Acasă Lifestyle „Noaptea în care Somnul a dispărut”, de Cristina Clima – o poveste...

„Noaptea în care Somnul a dispărut”, de Cristina Clima – o poveste care poate fi personalizată

37
0
Cristina Clima, autoarea cărții
Timp de lectura: 4 minute

Ecranele au „furat” tot mai mult copilăria celor mici, însă magia lecturii este adusă din nou în prim plan de către Cristina Clima, o tânără din Cluj care pe lângă faptul că a scris o carte pentru copii, a introdus o nouă tehnică în povestea ei. Această metodă pare promițătoare pentru a captiva copiii și a le aduce pofta de lectură.

Cartea se numește „Noaptea în care Somnul a dispărut”, iar autoarea cărții este o tânără care ne va povesti despre geneza cărții.

  • Care este persoana la care te-ai gândit atunci când ai început să scrii cartea?

Povestea <<Noaptea în care Somnul a dispărut>> este inspirată din copilăria mea, dar și din momentele dulci trăite alături de nepoții mei. Inspirația mi-a venit, de fapt, dintr-o amintire. Într-o noapte, încercam să-l conving să adoarmă pe nepoțelul meu, Marc, un copilaș tare drag. După multiple încercări și discuții, s-a lăsat liniștea timp de câteva minute. În acea liniște sublimă, aud replica: <<Cristinaaa, nu pot să adoooorm!>>. Acea replică puerilă mi-a rămas în minte, de-a lungul anilor, și s-a transformat într-o poveste.

Deși totul pare ca-n povești atunci când vine momentul de a scrie o carte, nu este chiar așa. Cristina ne și explică de ce și care a fost cel mai greu lucru în momentul scrierii cărții.

Cel mai greu mi s-a părut procesul de cizelare. După prima variantă, a urmat un proces dificil de redactare, modificare de conținut, implementare de feedback. A fost un proces de șlefuire absolut necesar.”

Ideea cărții

  •  De unde ți-a venit ideea de a personaliza povestea cărții?

„Aceasta este a doua poveste pentru copii pe care o lansez. Am debutat în luna decembrie, anul 2020, cu povestea ”Tărâmul Secret al Mănușilor”, care s-a regăsit sub mulți pomi de Crăciun. Aceasta a fost prima mea poveste personalizată. 

Cartea ”Noaptea în care Somnul a dispărut” poate fi și ea personalizată (pe site-ul nostru https://www.mysecretland.ro/), în câțiva pași simpli: 

  1. Scrii numele copilului; 
  2. Indici locul acțiunii (localitatea); 
  3. Alegi avatarul (un personaj care seamănă cu cel mic);

Ideea cu personalizarea mi-a venit din dorința de a o oferi atât copiilor, cât și părinților o experiență de lectură unică. Cu siguranță, este o uimire și o bucurie de nedescris când copilul își dă seama că a devenit personajul principal în propria sa poveste.

Carte pentru copii

Despre inspirație

Inspirația este unul dintre cele mai importante chestii atunci când vine vorba de a scrie sau de a crea ceva. Iar Cristina ne explică de unde provine inspirația atunci când vine momentul de a scrie.

„Inspirația e un fel de ”substanță volatilă”, dispare când te aștepți mai puțin, aș spune eu. După prima poveste pentru copii ”Tărâmul Secret al Mănușilor”, a urmat o pauză în care inspirația nu se grăbea să mă viziteze. Totuși, după câteva luni, într-o seară, mi-a venit ideea și am început să scriu. Îmi găsesc inspirația în copilărie, în momentele frumoase alături de copiii dragi mie (am cinci nepoți faini), pe stradă, în cărți, în desene animate, în viața de zi cu zi.”

Tehnologia a avansat atât de mult încât atât copiii cât și adulții sunt oarecum nevoiți s-o folosească, mai ales în pandemie când aproape totul s-a mutat în online.

O poveste și un ecran multifuncțional

  • Crezi ca o poveste te poate face să te simți mai bine decât un ecran multifuncțional care este tot mai popular pentru copiii din ziua de astăzi?

Cu siguranță, astăzi, copiii au un alt comportament față de tehnologie. Este ușor explicabil de ce mulți copii preferă telefonul, televizorul, tableta. Totuși, a dezvolta dragostea pentru lectură este o misiune atât a copiilor, cât și a părinților. Cărțile personalizate sunt un mod prin care atragem copilul spre lectură, un mod prin care îl surprindem și îl ajutăm să îndrăgească poveștile.

Noaptea poate fi asociată de cele mai multe ori cu misterul, iar Cristina ne povestește despre secretele din spatele acestei cărți.

„Fiind o carte despre noapte și despre Somn, desigur, scenele sunt spectaculoase, pe măsura firului narativ. Am creat personaje și locuri noi, pline de magie și de mister. Cititorul va descoperi că Somnul, de fapt, este un personaj, are ajutor un Licurici, iar toată ziua doarme buștean la Castelul Nocturn. Întreaga călătorie din ”Noaptea în care Somnul a dispărut” este o înșiruire de pagini deosebite. Cu siguranță, secretul îl reprezintă și colaborarea foarte reușită cu ilustratorul Ciprian Adrian Nechita și Tavi Caldarari, co-fondatorul My Secret Land.”

O carte potrivită poate schimba fiecare om, inclusiv pot aduce magie in viața noastă.

  •  Cărțile pot aduce magie în viața oamenilor, cum te-a schimbat pe tine scrierea unei cărți pentru cei mici?

Scrisul m-a transformat. Aș spune că, de fapt, a readus la viață o parte din mine de mult timp uitată. Mă redescopăr în acest sens. Pentru mine magia se întâmplă când îmi las mintea și inspirația să zburde, să zboare, să plutească spre destinații de neimaginat.

Sfaturi pentru părinți și copii

  • Ce sfaturi le-ai transmite copiilor, dar și părinților care nu și-au învățat copii cu lectura?

„Să înceapă de astăzi! Din această clipă! Valoarea lecturii este ceva de neînlocuit pe termen lung, după părerea mea. Știu cât de provocator este pentru părinți, dar și pentru copii. Mai mult decât atât, îmi amintesc că îmi displăcea enorm să citesc când eram mică. Sora mea a fost cea care m-a ajutat să descopăr magia lecturii. 

Părinților le recomand să caute modalități prin care să le stârnească celor mici curiozitatea. O carte personalizată este doar una dintre acele modalități. Sunt multe, foarte multe cărți excelente, care au puterea de a transforma o copilărie.”

Cum ai descrie cartea ta în 3 cuvinte?

„<<Noaptea în care Somnul a dispărut>> este o carte Magică, Misterioasă, care poate fi ușor Personalizată.

Cartea se poate comanda de pe site-ul Mysecretland.ro

Articolul precedentVremea Cluj: Află cum va fi vremea astăzi la Cluj-Napoca
Articolul următorFlori ieftine Cluj: Unde găsești flori pentru ocazii speciale, la prețuri convenabile