Acasă Administrație Care este stadiul lucrărilor la fabrica de medicamente de la Turda, o...

Care este stadiul lucrărilor la fabrica de medicamente de la Turda, o investiție de peste 50 milioane euro

336
0
Timp de lectura: 4 minute

STADA România, subsidiară a grupului STADA Arzneimittel AG, anunță că stadiul lucrărilor după primul an de la deschiderea șantierului de construcție a primei fabrici de medicamente construită de o companie internațională în ultimii 30 de ani în România este în graficul agreat. Cu o investiție de peste 50 mil euro, această nouă facilitate de producție este amplasată în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj. Proiectul de tip greenfield este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat.

Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), dintre care primele 3 linii au sosit deja și sunt în curs de calificare. Cu o capacitate maximă de peste 160 milioane cutii produs farmaceutic pe an, Fabrica de la Turda va fi una dintre cele mai moderne facilități  de producție din Europa. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12. Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență România si piețele din Europa, în care grupul STADA își desfășoară operațiunile.

Termenul de finalizare a facilității de producție este planificat pentru luna iunie 2024, urmând ca apoi, să înceapă etapa obținerii autorizațiilor necesare, obiectivul fiind ca în luna octombrie 2024 să poată ieși pe porțile fabricii primele camioane cu medicamente.

STADA dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România de către o companie multinațională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în același timp lanțul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul STADA. Suntem mulțumiți de cum au decurs lucrările în primul an și mândri că partenerii noștri din Cluj respectă graficul agreat, lucrările avansând până la o medie de 70% din totalul celor de exterior și interior. Iată că, în ciuda contextului geopolitic din regiune și a celui economic, la nivel global, noi ne menținem planurile de dezvoltare așa cum le-am anunțat. Atât în ceea ce privește planurile investiționale din Turda, cât și pe cele de dezvoltare a portofoliului de produse disponibile pentru pacienții din România.” subliniază Dr. Mihai Fugarevici, Director general al STADA România.

Mihai Fugarevici
Mihai Fugarevici

“În calitate de primar, am avut onoarea și plăcerea de a atrage în orașul nostru compania STADA România, care a ales Turda pentru a-și construi viitoarea fabrică. Acest fapt reprezintă nu doar o realizare personală, ci și o promisiune pentru un viitor mai bun pentru toți locuitorii noștri. Această investiție nu este doar despre construcția unei fabrici, ci despre crearea de noi oportunități profesionale pentru turdeni. Odată cu deschiderea fabricii, vor fi și numeroase locuri de muncă, oferind comunității noastre șansa de a se dezvolta. Este un angajament clar față de bunăstarea municipiului nostru și față de fiecare om care numește Turda acasă.

În calitate de primar, vă asigur că vom continua să sprijinim această investiție și să colaborăm strâns cu acești investitori pentru a asigura un succes durabil în comunitatea noastră.

Suntem cu toții nerăbdători să vedem fabrica de medicamente începându-și activitatea în 2024. Așteptăm cu entuziasm impactul pozitiv pe care aceasta îl va aduce, atât prin crearea de locuri de muncă, cât și prin contribuția semnificativă la bugetul local. Este un partener important pentru progresul nostru și suntem recunoscători pentru contribuția lor la dezvoltarea Turzii.” a declarat Dl Cristian Matei, Primarul orașului TURDA.

“Reflectând asupra mesajului transmis anul trecut de domnul Ciprian Hojda, consilier de stat în Guvernul României, Cancelaria Prim-Ministrului, la acea vreme, reamintesc că “Guvernul României susține în egală măsură atât investițiile străine, cât și pe cele autohtone, în domenii cheie, care poziționează România ca jucător important pe harta Europei. Face parte din strategia noastră să asigurăm un cadru transparent și onest pentru toate investițiile care asigură o dezvoltare a calității vieții în țara noastră și de asemenea creează noi locuri de muncă.”

Acest proiect este un exemplu concret al acestei strategii, aducând beneficii atât la nivel local, prin crearea de noi locuri de muncă, cât și la nivel internațional, prin consolidarea poziției României pe harta producătorilor de medicamente din Europa. Sunt mândră că am putut fi parte a acestui proiect și aștept cu nerăbdare să vedem rezultatele acestuia.

Mult succes în implementarea proiectului și în a depăși noi recorduri de producție folosind energie verde!” a declarat Dna Irina Munteanu, Prefect al județului CLUJ.

Fabrica STADA de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generație, precum și o suită de facilități ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panouri solare fotovoltaice și sistem termic solar. În plus, Fabrica de la Turda va fi prima unitate paperless pentru fluxul intern de informație, din Grupul STADA.

Etapele de construcție și partea operațională sunt coordonate de Farm. Camelia Florea, care conduce proiectul în calitate de Director Fabrică. Exploatarea facilității presupune formarea unei echipe de aproximativ 400 de angajați cu o bogată experiență în industria farmaceutică, ce va valorifica moștenirea puternică a regiunii Cluj în acest domeniu.

Despre STADA Arzneimittel AG

STADA Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul STADA are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv biosimilare -produse farmaceutice de înaltă specializare și produse fără prescripție medicală pentru consumatori.

La nivelul anului 2022 Grupul STADA a raportat o cifră de afaceri de 3.8 miliarde EUR și EBITDA de 875 milioane EUR.

Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de țări, 20 de fabrici și peste 13000 de angajați în întreaga lume. De aproape 130 de ani, STADA se ocupă de cel mai de preț lucru: sănătatea. Îngrijirea sănătății și bunăstării oamenilor este în centrul filozofiei companiei.

Despre STADA România

STADA România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piața din România din anul 1992, activând prin intermediul a doua entități Stada M&D și Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor întregului grup Stada, situat în Timișoara).

STADA are un portofoliu variat de produse, oferind pacienților atât medicamente inovative, generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât și produse fără prescripție medicală (Customer Health Care).

La nivelul anului 2022, STADA România a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 247 milioane lei, în creștere cu 37% față de 2021, când a realizat afaceri de 180,1 milioane lei. (incluzând vânzările asimilate ale produselor WALMARK, ce au fost integrate în portofoliu după cumpărarea acestei companii în anul 2019), plasându-se astfel în top 10 producători de medicamente generice.

Articolul precedentViceprimar care nu poate justifica peste 700 de mii de lei, judecat la Curtea de Apel Cluj
Articolul următorAeroportul Internaţional Cluj sărbătorește în premieră absolută pasagerul cu numărul 3.000.000 în anul 2023