Acasă Diaspora Serviciile secrete germane declară de unde ar proveni Coronavirusul

Serviciile secrete germane declară de unde ar proveni Coronavirusul

101
0

Autorităţile germane au emis „îndoieli“ în legătură cu explicaţia avansată de liderii americani conform căreia noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din oraşul Wuhan din China.

Într-un raport confidenţial, serviciul de informaţii german, BND, califică explicaţiile conform cărora noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din oraşul Wuhan din China drept o încercare a preşedintelui american Donald Trump „de a deturna atenţia de la propriile erori şi de a redirecţiona furia americanilor spre China“, relatează revista Der Spiegel, citând o notă destinată ministrului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Donald Trump a sugerat pentru prima dată o legătură între virus şi laboratorul din Wuhan la începutul lunii mai, ameninţând China cu „taxa vamale punitive“, la fel ca în conflictul comercial în care au fost angrenate timp de mai multe luni primele două puteri economice ale lumii.    Liderul de la Casa Albă a spus că are dovezi că virusul ar proveni dintr-un laborator chinez, dar a refuzat să detalieze. La rândul său, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a dat asigurări că SUA au „probe uriaşe“ că virusul provine dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei, adăugând totuşi că „nu avem o certitudine“.   

Directorul agenţiilor de informaţii din SUA, căruia îi sunt subordonate toate cele 17 servicii secrete americane, a explicat într-o declaraţie de presă: la fel ca majoritatea oamenilor de ştiinţă, nici serviciile de informaţii americane nu ar avea vreun motiv să suspecteze crearea coronavirusului de către oameni sau modificarea lui genetică de către aceştia. În acelaşi timp, serviciile secrete americane ar cerceta mai departe dacă virusul a fost transmis de la animale la oameni sau dacă a fost rezultatul unui accident într-un laborator din Wuhan. Prin declaraţia de presă publicată joia trecută şi semnată de ambasadorul american la Berlin şi noul coordonator al serviciilor secrete la Casa Albă, Richard Grenell, serviciile de informaţii americane au făcut o excepţie senzaţională de la regula de a nu comenta pe marginea unor evenimente actuale.

  BND pune sub semnul întrebării raportul „Five Eyes“