Acasă Produs în Transilvania Irina BBota, de la cărți de poezie publicate în Anglia, la sticle...

Irina BBota, de la cărți de poezie publicate în Anglia, la sticle decorate inedit la Cluj

1184
0
Irina Bbota
Timp de lectura: 3 minute

Irina BBota este o clujeancă îndrăgostită de artă. A început să scrie poezii, a ajuns să fie publicată în Anglia, iar acum, întoarsă în țară, își ocupă timpul transformând sticle vechi în adevărate opere de artă.

Irina BBota este clujeancă, dar momentan locuiește în Florești. Are 43 de ani și trei copii, dintre care doi sunt ai ei, iar unul este al logodnicului său. De profesie este învățătoare, însă a renunțat la catedră în urmă cu câțiva ani, când a decis să aleagă calea străinătății. I-a plăcut să scrie poezii, iar creațiile ei au ajuns în cinci antologii. A trăit o perioadă în Londra unde, în timpul liber a continuat să scrie, ajungând chiar să publice propriul său volum.

„Da, am început prin a scrie poezii. Am participat cu scrierile mele în 5 antologii, iar în primul an în care am locuit în Anglia am reușit să public prima mea carte de poezii, în limba engleză. Cartea se găsește pe Amazon. Sunt mândră! Eu fiind româncă-unguroaică am reușit să scriu și să public în Anglia”, a povestit pentru Gazeta de Transilvania Irina BBota.

Irina BBota: De la scris la picturi pe pereți

Pentru un artist uneori nu este suficient o singură formă de artă. Astfel, cu toate că a continuat să scrie poezii, a început să fie atrasă și de culori.

„Am început în 2019 prin a picta în acrilice, dar după ce mi-am umplut pereții cu picturi ca jocul de puzzle, nu am mai avut loc pentru a le expune. Așa că am început să desenez în creion (desene abstracte, portrete, mandalauri), folosind diferite tehnici. Nu am nicio pregătire, sunt autodidact. Unele desene mi le-am digitalizat și le-am urcat pe diferite platforme pentru a putea fi printate. Nu am avut mult succes, fiindcă nu m-am ocupat îndeajuns de marketing”, a explicat artista.

Întoarcerea în țară

Odată cu pandemia, Irina BBota a ales să se întoarcă în țară pentru ca atât ea, cât și logodnicul ei să fie mai aproape de familia lor, în special de copii, iar acum este în căutarea unui job.

„Am vrut să fim alături de familii în aceste vremuri grele și s-a ivit șansa să locuim aproape de mama și de sora mea, așa că ne-am întors. Momentan sunt acasă, sunt în căutarea unui job, dar din cauza pandemiei este mai greu, așa că încerc să fructific timpul meu liber”, a adăugat clujeanca.

A cerut sticle goale și oamenii au fost impresionați de arta ei

Profitând de timpul liber, a început să decoreze sticle, iar oamenii s-au arătat interesați de arta ei.

„Sincer, am început să decorez sticle pentru a înfrumuseța unele colțuri ale casei. Dar, nu prea aveam sticle, așa că am apelat la un grup de donații, cu explicația că vreau să le transform în artă. De atunci nu contenesc mesajele și interesul pentru sticlele redecorate. Ba chiar mi se cere să fac la comandă, cu sticle goale sau pline”, a spus Irina.

Artista a fost surprinsă că oamenii au fost atât de receptivi la arta ei și că își doresc și ei să aibă sticle redecorate de ea în casă sau să le ofere cadou celor dragi.

„Sunt încă șocată, pentru că eu voiam doar sticle goale pentru a le da o nouă viață în casa noastră. Vorba aceea: ceea ce pentru unii e gunoi, pentru alții e comoară!. Plus că prin asta ne ocupăm și de reciclare! Le dau sticlelor viață mai lungă și înveselesc casa. O sticlă goală poate fi transformată într-un obiect de decor interior sau chiar oferită cadou cuiva. E un fel de mixed-media art sau bottle art. Poate fi un accesoriu original din resurse improvizate, dându-le un efect elegant, rustic, vintage. Niciodată nu vor ieși două sticle la fel, mai ales că totul depinde de imaginație și de dorința de a crea”, a explicat artista.

„Arta e poezie și poezia e artă”

Irina BBota este îndrăgostită de artă și nu îi place să treacă nicio zi fără să creeze ceva.

„Dacă trece o zi și nu creez ceva, orice, dacă nu pun mâna pe o pensulă, creion, vopsea, mă simt vinovată. De fapt, motto-ul meu meu este Arta e poezie și poezia e artă. E un motto perfect pentru mine”, a mărturisit Irina.

Procesul de redecorare a unei sticle este unul complex, iar Irina lucrează chiar și șase ore pentru o singură sticlă.

„Este nevoie de multă răbdare și pasiune, nu se pot face ca pe bandă rulantă”, a concluzionat artista.

CITEȘTE ȘI:

Cetatea Medievală Bologa: Au fost finalizate lucrările de reabilitare

Articolul precedentGherla: Accident grav între o mașină și o căruță. Două persoane transportate la spital
Articolul următorAccident rutier pe autostrada A1, între o mașină și un utilaj de deszăpezire. Trei persoane au decedat, alte două sunt în stare gravă după ce au rămas încarcerate