Acasă Local Povestea tragică a unui om al străzii din Cluj, rupt în bătaie...

Povestea tragică a unui om al străzii din Cluj, rupt în bătaie de cel care trebuia să-l ajute

240
3
om al străzii cluj
Timp de lectura: 2 minute

Varga Odön este un clujean în vârstă de 44 de ani, om al străzii, alungat în Ajunul Crăciunului trecut de la Centrul de Găzduire Temporară, situat pe strada Oaşului. El susţine că tocmai pentru că a sesizat conducerii centrului nenumăratele abuzuri făcute de către angajaţi – inclusiv furturi din hrana şi donaţiile făcute de diverşi binefăcători – a fost dat afară de Crăciun şi, vineri, 22 ianuarie a fost bătut, crunt, de către un angajat, sub privirile şefului centrului, după ce a fost chemat în incintă pentru a purta nişte discuţii.

Varga Odön s-a născut lângă Cehu-Silvaniei, în urmă cu 44 de ani. Părăsit de părinţi, la două luni a ajuns la Centrul pentru Copii din Cehu Silvaniei, iar după grădiniţă a ajuns la Casa Copilului din localitatea Jibou. Acolo a crescut şi şi-a făcut bruma de studii, cu ajutorul statului, iar la 18 ani – pentru că legea nu mai permitea găzduirea lui – acesta a ajuns în stradă.

Povestea tragică a unui om al străzii din Cluj

A luat drumul Clujului, descurcându-se cu multă greutate: a lucrat câţiva ani de zile ca instalator, apoi ca om de serviciu la un supermarket şi, de ceva vreme, a rămas fără serviciu. Pentru că locuia pe străzi, a beneficiat de un ajutor providenţial, nesperat – financiar şi moral – al unui membru al Consiliului local din Cluj-Napoca, care i-a făcut buletin pe adresa sa şi, mai mult, l-a plasat la Centrul de Găzduire Temporară a  oamenilor străzii de pe strada Oaşului din Cluj-Napoca. Însă acesta  povesteşte, pe coridoarele I.M.L. Cluj – luni, 25 ianuarie, cu năduf, având un ochi complet închis  – că de aici a survenit şi marea  sa dramă:

„Sunt un om care a suferit mult şi am ajuns să nu mai suport nedreptăţile făcute oamenilor amărâţi, ca mine. M-or chemat sus, la etaj şi bătăuşul lor, unu` Florin, m-a luat în primire. Cred că e bolnav, se satisface numai după ce rupe oase şi sparge feţe de oameni necăjiţi! Nu numai eu am fost victima lui, ci şi alţi oameni ai străzii pe care-i aduce Poliţia locală de pe străzi: îi urcă la etaj, în „izolator” – şi acolo-i bate… M-a distrus şi pe mine în bătaie, chiar acolo, pe coridor, în timp ce şeful centrului stătea cu mâna în buzunar şi privea. Apoi au chemat Poliţia locală şi m-au evacuat din clădire, într-un hal fără de hal, după care m-au băgat în dubă. Şi, de parcă n-ar fi fost de ajuns cât am încasat, în maşina lor m-a mai lovit cu piciorul, serios de tot, şi un poliţist  local! Apoi m-au aruncat din maşină, ca pe un câine… Un coleg m-a ajutat să urc în autobuz şi, ajuns la U.P.U., după ce am căpătat primele îngrijiri, am fost dus cu ambulanţa la Clinica de Chirurgie Maxilofacială, unde medicii m-au tratat cu mare grijă. Apoi m-au anunţat că săptămâna viitoare trebuie să-mi facă operaţie la ochi! Va trebui – ca să nu mi-l pierd – să-mi instaleze o plasă. Habar n-am ce-i aia… Dacă dumneavoastră nu ştiţi, nu ştiu nici eu. Ce operaţie să-mi fac, oare, când eu n-am avut bani nici de consultaţie la I.M.L., abia i-am procurat!”, a mărturisit bărbatul.

Articol scris de Sorin Grecu pentru BZC.

CITEȘTE ȘI:

Familie rămasă pe drumuri. Casa a fost mistuită de flăcări

Articolul precedentVaccinarea în cazul pacienților cu alergii, cu patologii cardiovasculare sau cu neoplazii maligne solide – răspunsuri necesare medicilor de familie, într-o broșură a Ministerului Sănătății. Descărcați documentul
Articolul următorArad: Tavanul unui centru comercial s-a prăbușit. Incidentul ar fi fost mușamalizat (VIDEO)