Acasă FEATURED Gabriel Bota, Pink Freud și inima unei femei

Gabriel Bota, Pink Freud și inima unei femei

1153
1
Lansare Pink Freud de Gabriel Bota Foto Andrei Gaszi
Timp de lectura: 2 minute

Mijlocul lunii mai, chiar când restricțiile pandemice s-au împuținat și putem ieși pe stradă fără mască, are loc lansarea de carte Pink Freud, semnată de scriitorul clujean Gabriel Bota. Ploaia amestecată cu razele soarelui,  parcă dorea să contureze ideea de viață, cu bune, cu rele, cu soare, nori și ploaie. O zi perfectă pentru o lansare de carte.  Pandemia ne-a despărțit atât pe noi de cei dragi, dar și pe scriitori de oameni, cu toții am trecut printr-o perioadă destul de dificilă. Însă acest prim eveniment cultural față în față, după atât de mult timp, a reprezentat un nou început.

După ce invitații se așază pe scaune și în sală se lasă o liniște de câteva secunde, Gabriel Bota începe lansarea de carte salutând persoanele prezente, spunând că este încărcat de emoții, dar și „nevorbit de un an și jumătate”.

Lansarea a avut loc sâmbătă, 15 mai, la Casino-ul din Parcul Central. Autorul a povestit împrejurarea în care s-a născut ideea volumului, chiar în aceeași perioadă acum trei ani.

 „Bunica mea era pe moarte. Se auzeau broscuțele cântând un cântec trist, se simțea parfumul florilor”- a spus autorul cărții.  În acel moment a schițat prima dată cartea în minte. Acesta nu a mai scris poezie de 5 ani, iar pentru a ajunge la această variantă i-a luat ceva timp.

Jurnalistul și scriitorul Zorin Diaconescu a fost primul care a luat cuvântul, realizând o legătură între scriitor și autor.  

„Autorul lasă impresia că se întâmplă în viața autorului asta, dar, de fapt, și în viața cititorului se întâmplă asta”- spune Zorin Diaconescu.

Vasile Georghe Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană a vorbit despre numeroasele pasiuni ale autorului: printre care și cea pentru sport, Gabriel Bota antrenându-se din greu pentru a participa la un maraton important:

„Nu știu dacă va ajunge la Polul Nord sau Polul Sud, dar îi dau un sfat: dacă aleargă spre calea poeziei, acolo le va întâlni pe amândouă.

„O carte a tuturor înfrângerilor am numit-o pentru că fiecare poet are un sâmbure epic centrat pe o întâmplare care sfârșește prost, dar toate înfrângerile sunt legate de victorii deja existente”- a explicat marele poet Ion Mureșan.

Autorul cărții ne-a sfătuit să citim cartea, și nu doar atât. I-a rugat pe cei din public ca în cazul în care versurile sale stârnesc o emoție să scriee despre care, să discute despre ea.

„Dacă o carte nu are parte de asta, moare”, a spus Gabriel Bota.

Gabriel Bota, Pink Freud și inima unei femei

La final, autorul a stat de vorbă cu cei prezenți și a semnat cărți.

Gabriel Bota semnând cărți după lansarea volumului Pink Freud. Foto: Ovidiu Manoilescu

Cu toate că a spus suficient de multe lucruri în timpul lansării, atât despre el cât și despre carte, am simțit nevoia să îi pun o întrebare mai personală: „Cum se vede viața prin ochii unui scriitor?”.

Gabi, așa cum îl numesc prietenii, a zâmbit cumva complice și cu toate că m-aș fi așteptat la un răspuns complex, filozofic, poetul a preferat să ofere unul simplu, dar care emoționează, asemenea poeziei. A întins mâna și a arătat spre o femeie care se afla lângă noi, cumpărându-și o carte.

„Ca inima unei femei”, a spus poetul și cred că nu ar fi putut oferi un răspuns mai bun.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii „Școala Ardeleană”.

Articol scris de Turdean Alex, jurnalism FSPAC, anul II.

CITEȘTE ȘI:

Interviu cu scriitoarea Bianca Tămaș: „Scrisul m-a scos din foarte multe belele”

Articolul precedentFiica primarului Boc, vedetă pe Tik Tok. Cezara are peste 200.000 de urmăritori
Articolul următorPapa Francisc, apel pentru pace în Israel: Prea mulţi morţi nevinovaţi, chiar şi copii