesor acum și suntem doar copii evrei. Îmi lipsesc cei mai dragi profesori și colegii mei, alături de care învățasem încă din clasele primare.
După câteva săptămâni, nu mai avem acces nici măcar la liceu. Apoi, alături de toți evreii de prin Cluj, suntem înghesuiți într-un lagăr”, își aduce Erji aminte de acele vremuri, conform republica.ro.
Am trecut pe lângă criminalul Mengele
Clujeanca spune că acum 80 de ani nici nu a înțeles la început ce s-a întâmplat cu ea și cu familia ei. ”Ni s-a spus apoi că vom fi deportați în Ungaria, nu știam că planul era să fim exterminați”, a mai relatat ea.
”Am fost îngrămădiți în vagoane de marfă. Imaginea este foarte asemănătoare cu cea din filmul „Lista lui Schindler”. N-am avut nici apă, nici mâncare, era vară. Tot vagonul își făcea nevoile într-o găleată. Unii au murit.
Ajunși în lagărul de exterminare, am fost separați, grupați, examinați, regrupați, reseparați. Am trecut pe lângă criminalul Mengele.
M-a examinat cu privirea. Eram exact tipul de tânără care scăpa pe moment de cuptoare, fiind un posibil subiect de experimente”, a mai relatat clujeanca.
Părinții ei au murit în lagăr, dar Erji a reușit să supraviețuiască
Erji spune că părinții ei au murit în lagăr, în camerele de gazare. Unul dintre gardieni i-au spus, cu cinism, că părinții ei ”au ieșit pe unde iese și fumul ăla gros, negru, necontenit prin coșul mare al lagărului. Abia atunci m-am trezit, fără nicio grimasă, lacrimile au început să curgă, într-un plâns mut. Atunci am simțit ghearele morții nedrepte”.
Ea a mai stat încă o lună la Auschwitz, după ce părinții ei au murit. Erji a fost mutată în lagărul Majdanek Lublin, iar în 22.07.1944, armata sovietică i-a eliberat.
Pe Erji la Cluj nu a mai așteptat-o nimic. Casa familiei îi era ocupată și nu mai avea rude.