Acasă Economie Cum să supraviețuiești cu un salariu de 1441 de lei în Cluj-Napoca?

Cum să supraviețuiești cu un salariu de 1441 de lei în Cluj-Napoca?

2596
2
cost trai cluj
Timp de lectura: 2 minute

Cluj-Napoca a devenit, fără doar și poate, cel mai scump oraș în care să locuiești. Un bărbat a făcut publică salariul mizer pe care un clujean îl primește pentru 8 ore de muncă, bani cu care nu ar putea să supraviețuiască în orașul de 5 stele.

„Cum să supraviețuiești în orașul de 5 stele cu salariu de – 1 stea?!”, se întreabă Alex, un tânăr clujean, pe rețelele de socializare. Acesta a făcut public un contract în care scrie că pentru 8 ore de muncă pe zi, angajatul primește un salariu de 1441 de lei în mână.

De câți bani e nevoie să trăiești în Cluj?

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești în Cluj-Napoca.

O familie de patru persoane are nevoie de 7.669 de lei pentru a duce un stil de viață decent în Cluj-Napoca. O singură persoană are nevoie de 2.174 de lei. La această sumă însă nu se adaugă chiria.
Orașul Cluj-Napoca are cele mai mari chirii din țară, urmat de capitală. O garsonieră pleacă de la 250 de euro/lună, iar un apartament de 2 camere (comparabil cu studioul nemțesc) poate fi închiriat cu sume cuprinse între 400 și 500 de euro/lună.

Cluj-Napoca în comparație cu Alba Iulia și Sibiu

Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și alte cheltuieli, platforma constată că avem nevoie de aproximativ 9.360 lei în Cluj-Napoca pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu  6.900 lei în Alba Iulia.

Calculul pleacă de la premisa chiriei în ambele orașe. Astfel, chiriile în Alba Iulia sunt cu 113.24% mai mici decât în Cluj Napoca, iar prețurile în restaurante cu aproximativ 48.76%.

Dacă ne referim la Sibiu, platforma arată că avem nevoie de aproximativ 8.200 de  lei în Sibiu, pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu 9.402 lei în Cluj (presupunând că închiriem în ambele orașe). Chiriile în Sibiu sunt cu 51.70% mai mici decât în Cluj-Napoca, iar prețurile la restaurante cu  9.36%.

CITEȘTE ȘI:

Analiză: 20.000 de clujeni câștigă peste 10.000 de lei pe lună

Articolul precedentPlaneta Marte, mai aproape de Terra ca niciodată: a ajuns la Cluj
Articolul următorOameni cu suflet mare au construit o casă pentru o familie care a rămas pe drumuri