Acasă Eveniment Aproape două tone de peterde, confiscate la Cluj

Aproape două tone de peterde, confiscate la Cluj

1211
0
Timp de lectura: 4 minute

Peste 1700 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 52.000 de lei, au fost au indisponibilizate de polițiștii clujeni de la începutul lunii decembrie până în prezent.

Activitățile de control s-au derulat în cadrul acțiunii naționale Foc de artificii, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

De asemenea, au fost constatate 22 de infracțiuni.

Exemple:

În perioada 28 – 29 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat acțiuni pe raza județului pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice.

Au fost efectuate 13 controale la persoane fizice autorizate să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice și au fost legitimate zeci de persoane.

Au fost constatate 5 infracțiuni la Legea nr. 126/1995 – privind regimul materiilor explozive, fiind ridicate 10.370 de articole pirotehnice, în vederea continuării cercetărilor.

În acţiune au fost angrenați și jandarmi.

La data de 29 decembrie a.c., în jurul orei 14:30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda, Biroul de Ordine Publică, au depistat în Piața Centrală din Turda, un tânăr de 21 de ani, din comuna Aiton care intenționa să vândă articole pirotehnice fără să dețină autorizație.

Având în vedere cele constatate, s-a dispus confiscarea a 15 kilograme de articole pirotehnice.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995  privind regimul materiilor explozive.

La data de 29 decembrie a.c., în jurul orei 18:00, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Dej au depistat un tânăr de 21 de ani, din  Cășeiu, în timp ce comercializa materiale pirotehnice pe strada 1 Mai din municipiu.

De asemenea, în urma controlului autovehiculului tânărului au fost identificate 1759 de articole pirotehnice.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995  privind regimul materiilor explozive.

La data de 29 decembrie a.c., ora 14:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin, Compartimentul de Ordine Publică, au depistat patru persoane din Huedin, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care dețineau și comercializau petarde pe raza orașului Huedin, fără a avea acest drept.

Au fost ridicate în vederea confiscării 591 articole pirotehnice tip petarde din categoriile F3 si P1.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995  privind regimul materiilor explozive.

La data de 28 decembrie a.c., în jurul orei 13:00, poliţiştii de ordine publică din cadrul Poliţiei municipiului Gherla și cei din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au depistat o femeie de 50 de ani, din Gherla, care comercializa fără autorizație petarde și artificii categoria F2—FP4, pe raza municipiului.

De asemenea, în urma controlului autovehiculului femeii au fost găsite articole pirotehnice.

În baza celor constatate, polițiștii au dispus ridicarea în vederea confiscării a 252 artificii și petarde.

ATENȚIE!!!

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional din cauza periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

Persoanele juridice autorizate:

a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;

b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;

c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

 Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri  atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz.

Reguli elementare de siguranță:

1.       procurarea articolelor pirotehnice se va realiza numai de la societăți comerciale  autorizate conform legii;

2.       se vor procura și utiliza numai produse pirotehnice etichetate în mod corespunzător, în limba română, care sa conțină denumirea și adresa importatorului, tipul și categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limite de vârstă și distanța minimă de securitate în timpul utilizarii acestora, precum și dacă se pot folosi în afara sau în interiorul încăperilor;

3.       respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului, în special limitele de vârstă și distanțele de securitate înscrise pe etichetă;

4.       articolele pirotehnice, cu mici excepții, nu sunt destinate a fi utilizate din mână, ca regulă de securitate acestea fiind destinate folosirii de pe sol, conform indicațiilor producătorului;

5.       la efectuarea focurilor de artificii, responsabilul trebuie să se asigure că declanșarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranța persoanelor sau bunurilor din imediata apropiere, dat fiind faptul că acestea sunt periculoase și imprevizibile;

6.       persoana responsabilă trebuie să țină seama de orarul de folosire al acestor produse, de modul de păstrare, transport, manipulare și comercializare,  utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau care fumează fiind strict interzisă;

7.       amplasarea  spectatorilor  se va face la o distanță corespunzătoare astfel încât să fie evitate eventuale accidente.

Articolul precedentLocuitorii cartierului clujean Mărăşti au primărie nouă, de anul viitor
Articolul următorS-a stabilit: Care este salariul minim de la 1 ianuarie 2020