Dragoș Damian, CEO Terapia, spune că penuria de resursă umană a României este, de fapt, o minciună gogonată: „Peste tot când deschizi un ziar sau un site găsești zeci de angajatori care se văicăresc că România are o penurie enormă de forță de muncă, mai ales în sănătate, fabrici, construcții, agricultură, servicii, HORECA.
Angajatori care spun că activitățile trebuie digitalizate și automatizate și robotizate pentru a face față acestei penurii. Sau că trebuie aduși muncitori din Asia pentru a înlocui populația aptă de muncă dispărută din țară.
“Toți angajatorii mint cu nerușinare, România nu ar avea cum să fie numărul unu la PIB, dacă cele de mai sus ar fi adevărate. Datele statistice ale statului român arată, fără dubii, că sistemul de educație produce la foc continuu.
– peste 130 de mii de absolvenți de clasa a XII-a sunt înscriși la bacalaureat, putând să intre imediat, sau la terminarea facultății, în câmpul muncii;
– peste 50 de mii de tineri termină o formă sau altă de învățământ profesional sau dual cu burse de la angajatori și pot intra imediat în câmpul muncii;
– peste 550 de mii de studenți se află într-o formă de pregătire de învățământ superior de licență, masterat și doctorat, unii cu burse de la angajatori și aproximativ un sfert dintre ei intră anul acest în câmpul muncii.
Așadar, angajatorii mint. De fapt, mint PwC, re-Think, NEET, Eurostat, CIA Fact Book, Mihnea Costoiu, Directorul de RU al BNR etc. Toți cei care spun că avem o problema gravă în ceea ce privește capitalul uman mint. Cum ar putea fi deschisă o fabrică cu 8000 de angajați la Galați, dacă ar exista deficit de capital uman?
Avem o resursă umană bogată, largă, bine pregătită de sistemul de învățământ, gata să intre, cum se spune, «în pâine», spre a aduce valoare adăugată în sănătate, fabrici, construcții, agricultură, servicii, HORECA etc.
Gata cu văicărelile, înapoi la lucrurile importante, la tăierea pensiilor speciale și a adaosurilor la alimente, la bateriile și panourile fotovoltaice, care sunt absolut nepoluante, la Schengen, la alegerile din 2024 etc. Și, iată, o propunere legislativă folositoare care să confirme, încă o data, că în România nu există o criză de capital uman.
Ziua de 29 februarie să fie declarată zi liberă, oricum cade doar o dată la 4 ani, oricum avem cel mai mare PIB din Europa și oricum va putea fi recuperată prin surplusul de muncă din sănătate, fabrici, construcții, agricultură, servicii, HORECA etc.”, concluzionează Dragoș Damian.