Acasă Diaspora Vasile Dîncu o desființează pe nesimțita șefă a Ungariei: STOP demnitarilor unguri...

Vasile Dîncu o desființează pe nesimțita șefă a Ungariei: STOP demnitarilor unguri care fac raiduri prin Transilvania și ne jignesc istoria

262
0
Vasile Dincu o desființează pe Katalin Novak
Vasile Dincu o desființează pe Katalin Novak
Timp de lectura: 5 minute

Katalin Novak, președinta Ungariei, este din nou în centrul atenției după ultima vizită pe care a făcut-o în România. Spiritele s-au inflamat după ce, pe pagina ei de Facebook, a postat un videoclip în care este cântată o strofă din așa-zisul imn secuiesc, iar la final a scris ultimul vers ca mesaj „Nu lăsa să piară Transilvania, Dumnezeul nostru.”

Stimabila doamnă de la Budapesta, bine învățată de către „lebădana neagră” de pe Balaton, Viktor Orban, nu este la primul gest de acest fel. Prima vizită ca șef de stat a fost una neoficială, mai degrabă ca „turist”, precizând atunci că ea nu a venit în România, ci în Transilvania. Întrebarea noastră este: Transilvania în ce țară se află? Burkina Faso, Tuvalu, Kiribati?

De decenii, politicienii români închid ochii și nu reacționează ferm, ci doar prin vorbe și comunicate. Dacă tot vorbim de comunicate, Ministerul Afacerilor Externe a luat imediat legătura cu ambasadorul Ungariei în România, nu Transilvania (nota bene), și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că mesajul transmis public nu este unul adecvat. La scurt timp după această reacție somnoroasă, caracteristică instituțiilor românești când vine vorba de denigrarea poporului român de către un demnitar maghiar, președinția maghiară a venit cu mesajul lor, precizând că protestul MAE este exagerat și nejustificat, însă nu neobișnuit. Cât curaj și aroganță pe niște politruci de mâna a doua să vină cu o replică la adresa statului român. Politicienilor români, treziți-vă!

Gazeta de Cluj a luat legătura cu fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, pentru a cere un punct de vedere cu privire la mesajul pe care stimabila doamnă, Novak Katalin, l-a transmis în spațiul public. Senatorul PSD a precizat clar că este momentul să spunem STOP acestei lipse de asumare a demnității naționale, afirmând că modul în care demnitarii înalți din Ungaria tratează România în chestiunea Transilvaniei este inacceptabil, în adevăratul sens al cuvântului.

„Când spun inacceptabil, dar nu în sensul în care o spune Ministerul de Externe de vreo câteva decenii, mă gândesc la sensul direct al conceptului, adică ceva ce nu putem să mai permitem a se întampla pe teritoriul nostru. Din păcate, „inacceptabil” este un concept care nu acoperă nimic în discursul diplomatic românesc, doar o lungă acceptare din partea politicienilor români pentru orice obrăznicii ale guvernelor Ungariei. Acum, la repetatele declaratii cu substrat revizionist ale președintelui Ungariei, noi reacționăm cu calificativul „inadecvat”, a precizat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu (Facebook)

Vasile Dîncu: Românii din Transilvania, dar nu numai ei, se simt umiliți și așteaptă ca inacceptabil” să însemne chiar că nu putem accepta o diplomație de carton si o intorcere a obrazului de fiecare dată

Fostul ministru al Apărării a mai spus pentru ziarul nostru că astfel de declarații venite din partea demnitarilor unguri nu fac decât să ducă la acutizarea unei perceții interetnice conflictuale, a unui teritoriu aflat „în dispută și a unui conflict între statul român și populația maghiară, conflict care nu există în realitate.”

„În timp ce UDMR, organizația politică a maghiarilor, este mereu la guvernare, ocupând puncte cheie ale gestiunii banilor publici si dezvoltării, organizații civice si politicieni ai maghiarilor dezvoltă o politică de defaimare a statalității noastre și încearcă transmiterea imaginii unui conflict permanent intre majoritate și minoritate. Este momentul să spunem STOP acestei lipse de asumare a demnității naționale și să conștientizăm că este nevoie de o nouă politică a statului român față de aceste încalcări simbolice de suveranitate pe care le comit demnitarii unguri pe teritoriul Transilvaniei”, a mai spus Vasile Dîncu.

Senatorul PSD a declarat că acum este momentul ca politicienii români să pună punctul pe i și aibă curajul să interzică intrarea pe teritoriul României a celor care neagă statalitatea României și încalcă suveranitatea, chiar și la nivel simbolic.

„Transilvania este România, dar nu poate fi mereu un sat fără caini. Demnitatea românilor ardeleni este călcată mereu în picioare de cate ori demnitarii unguri fac raiduri prin Transilvania și ne jignesc istoria si caută să distrugă continuu convietuirea normală intre români și unguri pentru a realiza un paralelism etnic generator de conflict și ură. Cred că trebuie să facem asta până nu va fi prea târziu”, a conchis Vasile Dîncu.

Ludovic Orban: Iohannis doarme, ca de obicei, el fiind ocupat cu plimbările, în loc să vină cu o declarație

Totodată, fostul premier al României, Ludovic Orban, a precizat pentru Gazeta de Cluj că nu este prima sfidare făcută de președintele Ungariei, aceasta mai având la activ „câteva la adresa noastră.”

Ludovic Orban (Facebook)

„Normal ar trebui să i se atragă atenția (n.r. Novak Katalin) într-un mod civilizat că este în România și să respecte țara în care intră, indiferent dacă vine ca persoană particulară sau în vizită oficială, are această obligație: de a respecta țara. Iohannis doarme, ca de obicei, el fiind ocupat cu plimbările, în loc să vină cu o declarație. Era absolut necesară o reacție sau o scrisoare în care să i se atragă atenția acestei doamne că în țara mea trebuie să aibă respect față de români. Liderii Ungariei sfidează realitatea istorică, sfidează poporul român prin afirmațiile pe care le fac. În mod normal, oficialitățile ar fi trebuit să reacționeze altfel”, a conchis liderul partidului Forța Dreptei.

Gheorghe Funar: Celor care pleacă definitiv în Ungaria le dorim drum bun și cale bătută

Gazeta de Cluj a luat legătura și cu fostul primar al orașului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, cunoscut publicului larg pentru mesajele sale naționaliste, dar și pentru munca pe care a depus-o în ceea ce privește retrocedările ilegale de terenuri și clădiri către maghiari. Fostul edil a spus că următoarea vizită a doamnei de la Budapesta va fi pe 4 iunie, în Oradea, când va fi dezveli, alături de Viktor Orban, a treia statuie a regelui Ladislau al Ungariei.

Gheorghe Funar

„Doamna Katalin Novak Veres zice că s-a rugat la Dumnezeul ei ca să nu lase Ardealul să se piardă și a mai anunțat că vrea să experimenteze unitatea națională maghiară în Ardeal. Expresia „să nu lase Ardealul să se piardă” înseamnă că  Ardealul trebuie să aparțină Ungariei, împotriva Adevărului Istoric! În realitate, Președinta Ungariei știe că, de cel puțin 8.000 de ani, Ardealul a fost și a rămas în Grădina Maicii Domnului și nu s-a pierdut în Pusta migratorilor unguri din ultimii 1.000 de ani. Președinta Ungariei trebuie ajutată să afle și să țină minte că Poporul Român nu a furat pământul și bogățiile nimănui, nu a avut manifestările unor popoare barbare și migratoare. Doamna pomenită mai sus și poporul maghiar nu recunosc și nu respectă Ziua Națională a României și nici Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920. Ea a rămas șocată de frumusețea și bogățiile Ardealului, dintre care o parte au intrat în proprietatea Ungariei, mai ales pe calea retrocedărilor ilegale de clădiri, terenuri agricole și păduri către bisericile ungurești. Un exemplu este edificator: Episcopia Romano-Catolică din Oradea are în proprietate peste 36.000 hectare de păduri și zeci de clădiri în localitățile județului Bihor”, a spus Gheorghe Funar.

Totodată, fostul primar al Clujului a mai precizat că Novak Katalin a manifestat aroganță și dispreț la adresa poporului român.

(…) „Își permite să fie obraznică pentru că nu a fost declarată, încă, persona non grata în România. Pentru a realiza unitatea națională a maghiarilor, Partidul România Noastră îi recomandă Președintei Ungariei să-i invite pe etnicii unguri din România, mai ales pe cei din Ardeal să se mute în țara-mamă, în Ungaria, în țara vecină și dușmană a României și a Poporului Român care este ospitalier și excesiv de tolerant. Se știe că, toți etnicii maghiari din România au dobândit cetățenia Ungariei. Celor care pleacă definitiv în Ungaria le dorim drum bun și cale bătută”, a conchis Gheorghe Funar.

Sursa: Gazeta de Cluj

Articolul precedentModificarea kilometrajului devine infracțiune. Ce pedeapsă riscă samsarii
Articolul următorȘarpe de 1 metru și jumătate, prins pe o stradă din Mănăștur. VIDEO