Acasă Ultima Oră Cultura în vreme de pandemie. Interviu cu Ioana Costaș, directoarea Institutului Francez...

Cultura în vreme de pandemie. Interviu cu Ioana Costaș, directoarea Institutului Francez din Cluj

815
0
Timp de lectura: 5 minute

Cultura a avut mult de suferit din cauza pandemiei în întreaga țară. Îndată ce s-a încheiat starea de urgență, instituțiile de cultură au început să își vindece rănile provocate de două luni de inactivitate.

Acum, din cauza numărului mare de cazuri, autoritățile au decis să suspende din nou activitatea culturală, însă nimeni nu știe pentru cât timp.

Din fericire, în ultimele luni, majoritatea instituțiilor și asociațiilor culturale s-au adaptat, au trecut în mediul online și își continuă activitatea muncind din greu și oferind publicului accesul la cultură, de care are atât de mare nevoie!

Cultura la Cluj

Situația este la fel și în Cluj. Doar în prima lună a stării de urgență organizațiile culturale au pierdut între 12.000 de lei și 350.000 de lei din cauza activității.

Și la Cluj cultura a avut de suferit, dar, din fericire, și aici cultura s-a adaptat.

Institutul Francez din Cluj s-a adaptat la criza declanșată de pandemie

Institutul Francez din Cluj a fost de asemenea puternic afectat de anularea evenimentelor (expoziții, spectacole, ateliere), însă s-a adaptat destul de repede la noile condiții, iar astfel multe dintre activități au trecut în mediul online sau au fost special create pentru online. În vară, imediat după încetarea stării de urgență evenimentele organizate în aer liber și cele organizate în mediul online s-au completat reciproc. Ioana Costaș, directoarea Institutului Francez din Cluj a vorbit despre cum se descurcă sectorul cultural în timp de pandemie, dar și despre activitățile pe care instituția pe care o coordonează le are pregătite pentru iubitorii de limba franceză, în luna noiembrie.

„Institutul Francez s-a adaptat rapid și eficient la tot ce înseamnă criza declanșată de pandemie. În timpul stării de urgență am redefinit toate activitățile noastre în mediul online, fie că vorbim de cursuri, proiecte culturale sau atelierele de la mediatecă. Odată cu trecerea în starea de alertă, o parte din activitatea noastră a continuat în mediul online, în timp ce o altă parte s-a desfășurat fizic (Festivalul Filmului Francez) sau în format hibrid (Festivalul Clujotronic), cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare. Criza sanitară ne-a obligat să fim mai creativi, mai versatili. Așa s-a născut și seria de expoziții La Cave en plein air care a explorat oportunitățile oferite de curtea noastră. Odată cu creșterea în intensitate a pandemiei, am revenit cu toate proiectele online, inclusiv cu cele culturale. Comunicarea cu publicul nostru și nu numai a fost mai strânsă ca niciodată în această perioadă, mai ales grație unei prezențe dinamice pe rețelele noastre de socializare”, a explicat Ioana Costaș.

Ce activități online a pregătit Institutul Francez din Cluj pentru luna noiembrie?

În ciuda faptului că în urmă cu câteva săptămâni puținele activități care puteau să fie organizate (în prezența unui număr restrâns de persoane) au fost restricționate, Institutul Francez își continuă activitatea în mediul online, pregătind pentru iubitorii de limba franceză activități inedite pe tot parcursul lunii noiembrie.

Noiembrie Digital

Noiembrie Digital este un proiect pe care Institutul Francez din Paris l-a inițiat în 2017 și care are loc în același timp, pe cinci continente, în întreaga rețea a institutelor franceze din lume.

„Ideea proiectului este de a celebra cultura digitală în toate ipostazele sale, fie că vorbim de jocuri video, realitate augumentată, realitate virtuală sau de forme noi de narațiune. În acest sens, Institutul Francez din România organizează o serie de ateliere, spectacole, mese rotunde şi webinarii dedicate creației digitale. La Cluj am ales să dedicăm toate atelierele noastre de la mediatecă tematicii digitale. Săptămâna aceasta organizăm, de altfel, un atelier inedit cu Maria Surducan, reputată creatoare și ilustratoare de benzi desenate, dar și francofonă desăvârșită. Împreună cu Maria, copiii vor crea benzi desenate digitale prin intermediul unei aplicații realizate de Biblioteca Națională a Franței. Pe tot parcursul lunii noiembrie prezentăm, de asemenea, o serie de jocuri inspirate din benzi desenate. Se numește Machines à Bulles. Este o expoziție pe care am prezentat-o și în cadrul Clujotronic, dar pe care o readucem în atenția publicului larg, cu atât mai mult cu cât 2020 este anul benzilor desenate în Franța. Dorim astfel să celebrăm diferit cea de-a șaptea artă prin intermediul proiectelor digitale care înnobilează și promovează benzile desenate, oferind noi experiențe de lectură”, a declarat Ioana Costaș.

Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj

Tot în luna noiembrie va avea loc și o proiecție specială a Festivalului Filmelor de Foarte Scurt Metraj Très Court care a avut loc online în luna iunie și care s-a bucurat de un adevărat succes, reușind să adune peste 5.500 de spectatori.

„În 14 noiembrie, organizăm, pe imagotv.fr, o sesiune specială Très Court care cuprinde, de fapt, selecția best of, respectiv, competiția românească a festivalului. Anul acesta am selectat 9 filme, iar juriul a ales marele câștigător, care va fi anunțat în data de 15 noiembrie. Pe lângă marele premiu există și un premiu special care va fi acordat de Organizația Internațională a Francofoniei pentru fimul care promovează cel mai bine limba franceză și valorile francofoniei”, a adăugat directoarea Institutului Francez din Cluj.

Apelul la proiecte La Cave

La Cave este un spațiu de expresie contemporană unde au loc diverse evenimente pe tot parcursul anului. Institutul Francez a lansat un apel pentru proiecte și va oferi, în premieră, un grant de 1.500 de lei pentru cea mai originală expoziție propusă. Expozițiile selectate vor fi prezentate anul viitor, dacă situația o va permite.

La Cave este spațiul nostru de expresie contemporană, cum ne place să îl numim. Este mai mult decât o galerie, este mai profund de atât, fiindcă acolo organizăm expoziții, ateliere, dezbateri, proiecții sau lansări de carte, privilegiind interacțiunea și schimbul de idei. Apelul pentru proiecte este deschis până în data de 6 decembrie. Prin acest apel și prin acest grant dorim să fim alături de tânăra creație artistică, să o motivăm și să o sprijinim. Aș adăuga faptul că anul viitor vom organiza o serie de ateliere și dezbateri cu experți români și francezi, care vor ajuta la profesionalizarea tinerilor artiști, la definirea și promovarea demersului lor artistic”, a completat Ioana Costaș.

Ziua internațională a profesorului de franceză

În data de 26 noiembrie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Profesorului de Franceză, iar cu această ocazie, reprezentanții Institutului Francez din Cluj au lansat o provocare. Oricine dorește poate să trimită o filmare sau o poză cu profesorul de franceză căruia să îi mulțumească pentru impactul pozitiv pe care l-a avut asupra lor.

„Fie elevii actuali, fie elevii din trecut sunt invitați să ne trimită o poză sau un video în care să mulțumească profesorului de franceză. Campania am lansat-o anul trecut și s-a bucurat de mult succes, de aceea am decis să o reluăm anul acesta, pentru că este o modalitate bună de a aduce un omagiu muncii profesorului de franceză”, a zis Ioana Costaș.

Pozele și filmările pot fi trimise până în data de 15 noiembrie și vor fi publicate până în data de 25 noiembrie pe pagina de Facebook a Institutului, iar cea mai originală, inedită și emoționantă mărturie va fi premiată.

Ofertă de ateliere culturale pentru companii

În momentul de față, cursurile Institutului Francez din Cluj se desfășoară în mediul online, dar, în același timp, organizatorii pregătesc o ofertă de ateliere culturale prin care să vină în sprijinul companiilor.

„Gândim o ofertă atractivă pentru companii, o ofertă de ateliere adaptate vremurilor pandemice, pe care le adresăm atât angajaților, cât și copiilor angajaților. Este vorba despre Atelierele 3D care merg în trei direcții: cunoaștere, dezvoltare personală și creativitate, iar prin această ofertă pe care o pregătim și o vom lansa în curând dorim, de fapt, să venim în sprijinul companiilor și să le oferim posibilitatea de a-și fideliza angajații și de a asigura coeziunea echipei într-un mod original, făcând apel la cultură. Astfel, sprijinim activ și mediul cultural, fiindcă majoritatea animatorilor noștri provin din acest domeniu atât de fragilizat de pandemie.”, a concluzionat Ioana Costaș.

Articolul precedentCazul Grosan: Justiția se realizează în instanță, nu în presă
Articolul următor22 de copii din satele din județul Cluj au primit tablete ca poată participa la orele online