Acasă FEATURED Marea Britanie, AJUTOR pentru alte țări la identificarea noilor tulpini de coronavirus

Marea Britanie, AJUTOR pentru alte țări la identificarea noilor tulpini de coronavirus

715
0
marea-britanie,-ajutor-pentru-alte-tari-la-identificarea-noilor-tulpini-de-coronavirus

MARŢI, 26 IANUARIE 2021, 11:50

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Marea Britanie va oferi „experienţa şi capacităţile sale” altor ţări ale lumii pentru a le ajuta să identifice noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, a informat guvernul britanic.

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a anunva anunţa marţi înfiinţarea unei Platforme de Recunoaştere a Noilor Variante în cadrul Sistemului Naţional de Sănătate (National Health Service – NHS) care va colabora cu Organizaţia Mondial a Sănătăţii (OMS), informează ministerul într-un comunicat.

Programul de colaborare va pune la dispoziţia altor ţări laboratoare britanice şi personal specializat, precum şi resurse academice, a precizat ministerul.

„Trebuie să conlucrăm pentru a promova securitatea sanitară în toate părţile lumii. Această platformă, nu numai că va ajuta la o mai bună înţelegere a virusului şi la modul său de răspândire, ci va impulsiona şi capacităţile globale din acest domeniu pentru a fi cu toţii mai bine pregătiţi”, va spune Hancock, potrivit unor fragmente date publicităţii în avans dintr-un discurs ce va fi susținut la Institutul pentru Studii Strategice din Londra, relatează EFE, citată de Agerpres.

Ministrul britanic şi-a exprimat în ultimele săptămâni preocuparea cu privire la apariţia noilor tulpini, precum cele identificate în Africa de Sud şi Brazilia, în faţa temerii că actualele vaccinuri ar putea să nu fie la fel de eficiente pentru contracararea acestora.

Marea Britanie a suspendat zborurile dinspre Africa de Sud, America de Sud, Portugalia şi alte teritorii, cu scopul de a preveni transmiterea spre insulele britanice a noilor variante de SARS-CoV-2.

„Ştiam că virusul va evolua de-a lungul timpului şi că unele mutaţii îl vor face potenţial să se răspândească mai repede şi ca oamenii să se contagieze mai rapid şi eventual să afecteze funcţionarea vaccinurilor”, a precizat Isabel Oliver, care conduce Field Epidemiology Service (FES) din Marea Britanie.

„Această nouă iniţiativă va duce ştiinţa britanică de avangardă în alte ţări care nu deţin sau au o capacitate slabă de a secvenţia şi analiza variantele noului coronavirus”, a mai precizat responsabila Serviciului epidemiologic de urgență.