Acasă Ultima Oră Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși: mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși: mari sfinți sunt pomeniți în calendar

158
0
sarbatoare,-astazi,-pentru-crestin-ortodocsi:-mari-sfinti-sunt-pomeniti-in-calendar
Timp de lectura: < 1 minut

OrtodoxeSf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle

Greco-catoliceSf. m. Iuliana din Nicomidia

Romano-catoliceSs. Petru Canisiu, pr. înv.; Mihea, profet

Sfânta Muceniţă Iuliana este pomenită în calendarul creştin ortodox la 21 decembrie.

Sfânta Iuliana a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi era din cetatea Nicomidia (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), dintr-o familie aristocrată. Părinţii voiau ca Iuliana să se căsătorească cu un tânăr care nu era creştin. Sfânta Iuliana, creştină fiind, a refuzat însoţirea.

Acest fapt a atras mânia celui care voia să o ia de soţie, care odată ajuns în funcţia de eparh al provinciei a încercat, cu acordul tatălui muceniţei, să o facă să se lepede de Hristos. Neputând să o înduplece să îşi lase credinţa, prigonitorul a supus-o chinurilor şi după mari schingiuiri a omorât-o în cele din urmă cu sabia.

Trupul Sfintei Muceniţe Iuliana a fost luat de o femeie de rang nobiliar din Roma, pe nume Sofia, care l-a dus în casa sa. După o vreme a zidit o biserică în cinstea Sfintei Iuliana şi aici au fost aşezate sfintele sale moaşte. 

Articolul precedentMasinile parcate neregulamentar in Sectorul 6 din Bucuresti vor fi ridicate. Cat vor plati proprietarii
Articolul următorGabriela Firea: In bancile Guvernului exista doar o doamna, nu cred ca e o nota foarte buna pentru trei partide care au un discurs european