Acasă Administrație Ce a făcut diferit țara europeană cu cea mai mică rată a...

Ce a făcut diferit țara europeană cu cea mai mică rată a mortalității. Niciun deces în ultimele două săptămâni, zero cazuri ieri

945
0
Timp de lectura: 2 minute

Pandemia de COVID-19 a ”închis” aproape toate țările din Europa în ultimele două luni. Virusul încă circulă pe continent, totuși statele europene pregătesc strategii pentru decarantinare și revenire treptată la activitățile de dinaintea izbucnirii crizei.

Islanda a depășit criza. Niciun caz în ultime zile

Islanda, țară din nordul Atlanticului, cu circa 365.000 de locuitori, a anunțat că va relaxa măsurile de izolare din data de 4 mai. Dacă până acum erau interzise adunările cu mai mult de 20 de persoane, numărul va crește la 50.

Școlile și universitățile se redeschid, la fel și numeroase mici afaceri, de la frizerii până la cabinete stomatologice. Prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir (44 de ani) a confirmat că se vor relua și activitățile sportive, cu anumite reguli preventive.

Astfel, adulții au dreptul să se antreneze, dar nu în grupuri mai mari de patru inși. Distanțarea socială de doi metri este obligatorie și sportivii au interdicție în a se atinge unul pe altul. De asemenea, echipamentele trebuie să fie dezinfectate.

În privința copiilor, regulile sunt mai relaxate. Aceștia au voie să facă sport în grupuri de până la 50, totuși distanțarea socială este recomandată, mai ales în cazul copiilor mai în vârstă.

În ceea ce privește competițiile sportive, Islanda plănuiește să reînceapă meciurile de fotbal la început de iunie. Mai exact, pe 5 iunie ar urma să debuteze Cupa Islandei, care ar fi trebuit inițial să ia startul pe 8 aprilie. Apoi, pe 16 iunie se pregătește începerea campionatului național, atât la nivel masculin, cât și feminin.

”Secretul” din Islanda: peste 13% din populație a fost testată. Niciun mort din 19 aprilie

Islanda a reușit rezultate excepționale în ”bătălia” cu noul coronavirus. Datele oficiale arată că statul nordic are cea mai mică rată a mortalității din Europa: 2,83 la 100.000 de locuitori. Dintre cei 1798 de localnici infectați, 1.706 au fost declarați vindecați, conform raportului existent pe 3 mai.

Potrivit presei internaționale, ”secretul” e reprezentat de testarea în masă, începută încă din luna februarie. 13,4% din populație a fost testată de COVID-19, iar în ultimele două zile nimeni nu a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

Pe lângă testarea masivă, autoritățile de la Reykjavik au izolat toate persoanele care au avut contact cu cei infectați. Pacienții, chiar și cei asimptomatici, au fost mereu în contact cu autoritățile și au putut să-și monitorizeze starea printr-o aplicație.

”Islanda este o țară mică, oamenii respectă regulile, au încredere în autorități, ceea ce face totul mult mai ușor”, a explicat Martin Ingi, medicul-șef al secției de terapie intensivă de la spitalul din capitala Reykjavik. 

Islanda a înregistrat 10 decese din cauza COVID-19 și doar 1,5% dintre cei au contractat virusul au avut nevoie de terapie intensivă. Din 19 aprilie, nicio persoană infectată nu și-a pierdut viața în țara nordică.

Articolul precedentCod portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină în mai multe județe
Articolul următorPericol în următoarele ore – ALERTĂ de inundaţii în mai multe judeţe