Societatea GPA Real Estate Invest SRL, a cărei beneficiari sunt fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, Mariette Sofia Adam și Adrian Popa, a fost dată în judecată de actualul primar Emil Boc, acesta cerând desființarea unor lucrări de construcții executate ilegal în sub-solul unui bloc de pe strada Cosașilor.
Edilul Boc a solicitat dreptul de a remedia problema urbanistică la cheltuiala lui Apostu, astfel încât orașul să fie curățat de această rușine.
Cererea de chemare în judecată formulată de Emil Boc a fost admisă de instanță, însă GPA Real Estate Invest SRL a atacat hotărârea magistraților prin apel.
În vara anului 2022, primarul Emil Boc a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva societății GPA Real Estate Invest SRL cerând magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca să-l oblige pe fostul edil, Sorin Apostu, să desfiinţeze lucrările de construcții executate nelegal la imobilul situat pe strada Cosașilor din municipiu.
Potrivit procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat la data de 19 octombrie 2020, cu ocazia unei verificări la imobilul deținut de firma lui Apostu, s-a constatat faptul că societatea a executat lucrări fără a deține autorizație de construire valabilă, la subsolul unui bloc de locuințe – adăpostul de protecție civilă (ALA 1).
Lucrările executate nelegal de GPA Real Estate Invest SRL constau în desfacerea ușii de acces în adăpost și acoperirea găurilor de evacuare de la adăpostul pentru protecție civilă.
În urma controlului, societatea a primit o amendă simbolică de 1000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire pentru lucrările efectuate, în caz contrar desființarea lor.
Societatea controlată de Apostu avea obligația să pună în aplicare măsurile dispuse în termen de 365 de zile.
Citește și: Boc bagă Supercom în ședință: Clujenii sunt nemulțumiți de ridicarea gunoaielor
Intrarea în legalitate, amânată aproape doi ani
Fostul primar al Clujului a primit un timp suplimentar pentru intrarea în legalitate, deoarece polițiștii locali de la Serviciului Control Urbanism și Disciplina în Construcții au efectuat noi verificări abia la începutul anului 2022.
Cu toate acestea, situația a rămas neschimbată, iar în procesul verbal de constatare din iunie 2022 a fost consemnat faptul că societatea GPA Real Estate Invest SRL nu s-a conformat măsurilor de intrare în legalitate dispuse până la expirarea termenului prevăzut.
Prin urmare, în iulie 2022 primarul Emil Boc a acționat în instanță fima GPA Real Estate Invest SRL, iar la finalul anului trecut magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au admis cererea de chemare în judecată și au obligat societatea deținută de Sorin Apostu să desființeze lucrările de construcție executate nelegal în termen de 60 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, în caz contrar ducerea la îndeplinire a obligațiilor urmează să fie asigurată de Primăria Cluj-Napoca, pe cheltuiala GPA Real Estate Invest SRL, arată Gazeta de Cluj.
„Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâta G.R.E.I. SRL prin întâmpinare. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PRIMARUL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, Emil Boc, (…) în contradictoriu cu pârâta GPA REAL ESTATE INVEST SRL (…) şi, în consecinţă:
Obligă pârâta să desfiinţeze lucrările de construcții executate nelegal la imobilul situat în Municipiul Cluj-Napoca, str. Cosașilor (…) în termen de 60 de zile de la de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, în caz contrar autorizează reclamantul să desfiinţeze lucrările executate nelegal, pe cheltuiala pârâtei.
Obligă pârâta să achite reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 20 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca.”, se arată în soluția pe scurt a instanței.
Desființarea lucrărilor nelegale, singura soluție: „O altă măsură ar încuraja haosul urbanistic şi abuzul de drept”
Instanţa a reținut că pentru lucrările efectuate, societatea avea nevoie de emiterea unei autorizaţii de construire conform prevederilor legale.
Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au arătat că „în ceea ce priveşte excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtă prin întâmpinare instanţa urmează să o respingă, apreciind că în mod legal reclamantul a formulat acţiunea civilă în vederea îndeplinirii obligaţiei menţionată în procesul verbal de constatare a contravenţiei mai sus menţionată.
Pârâta nu a contestat că nu a executat măsura complementară clar indicată în actul sancţionator. (…) rezultă că reclamantul justifică formularea acţiunii în desfiinţarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie. În cuprinsul întâmpinării pârâta a enunţat o serie de obligaţii care ar reveni autorităţii administrative, formulând apărări legate de proporţionalitatea sau subsidiaritatea pedepselor contravenţionale, faptul că desfiinţarea trebuie să fie luată ultima ratio.
Instanţa urmează a le înlătura pe toate ca nerelevante întrucât pârâta nu a contestat legalitatea sau temeinicia procesului verbal de constatare a contravenţiei. Or, acest act neatacat constituie titlu executoriu, potrivit art. 37 din OG 2/2001. (…) În această ordine de idei instanţa nu poate dispune altă măsură decât desfiinţarea lucrărilor neautorizate, o altă măsură fiind de natură a încuraja haosul urbanistic şi abuzul de drept.
În cauza de faţă, instanţa constată că pârâta avea la dispoziţie 365 zile pentru intrarea în legalitate şi deşi termenul care i s-a acordat a fost depăşit, nu a făcut niciun demers în vederea punerii în aplicare a sancţiunii complementare stabilite prin procesul-verbal de contravenţie.”
Citește și: Boc vrea amendarea clujenilor care nu-și consolidează clădirile cu risc seismic
Sorin Apostu, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare
În anul 2014, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În anul 2016, Apostu a fost eliberat condiționat, însă nu s-a bucurat prea mult de libertate, deoarece a fost condamnat la alți doi ani de închisoare. Fostul primar și-a recunoscut vinovăția într-un alt dosar în care era anchetat de procurorii DNA pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani, mai arată sursa citată.
Potrivit DNA, „în cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influența de care se prevala că se bucură asupra funcționarilor din cadrul autorităților de pe raza județului Cluj, care au atribuții pe siguranța alimentelor, să asigure buna funcționare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate”.