Home Eveniment SARS-CoV-2, clasificat drept agent patogen pentru om intr-o grupa mare de risc....

SARS-CoV-2, clasificat drept agent patogen pentru om intr-o grupa mare de risc. Motivul pentru care a fost luata decizia

14
0
sars-cov-2,-clasificat-drept-agent-patogen-pentru-om-intr-o-grupa-mare-de-risc.-motivul-pentru-care-a-fost-luata-decizia
Timp de lectura: 2 minute

Guvernul a completat masurile de protectie a lucratorilor expusi la riscurile generate de agentii biologici, ca urmare a introducerii, la nivel european, a unor noi agenti biologici in lista celor care cauzeaza infectii la om, printre care si noul virus SARS-CoV-2, anunta Ministerul Muncii. Aceste masuri vizeaza, in special, personalul din laboratoarele de diagnostic.



“Guvernul Romaniei a aprobat, astazi, un proiect de Hotarare care are in vedere transpunerea integrala a Directivei (UE) 2019/1833 si a Directivei (UE) 2020/739 in ceea ce priveste includerea SARS-CoV-2 in lista agentilor biologici care cauzeaza infectii la om”, a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, Ministerul Muncii.

Actul normativ, elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale cu consultarea Ministerului Sanatatii si a Institutului National de Sanatate Publica, modifica anexele la HG nr.1092/2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca si introduce virusul SARS-CoV-2 in lista agentilor biologici, pe langa virusul SARS si virusul MERS, doi agenti patogeni care se aseamana mult cu SARS-CoV-2.

“Masura vine in contextul in care cele mai recente dovezi stiintifice si date clinice disponibile, precum si opiniile expertilor din toate statele membre UE au aratat ca SARS-CoV-2 poate cauza boli grave la persoanele infectate, in special in randul lucratorilor in varsta si al celor cu alte probleme medicale sau cu boli cronice, astfel ca la nivel european s-a luat decizia de clasificare a virusului drept agent patogen pentru om intr-o grupa mare de risc”, a precizat sursa citata.

Modificarile aduse HG nr.1092/2006 vizeaza in mod special protectia personalului care lucreaza in laboratoarele de diagnostic uman si continuitatea acestei activitati esentiale in contextul actualei crize epidemiologice, dar si a celorlalti lucratori din industrie. Documentul urmareste si imbunatatirea masurilor si nivelurilor de biosecuritate din laboratoarele si unitatile unde se afla animale.

Citeste si:

Coronavirus Romania. Nou record la ATI unde sunt aproape 1.300 de pacienti internati. Au fost raportate peste 6.400 de cazuri noi si 168 de decese


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.