Acasă Administrație FOTO: Cum arată acum Parcul Feroviarilor, a cărui modernizare a început acum...

FOTO: Cum arată acum Parcul Feroviarilor, a cărui modernizare a început acum 2 ani. GALERIE diferită față de cea a Primăriei

365
0
Timp de lectura: 3 minute

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor sunt în ultima fază și se așteaptă să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Această veste a fost însoțită de prezentarea unui set de fotografii realizate în cadrul unei vizite de șantier efectuată de oficialii primăriei pe 18 octombrie.

În prezent, se concentrează pe următoarele activități: amenajarea locurilor de joacă, continuarea montării gazonului, finalizarea instalațiilor din pavilioane și aleilor, precum și asigurarea accesului la a doua pasarelă pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, se lucrează la montarea pompelor aeratoare în cele două lacuri și finalizarea amenajării malului stâng, care include finalizarea aleilor, hidroînsămânțare și montarea balustradei. Următorul pas constă în sesiunile de plantări pentru sezonul de toamnă.

Pe lângă modernizarea Parcului Feroviarilor, Primăria Cluj-Napoca a inclus în programul de modernizare și strada cu același nume. În prezent, lucrările pentru stradă implică montarea de pavaj în zona bisericii și montarea stâlpilor de iluminat. La finalul acestei luni, se planifică turnarea stratului de uzură.

Parcul, care se întinde pe o suprafață de 5,3 hectare și care a intrat în programul de modernizare în 2021, a atins 90% din lucrările programate, conform Primăriei.

Proiectul de modernizare a fost conceput de către Asiza Birou de Arhitectura, cu arhitectul Vlad Rusu la conducere, și este implementat de Asocierea Nord Conforest & Eco Garden Construct în temeiul unui contract în valoare de peste 9 milioane de euro.

Primăria a publicat, de asemenea, o serie de imagini care ilustrează lucrările deja finalizate în parc, incluzând atât amenajarea zonei verzi, cât și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor și facilitarea accesului la malul Someșului.

În plus, la începutul acestei luni, activiștii de la Someșul Nostru au distribuit o serie de imagini de pe șantierul Parcului Feroviarilor, evidențiind numeroasele îmbunătățiri, în comparație cu alte zone cu vedere la Someș care au fost modernizate sau sunt în proces de modernizare în Cluj-Napoca.

Ce ar trebui să cuprindă proiectul de modernizare
– Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon; iluminat general si arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative.
– Plantări: 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene
– Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile artificiale din pământ, acoperite cu gazon și arbori, pentru asigurarea unei delimitări naturale faţă de strada Parcul Feroviarilor. În lungul acestor movile, pe fâşia estică a parcului, se propun rigole naturale deschise, cu rol de biofiltru, ca elemente integrante ale scenariului de preluare a apei pluviale din zonă. Aceste rigole se amenajează cu vegetație specifică zonelor umede, asigurând un caracter natural spre strada Parcul Feroviarilor.
– Lacuri de retenţie şi vegetaţie – S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede se vor planta cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific.
Relaţie nouă cu râul Someş:
– Realizare două pasarele pietonale peste râul Someş. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste râu, contribuind la noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest.
– S-au propus racordări ale căii de rulare a pasarelelor cu aleile existente pe cele două maluri ale râului Somes, prin rampe care să asigure accesul tuturor categoriilor de utilizatori, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.
– Malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor pentru a se asigura accesul la apă. Prin aceasta amenajare râul va fi tratat ca parte componentă a parcului, cu atât mai mult cu cât prin proiect sunt propuse doua noi legături pietonale între cele doua maluri. Amenajarea este una naturală, cu alei din lespezi de piatră, vegetație, gazon și plantatii cu arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.
– Amenajarea mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată – cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.

Articolul precedentDoliu în lumea CFR Cluj: A murit “Nea Sandu”, unul dintre cei mai vechi oficiali ai clubului
Articolul următorCeai pentru tuse: Ce ceai este bun pentru tuse, răceală și gripă