Acasă Ultima Oră Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar

651
0
sarbatoare,-astazi,-pentru-crestin-ortodocsi.-mari-sfinti-sunt-pomeniti-in-calendar
Timp de lectura: 2 minute

OrtodoxeSf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie

Greco-catoliceSf. m. Tirs, Leuchie, Calinic, Filimon, Apolloniu şi Arian. Sf. Ioan al Crucii

Romano-catoliceSf. Ioan al Crucii, pr. înv.

Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 14 decembrie.

Sfinţi Mucenici Tirs şi Calinic erau originari din Bitinia, provincie romană aflată în partea de nord-vest a Asiei Mici, şi au trăit pe vremea împăratului roman Deciu (249-251).

Sfântul Tirs a mărturisit credinţa în Hristos în faţa guvernatorului Nicomidiei, deşi nu era încă botezat, fiind doar catehumen, adică unul dintre cei care erau pregătiţi pentru botez prin învăţarea adevărurilor de credinţă.

Când a ajuns în faţa demnitarului, care era un înverşunat prigonitor al creştinilor, l-a întrebat dacă i se poate adresa liber sau trebuie să se supună poruncilor sale, fără a scoate vreo vorbă.

Guvernatorul i-a răspuns liniştit că este voie, cu atât mai mult dacă voieşte să vorbească spre folosul obştii.

Sfântul Tirs i-a spus atunci că ce ar putea omul să vorbească cu mai mult folos decât despre ce foloseşte sufletului. Iar el care este prigonitor de creştini, a fost văzut aducând multora necazuri, durere şi pagubă de mântuire, atrăgându-i într-un mod ticălos spre rătăcirea păgână.

Cu îndrăzneală vorbind, Sfântul Tirs l-a întrebat pe guvernator pentru care motiv, lăsând pe Ziditorul cerului şi al pământului şi a tot neamul omenesc, luptă pentru închinarea la idoli, toată grija lui fiind ca să-i oblige pe oameni să se închine acestora.

În urma celor spuse, Sfântul Tirs a fost acuzat că este bolnav de creştinătate şi a fost chemat să se supună poruncii împărăteşti şi să jertfească zeilor, iar de nu, la cuvintele sale cele nepotrivite, va afla răspuns prin chinurile care îl aşteaptă.

A fost închis şi supus la torturi în văzul mulţimii. În urma chinurilor neînchipuite, trupul său sfâşiat era tămăduit într-un chip minunat, fapt care l-a adus la credinţa creştină pe un slujitor la templu, pe nume Calinic, care şi-a spus în sine: “Dumnezeule cel mărturisit de Tirs, care faci minuni preaslăvite şi minunate, Tu şi pe mine mă primeşte ca pe un ostaş de curând ales şi mă întăreşte şi pe mine împotriva celor ce vrăjmăşesc adevărul Tău” (Vieţile Sfinţilor).

Au fost ucişi amândoi, Sfântului Calinic fiindu-i tăiat capul, iar Sfântul Tirs a fost condamnat să fie tăiat cu un fierăstrău, dar înainte ca această din urmă tortură să fie aplicată şi-a dat sufletul său în pace, nevătămat.

Tot astăzi sunt pomeniţi şi Sfinţii Mucenici Filimon şi Apolonie din Tebaida Egiptului. 

 

Articolul precedentCehii si slovacii din Romania sunt reprezentati in Parlament de un barbat condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare
Articolul următorO familie a cumparat apartament cu pereti din caramida care erau, de fapt, din lemn. Au cerut daune de 50.000 de euro in instanta: “Dosarul era una, realitatea alta”