Acasă Eveniment Sefa Asociatiei Medicilor de Familie, despre frica de vaccin: “Nu am vazut...

Sefa Asociatiei Medicilor de Familie, despre frica de vaccin: “Nu am vazut niciodata o reactie anafilactica”

175
0
sefa-asociatiei-medicilor-de-familie,-despre-frica-de-vaccin:-“nu-am-vazut-niciodata-o-reactie-anafilactica”
Timp de lectura: 2 minute

Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti si membra a Grupului de Vaccinologie, spune ca reactia severa la vaccin nu are nicio legatura cu micile inrosiri, inflamatii sau mancarimi care pot aparea la unii si precizeaza ca in toata cariera ei de medic nu a vazut vreo reactie de tip soc anafilactic la vaccin.

Dr. Sandra Alexiu a aratat ca, dintre zecile de mii de voluntari testati pentru validarea vaccinului Pfizer-BioNTech, doar trei au avut reactii severe la vaccin.

“Avem doua persoane care au facut reactii alergice severe de tip anafilaxie in Marea Britanie si o persoana in SUA. Asta nu e deloc un numar mare. Este exact procentul de persoane alergice care sunt in populatie, fara sa fie neaparat vaccinate”, a declarat medicul, conform Adevarul.ro.

“In 26 de ani de cariera nu am vazut niciodata o reactie anafilactica”

Ea a detaliat si conditiile in care este contraindicat sa fie facut vaccinul – orice tip de vaccin.

“Pe de alta parte, daca stim ca suntem alergici, contraindicatiile actuale pentru orice fel de vaccinare sunt. Daca am avut un istoric de reactie grava, de tip anafilactic la o vaccinare anterioara, atunci aceasta vaccinare nu se va mai face. Prin urmare, nu se pune problema de mici iritatii, de mici bubite, urticarii sau mancarimi pe care le avem de la diverse alimente, ci vorbim de o reactie grava in antecedentele personale la o vaccinare. Asta este o contraindicatie foarte clara”, a explicat Sandra Alexiu.

Chiar daca probabilitatea aparitiei unei reactii severe este aproape nula, centrele de vaccinare sunt dotate cu truse de interventie in caz de urgenta. In plus, o eventuala reactie adversa severa apare imediat dupa administrarea vaccinului, cand pacientul este inca sub supravegerea echipei medicale.

Dr. Sandra Alexiu, desi are o cariera medicala lunga, nu s-a intalnit cu astfel de cazuri, arata digi24.ro. “Reactia alergica apare la scurt timp, in primele 15 minute care sunt prevazute pentru ca pacientul sa fie supravegheat. Pe de alta parte, sa stiti ca sunt extrem de rare. Eu, in 26 de ani de cariera nu am vazut niciodata o reactie anafilactica”.

Citeste si:

Purtatorul de cuvant al BOR: “Pozitia Patriarhiei Romane a fost si ramane una favorabila vaccinarii, insa Biserica nu se poate pronunta in probleme de ordin strict medical”


Articolul precedentPlecari in masa din Guvern a unor secretari de stat. Traseistul Gheorghe Pecingina a demisionat de la Ministerul Finantelor
Articolul următorSituație gravă în Botoșani! Un spital a rămas fără singurul medic pediatru