Acasă FEATURED Clujenii, revoltați pentru închiderea sălilor de sport

Clujenii, revoltați pentru închiderea sălilor de sport

917
1
închiderea sălilor
Timp de lectura: 3 minute

Noile restricții au limitat toți pasionații de sală, și odată cu aceștia, instructorii sălilor de fitness au fost și ei afectați de închiderea sălilor de sport.

După protestul care a avut loc duminică în Cluj, nu s-a schimbat nimic. Sălile au rămas închise, astfel, rutina celor care trebuiau să aibă un mod de viață sănătos făcând sport la sală, a fost înlocuită, și, efectiv sala s-a „mutat” acasă, în bazele sportive sau chiar online. Deși în multe hipermarketuri nu se respectă distanța socială, și multe alte restricții care sunt impuse acum.

„Nu vreau să judec greșit decizia luată de cei aflați în măsură să gestioneze această situație, dar trebuie să ia în considerare faptul că dacă se poate face excepție cu <<întruniri religioase, workshop-uri >> și funcționarea centrelor de frumusețe etc., la fel de bine poate să funcționeze și o sală de fitness la o capacitate redusă utilizând măștile de protecție. Există o grămadă de studii și dovezi care stau la baza fundamentului că prin mișcare sistemul imunitar devine mai puternic și mai rezistent”- Spune Mădălin, antrenor fitness la Studio Flow.

Pierderi atât fizice cât și mentale

Gazeta de Transilvania a stat de vorba cu antrenori, patroni de săli de sport și iubitori de sport pentru a vedea cum i-a afectat această nouă restricție.

„Sunt relatări din partea persoanelor care mergeau la sală, că se simt profund dezamăgite, că singura metodă a lor de a se detașa de rutină și a reuși să își îmbunătățească starea emoțională este interzisă. Pierderile sunt atât la nivel fizic cât și mental Această restricționare ne dă peste cap toată rutina, obligându-ne să căutăm alternative cât mai viabile, pentru a reușii să păstrăm clienții la un nivel de pregătire apropiat de cel cu care ei erau obișnuiți când veneau la sală”, ne povestește Mădălin.

„Sălile vor avea mult de suferit din pricina obligativității plăților către proprietar pentru chirie, stat taxe, salarii și multe alte cheltuieli care nu sunt oprite, iar ei trebuie să supraviețuiască celui de al doilea val de închidere”, spune Loredana Motioc, antrenor fitness și patron de sală.

Ora lor de evadare din ceea ce fac zilnic în casa

Pentru unele persoane sala este un loc de „distracție” afirmă Dan Irimie. Unde, atunci când pleci de la  birou, sau pleci de acasă te poți detașa de stres și care aduce numai avantaje, pentru că sportul nu a făcut rău niciodată nimănui. „Pur și simplu era ora lor de evadare din ceea ce fac zilnic în casa”, completează, pe aceeași idee, Loredana.

 „Cred că mai logic era ca sălile să se închidă dacă se atinge un grad de incidențî superior celui existent deja și nu o cifră arbitrară care este atinsă la momentul aplicării măsurii în mai toate orașele mari. Beneficiile deschiderii centrelor de fitness, inclusiv a piscinelor, depășesc cu mult dezavantajele. Din păcate statul nostru preferă să lupte împotriva Coronavirusului cu o populație debilitată atât fizic cât și psihic”, zice toate acestea Dan Irimie, clujean care merge la sală.

 „Cu siguranță nu sunt de acord cu închiderea sălilor, eu fiind și foarte pasionat de înot, nu am acces de 1 an de zile la bazine, și recuperăm prin fitness, fiind și acesta acum restricționat, acum fac sală cu instructorul pe Zoom, nu cred ca e prea corect, afirmă Vărmaș, un clujean.

Pentru unii sala este un loc de distracție, recreere, o oră de a trage să îți faci corpul frumos, sau doar pentru sănătate, dar pentru alții este un job. Sunt persoane care trăiesc din asta, iar acum, cât sălile sunt închise, pe lângă faptul că sunt afectați mental și fizic încearcă să își mute efectiv jobul în altă parte.

„Întotdeauna mi-am stabilit obiective greu de realizat, astfel încât să am o muncă continuă în a îmi îndeplini obiectivele. În mare parte a timpului meu, lucrez cu clienții mei atât în online cât și afară când avem restricții de a intra în sală”, povestește Mădălin.

Acum, așteaptă cu toții redeschiderea sălilor de sport și a bazinelor de înot, pentru că sportul înseamnă pentru fiecare o viață mai sănătoasă și mai echilibrată. Iar din această cauză, unele persoane pot suferi, inclusiv de anxietate: „Mai ales în aceasta perioadă în care suntem forțați să stăm în casă mai mult decât am face-o în mod normal”, afirmă Lore, studentă la drept.

Articol scris de Alexandru Daniel Turdean, Jurnalism, anul II, FSPAC

Articolul precedentȘi copiii din medii defavorizate merită iubire și ajutor. Despre Organizația Creștină Something New
Articolul următorAnna Horvath, fostul viceprimar al Clujului, rămâne comandată penal pentru fapte de corupţie