Acasă FEATURED Preotul Eugen Tănăsescu: Nu putem să ne rugăm alături cu catolici, deoarece...

Preotul Eugen Tănăsescu: Nu putem să ne rugăm alături cu catolici, deoarece credem şi avem identităţi diferite

162
0
Timp de lectura: 2 minute

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a oferit explicaţii suplimentare după declaraţia ÎPS Teodosie, care a spus că un ortodox care merge la o biserică catolică săvârşeşte ”un mare păcat”.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopului Teodosie a postat pe Facebook o serie de explicaţii care ar trebui să lămurească „marele păcat” pe care un ortodox îl săvârşeşte atunci când merge la o biserică romano-catolică, scrie Adevărul.ro.

Biserica Catolice s-a arătat surprinsă ”în mod neplăcut” de ”declaraţia ÎPS Teodosie de la Constanţa, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre şi să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situaţia specială din Occident”. 

Eugen Tănăsescu a scris că ”IPS nu s-a referit la mersul în vizită la catolici, el însuşi participând la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, la biserica catolică din apropierea Catedralei, ca şi la alte vizite în Occidentul catolic.

El invocă şi o Hotărâre a Sinodului BOR din octombrie 2008, care spune că ortodocşii nu au implicare liturgică cu catolicii, fie şi în Săptămâna de rugăciune: ”la Catedrala Patriarhală, alte catedrale şi biserici ortodoxe din ţară şi străinătate, reprezentanţii celorlalte culte creştine vor asista la slujba ortodoxă (Vecernia), fără implicare liturgică. Clericii ortodocşi români prezenţi la rugăciunea ecumenică organizată de celelalte Biserici creştine, vor asista la rugăciunea acestora, fără implicare liturgică, iar, apoi, vor putea rosti un cuvânt privind tema întâlnirii”.

Tănăsescu a precizat că ascultătoarea care a intrat în direct cu ÎPS Teodosie a spus că merge la slujbe al catolici de ”mulţi ani“, adică deja face ”praf învățătura bisericii ortodoxe”. ”Asta nu e vizită, e clar rugăciune împreună cu catolicii, ceea de intră sub interdicţia de mai sus. Ce trebuia să spună IPS? Că ortodocşii pot să-şi facă praf învăţăturile, doar că nu e o biserică ortodoxă în jur? Dimpotrivă, a oferit soluţia canonică. Se poate merge la slujba ortodoxă de la fraţii greci, ruşi, sârbi etc.”, explică acesta.

Tănăsescu mai explică de ce ortodocşii nu se pot ruga împreună cu catolicii.

Şi totuşi, de ce nu putem să ne rugăm împreună? Pentru că, în libertatea noastră de credinţă, credem diferit şi avem identităţi diferite. Dacă suntem superficiali sau relativişti, sigur că nu vedem aceste diferenţe şi credem că toţi suntem la fel (comunism incipient), pentru că nu avem nici identităţi consolidate”.

Articolul precedentMedic: Cei care nu cred sau nu poartă mască să nu vină la spital dacă fac Covid! Să se trateze cu terapii alternative
Articolul următorBărbat din Dej, acroșat de tren la Gherla. VIDEO