Organizația Creștină Something New a devenit pentru peste 100 de copii un licăr de speranță într-o viață grea, pe care niciun copil nu ar trebui să o trăiască. De 8 ani de zile, voluntarii își rup din timpul lor liber pentru a-i ajuta pe acești copii care, la fel ca oricare altul, merită să aibă haine, caiete pentru școală, mâncare pe masă și jucării.
Erika Lidia Vulea, președintele Organizației Creștine Something New a vorbit cu Gazeta de Transilvania despre activitatea lor, dar și despre poveștile emoționante ale copiilor: „Împreună putem face să conteze”.
În primul rând, aș vrea să știu cum s-a înființat această asociație de voluntariat și dacă îmi puteți spune câteva lucruri despre ea?
„Asociația Organizația Creștină Something New este o organizație non-guvernamentală, non-profit. S-a înființat în urmă cu 8 ani de zile, când am simțit că este nevoie de un astfel de proiect în Cluj Napoca. Prin intermediul acestui ONG, susținem peste 100 de copii care provin din familii extrem de sărace. Suportul pe care îl oferim este de natură educațională, artistică și culturală, în mod deosebit, dar îi sprijinim și cu alimente, haine și rechizite ori de câte ori putem să facem acest lucru. De asemenea, Asociația oferă sprijin în ceea ce privește un trai decent familiilor cu nevoi speciale. Îi ajutăm să se branșeze la apă, le echipăm bucătăria, baia sau orice altă nevoie care îi ajută să aibă un trai decent. În ultimii 2 ani de zile ne-am concentrat atenția asupra copiilor din mediul rural. Împreună cu voluntarii Asociației facem toate aceste acțiuni”.
Cum vă descurcați să organizați și să coordonați activitățile și voluntarii pe timpul pandemiei?
,,Perioada aceasta de pandemie nu ne-a afectat foarte mult deoarece persoanele care ne-au fost voluntari ne-au rămăs dedicați proiectului, chiar dacă lucrăm de la distanță și fizic ne vedem destul de rar. Nu este foarte dificil de coordonat totul dacă ai un sistem bine pus la punct de la bun început. Acum de când suntem în pandemie nu mai dispunem de nici un angaja. Ne-am continuat activitatea, iar în pandemie am lucrat mult mai mult ca de obicei, pentru că nevoile beneficiarilor au fost mult mai mari. Scriam pe grupuri când aveam nevoie de voluntari să facă cumpărături sau când era nevoie de persoane la meditații sau voluntari care să ajute la distribuirea hainelor și a mâncării gătite. În funcție de nevoi, dădeam comunicate săptămânale voluntarilor. Avem un grup și cu părinții beneficiari, unde ținem legătura cu ei, unii dintre ei s-au angajat între timp, îi mai întrebăm dacă mai au nevoie de lucruri. Culegem informații tot timpul: dacă și-au îmbunătățit calitatea vieții, cum au reșit să facă asta, dacă serviciul pe care l-am oferit a fost de folos sau nu”.
Care proiect dintre cele organizate vi s-a părut cel mai dificil?
,,Cel mai dificil este să organizăm ședințele de meditații acasă la copii. Până acum, ne întâlneam la căminul cultural, dar de când s-au impus restricțiile nu mai este posibil acest lucru și mergem la ei acasă. Este foarte dificil. Condițiile lor sunt precare, unii nu au nici măcar un birou unde să-și facă temele, le facem pe o mășuță mică, pe o margine de pat sau pe un scaun. Unele familii, fiind și numeroase trebuie să plece de acasă, să rămână doar copilul și voluntarul, să nu fie deranjați, mai ales dacă sunt mici, este dificil de lucrat cu ei. Aceasta este cea mai mare provocare. Și, bineînțeles, partea financiară. Este dificil să faci rost de bani pentru fiecare proiect în parte și să acoperi nevoile tuturor”.
Cum se pot înscrie personele care vor să facă voluntariat și ajute la rândul lor?
,,Noi ne selectăm voluntarii pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook, dăm un call că avem nevoie de voluntari, iar cei interesați se înscriu, le trimitem un formular de completat și în funcție de abilitățile pe care ei le au, ne întâlnim la un interviu. Acesta este sistemul pe care ne bazăm, de selectare a voluntarilor și a parteneriatelor cu diferite universități Noi făceam interviuri, call-uri pentru voluntariat, oamenii răspundeau, studenții, aveam colaborări cu diferite facultăți, de exemplu, cu Facultatea de Psihologie, și studenții veneau în practică, ne-am dezvoltat o rețea de voluntariat, am colaborat și cu o asociație care numai cu rectrutări de voluntari se ocupă din străinătate, aveam și voluntari internaționali, erau persoane care se ocupau strict cu voluntarii și tot ce înseamnă rețeaua aceasta de voluntariat”.
Ți s-a întâmplat să te atașezi de persoanele pe care le ajuți?
,,Da. Am fost săptamâna trecută la o familie să fac pozele pentru Paște, iar una dintre beneficiare a insistat să doneze și ea o sumă de bani pentru că știa că sunt familii și copii poate mai sărace decât copii ei. Am rămas impresionată deoarece de atâția ani sunt și ei dedicați sufletește în ceea ce facem pentru ei, iar d-na are o situație foarte dificilă în familie și multe probleme”.
Unde strângeți lucrurile în general pentru persoanele nevoiașe?
Noi adunăm donații la o companie de IT din Cluj-Napoca, ei ne ajută cu sala. Când avem campanii de strângere de bunuri, oamenii le lasă acolo, iar noi le luăm să le ducem mai departe.
Aveți un anumit motto sau niște cuvinte după care încurajați și alte persoane să facă acest lucru?
Da. Citatul lui Eleanor Roosevelt Când te oprești din ai mai ajuta pe ceilalți, atunci începi să mori.
Ce planuri de dezvoltare aveți? Aveți nevoie de mai mulți voluntari?
Da. Suntem în permanentă căutare de voluntari. Și acum căutăm voluntari pentru meditații, în special, mai ales pe matematică.
Ce proiecte aveți în momentul de față?
În momentul de față derulam 2 mari campani Bursa Supereroului și Fii o lumină. Despre aceste campanii puteți să citiți mai multe aici :
https://something-new.ro/bursa-supereroului-2021/ https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3815746838515213&id=895188370571089
Ne puteți spune mai multe despre campania ce se va desfășura în perioada următoare?
,,Campania Fii o lumină este acțiunea umanitară prin care, în postul Paștilor, Organizația Creștină Something New dorește să aducă o rază de lumină și speranță în casele și inimile copiilor ce provin din familii defavorizate. Campania vizează îmbunătățirea nivelului de trai, nu doar prin ajutor material, precum și prin certitudinea că nu sunt singuri de sărbători. Prin campania noastră ne dorim ca fiecare copil să beneficieze de un cadou special, la care se vor adăuga pachete cu alimente neperisabile, dulciuri, produse de igienă, etc. Vorba proverbului: cu o mână putem ridica o piatră, dar cu mai multe putem ridica o casă. Credem cu tărie că investiția în educație, familie, este una dintre cele mai bune modalități de a crește calitatea vieții. Împreună putem schimba destinele acestor copii și familii nevoiașe care merită toate șansele la o viață socială normală. Persoanele care doresc să fie alături de noi în această acțiune umanitară pot contribui cu pachete, constând în produse alimentare (neperisabile), produse de igienă, dulciuri, jucării, îmbrăcăminte şi încălţăminte (rugăm să fie noi sau în stare foarte bună). Perioda de desfășurare a campaniei este: 1 aprilie – 25 aprilie 2021. Beneficiari : Copii cu vârsta cuprinsă între 0-16 ani , aproximativ 100 de copii din localitățile Dezmir, Turda, Copăceni, Săndulești, Ciurila. Cei care nu pot pregăti pachete dar vor să contribuie , costul unui pachet este de aproximativ 300 de lei. Toți cei care vor să contribuie o pot face de luni până vineri, între orele 9:00-17:00 pe strada Patriciu Barbu nr. 57, sediul firmei Alfa Software SA. Vă rugăm să ne sunați înainte de a merge și a lăsa pachetele, la numărul de telefon 0741705921.
De asemenea, se pot face donații prin diferite modalități
Puteți face donații pe: http://doneaza.something-new.ro/
Cont : Asociația Organizatia Crestina “Something New”
Cont RON: RO73BTRLRONCRT0203806401
Cont EUR: RO23BTRLEURCRT0203806401
Cont USD: RO27BTRLUSDCRT0203806401
Donații prin revolut sau BTPay la numărul de telefon 0741705921 cu specificația #FIIOLUMINASau prin Paypal Euro : https://www.paypal.com/donate… Dolari : https://www.paypal.com/donate…”.
Poveștile emoționante ale unor copii
Unele dintre poveștile din spatele copiilor sunt tragice, altele sunt emoționante, iar altele încă au o fărâmă de speranță. Fiecare copil merită să spere la un trai mai bun, la o copilărie frumoasă în sânul propriei familii. Sunt multe familii care au nevoie de ajutor și printre care și:
Amalia, 14 ani, Dezmir
,,Amalia face parte din programul nostru educațional de cel puțin 5 ani de zile. Deși trăiește în condiții grele, fără apă în casă, o bucătărie improvizată și un wc în curte, ea are rezultate școlare extraordinare. Primul semestru școlar l-a terminat cu media peste 9. Nu a avut nici măcar o absență și e mereu preocupată de școală. Beneficiază de o bursă de merit și este un copil cuminte. Monica, mama Amaliei a avut o copilărie foarte grea, a crescut la casa de copii și a experimentat o viață plină de lipsuri din totdeauna. Când i-am zis că dorim să o ajutăm cu branșamentul la apă și să ne asigurăm că Amalia are parte de toate cele necesare pentru un trai decent și pentru școală, nu îi venea să creadă. Nu a întâlnit prea mulți oameni în viața ei, care să o ajute, fără nimic în schimb. Amalia era așa de emoționată, îi venea să plângă de bucurie. De cele mai multe ori nici nu e nevoie de lucruri complicate pentru a aduce un zâmbet pe fețele oamenilor. Ambii părinți lucrează, dar chiar și așa nu reușesc să își acopere deseori nevoile de bază. Mămica Amaliei mi-a povestit că momentan toți bănuții care le intra în casă trebuie să îi împartă foarte bine și să economisească pentru că și-au depus actele ca să își tragă apa în casă. Când toate lucrurile vor fi pregătite, branșamentul îi costă aproximativ 5000 de lei, bani pe care ei momentan nu îi au”.
Stoica Corina, 10 ani, clasa a IV, Daneș.
,,Corina locuiește împreună cu părinții și cele 4 surori, într-o casă mică și foarte sărăcăcioasă. Este o fetiță extrem de harnică. Obișnuiește să meargă după lemne, să facă focul în casă, să facă curățenie și mâncare. Ea este surioara cea mare și simte responsabilitatea de a se implica în treburile gospodărești. Învață bine și face parte din campania #BursaSupereroului. Haideți să îi dăm o șansă în plus la educație. Implică-te și tu și fii un #supererou”.
Gabor Daniela , 6 ani , clasa 0, Daneș
Bună, numele meu este Daniela și am 6 ani. Sunt cea mai mică din familia mea. Îmi place să colorez și să mă joc cu păpușile.
,,Daniela este o fetită care se bucura de viață și este mulțumitoare pentru orice are sau primește. Deși trăiește în multe lipsuri și mâncărurile alese nu fac parte din meniul ei, este un copil vesel și plin de viață. Este cea mai mică din familie, îi place mult la școală, dar de multe ori plânge că vrea și ea să aibă o păpușică a ei sau să se bucure de acuarele și bloc de desen ca ceilalți colegi. Daniela abia acum își începe aventura în școală. Are primele experiențe și acest start este vital pentru dezvoltarea ei. Zilele în care mama ei nu are mare lucru ce să pună pe masă sau stresul că reîncepe școala iar Daniela, din nou trebuie să meargă la școală cu capul aplecat de rușine că nu are încălțăminte adecvată sau o geacă călduroasă, provoacă o stare continuă de neliniște și anxietate. Frica că iar vor râde copiii de tine nu este o preocupare pe care ar trebui un copil să o aibă. Daniela este inclusă în proiectul nostru #BursaSupereroului din dorința de a o încuraja să nu abandoneze școala, să prindă drag de carte și să realizeze că poate fii oricine își dorește în viață, indiferent de circum-stanțele nefavorabile pe care le experimentează zi de zi”.
Articol scris de Andreea Ilinca Jurablea, anul I, Jurnalism în cadrul FSPAC