Acasă FEATURED UBB reia analiza lucrării ministrului Lucian Bode. Plagiatul, mai mare decât s-a...

UBB reia analiza lucrării ministrului Lucian Bode. Plagiatul, mai mare decât s-a crezut

41
0
UBB Lucian Bode
UBB Lucian Bode
Timp de lectura: 2 minute

UBB Cluj Lucian Bode: Universitatea clujeană reiea analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ce o serie de noi informații arată amploare plagiatului de care acesta este acuzat.

În concret, jurnalista Emilia Șercan a arătat că ministrul Lucian Bode ar fi plagiat nu mai puțin de 18,5 % din întreaga lucrare, printr-un procedeu de traducere și adaptare a lucrărilor siințifice din alte țări, și nu doar aproximativ 3%, cât estimase iniția universitatea clujeană.

Într-un comunicat remis pe adresa redacției, UBB arată că a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode.

Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație.

Continuă ancheta UBB Lucian Bode

“Ținând cont de interesul public față de acest caz, UBB va coopta în analiză și experți internaționali independenți. Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard. De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați.”, se mai arată în comunicat.

Jurnalista Emilia Șercan este cea care îl acuză de plagiat pe Lucian Bode, actualul ministru de Interne. Într-o postare pe Facebook, publicată joi dimineață, jurnalista arată că: “Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale”, susține Șercan, precizând că în urma analizei a constatat că ministrul “a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol”.

De menționat este faptul că jurnalista Emilia Şercan a fost cea care l-a acuzat și pe fostul ministrul al Educației Sorin Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi că şi-ar fi “însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori, scandal în urma căruia Cîmpeanu a demisionat din funcție.

Articolul precedentGebrüder Weiss: Perturbările globale și impactul lor în industria de transporturi
Articolul următorInvestiție de 50 de mil euro la Turda, într-o fabrică de medicament. Cine este STADA Romania